רבים מתושבי אירופה לא האמינו שהם יחוו את השלכות ההתחממות הגלובלית במהלך חייהם, לפחות לא השנה, לא בעוצמה הזו. שרפות ענק בספרד ובפורטוגל שמקבלות תמיכה מהחום והיובש התפשטו והביאו לפינויים של אלפים מבתיהם; גל החום בחצי האי האיברי הביא למותם של מאות; ובבריטניה מתכוננים לרגע ההיסטורי - כאשר מד הטמפרטורה יצביע על 40.
מי שתופסת את מרב תשומת הלב של העולם הבוקר היא בריטניה, עם אנגליה אשר רובה הושם תחת אזהרה כתומה של חום. משמעות הסיווג היא שהופעתן של בעיות בריאותיות הופכת נפוצה יותר עבור חלק מהאנשים, שנדרש שינוי מהותי בשגרה היומיומית, שצפויות תאונות הקשורות במקורות מים כתוצאה מנהירה של רבים מהציבור לרחוץ באגמים ובנהרות, וכי צפויים עיכובים ואיחורים בתחבורה, כך על פי הגדרת המשרד המטאורולוגי הבריטי, האמון על תחזיות מזג האוויר והאקלים במדינה. החל ממחר האזהרה עבור חלקים באנגליה צפויה להחריף, והיא תהיה אדומה – לראשונה בהיסטוריה; עד יום שלישי גם ווילס ודרום סקוטלנד צפויות להיכלל באזור שתחת אזהרה.
ישיבת קבינט מיוחדת כונסה אתמול לצורך היערכות לגל החום שובר השיאים, בה הבהיר השר אשר ניהל אותה, קיט מאלטהאוס, "אנשים צריכים לנקוט במשנה זהירות, להישאר בצל ולשתות הרבה מים", והוסיף "תינוקות וקשישים הם פגיעים יותר ולכן יצטרכו שנשמור עליהם".
על פי השירות המטאורולוגי, נכון לעכשיו ישנו סיכוי של 80% שהטמפרטורות יעברו את השיא שנמדד בבריטניה, העומד על 38.7 מעלות; כמו כן קיים סיכוי של 50% שהטמפרטורות יגיעו ל-40 מעלות עד יום שלישי.
עיכובים בתחבורה הציבורית ואזהרה לנהגים
"השירותים לאזרחים עומדים להיפגע משמעותית", ציין מאלטהאוס בישיבה. "החום ישפיע למשל על מסילות הרכבות, כך שהנסיעה תהיה חייבת להיות איטית יותר. יתכן שיהיו פחות שירותים זמינים. אנשים צריכים להיות מוכנים להפרעות בתחום הזה".
ג'ייק קלי מחברת Network Rail שאחראית למרב תשתית הרכבות בממלכה, אף הזהיר כי הנסיעות צפויות להימשך יותר מהרגיל וכי "צפויים עיכובים בלוח הזמנים בשל הגבלות המהירות הנדרשות לשם השמירה על בטיחות הנוסעים". נוסף על כך, ברשות ממליצים לנהגים לתכנן את הנסיעה שלהם מראש, ולהשתדל לחמוק עד כמה שניתן משעות שיא החום.
באופן אשר מזכיר את ההתמודדות עם המשבר הגלובלי הקודם שאתגר את המיליונים, מאלטהאוס אמר כי אם לא חייבים להגיע פיזית למקום העבודה, מומלץ לעבוד מהבית.
תורים בבתי החולים בוטלו
חלק מבתי החולים במדינה החליטו לבטל תורים ובדיקות שגרתיות כמו גם ניתוחים לא דחופים, מחשש לבריאותם של הן המטופלים והן של צוותי הרפואה.
"החלטנו לבטל את התורים והבדיקות בשני ובשלישי מתוך ההבנה שרבים מהמטופלים שמגיעים הם גם ככה שבריריים ומצויים בסיכון גבוה", ציין ג'ו האריסון, מנכ"ל בית החולים האוניברסיטאי מילטון קיינס.
בתי ספר ייסגרו וימי ספורט בוטלו
ביום שני, אז צפויה אזהרה אדומה בחלקים נרחבים במדינה, חלק מבתי הספר בדרום ייסגרו לפחות עד יום שלישי. הסיבה לסגירת השערים היא החשש מטווח הטמפרטורות בתוך הכיתות עצמן, שככל הנראה יהיה מסוכן לבריאות, בייחוד בהתחשב בצפיפות, ובעובדה שפעילות בתי הספר קורית בשעות שיא החום ביממה.
מספר ימי ספורט, האופייניים לתקופה זו בשנה בבריטניה, נדחו או בוטלו לגמרי גם הם. בחלק מבתי הספר ניסו לעשות כל מה שניתן כדי לאפשר את ביטול ימי הלימודים, ולכן הודיעו כי יפעילו את בתי הספר במתכונת מצומצמת ועם מספר מינימלי של אנשי צוות, כדי לאפשר התנהלות שגרתית עבור הורים אשר לא ימצאו סידור הולם לידיהם בהתראה כה קצרה.
מספר תינוקיות בבתי החולים בדרום בריטניה מגבילות את שעות הפעילות שלהן, כדי לאפשר מצד אחד תמיכה בתינוקות הפגיעים, ומהצד השני כדי להגביל את הפעילות בגלל מזג האוויר.
חנויות סגורות ואירועים מבוטלים
היערכות נותני השירותים הלא חיוניים, מזכירה גם היא את הסגרים שהונהגו כחלק מההתמודדות עם מגפת הקורונה. בעלי חנויות וסלוני טיפוח הודיעו גם הם שיצמצמו את שעות הפתיחה, חלקם אף מעדיפים שלא לפתוח בכלל.
מספר אירועים שתוכננו לסוף השבוע בוטלו, בהם תערוכות כלבים ומסיבות קיץ; אירועים רבי משתתפים שהיו אמורים להיערך היום וביומיים הקרובים גם כן צפויים שלא להתקיים. ברשות מרוצי הסוסים הבריטית (BHA) ביטלו חמש התאספויות שהיו מתוכננות לימים הקרובים.
אירופה בוערת
במהלך סוף השבוע השתוללו באירופה שרפות, תוך שהן מכלות שטחים עצומים ומוציאות אלפי תושבים מבתיהם; הכל על רקע גל החום חסר התקדים שמכה ביבשת וצפוי להמשיך ולהפריע את מהלך חייהם של התושבים.
הכבאים נאבקו כדי להשתלט על הלהבות בצרפת, בספרד, בפורטוגל ובקרואטיה, כשהן נלחמים בטמפרטורות שוברות שיאים אשר מאפשרים לאש להמשיך ולהתפשט חרף המאמצים להכניעה. רוחות באזור ז'ירונד בדרום-מערב צרפת גברו על מאמצי הכבאים, האש התפשטה ביערות האורנים בקצב מהיר, מה שהביא לפינויים של יותר מ-12,000 איש מבתיהם. "אנחנו רואים את זה בטלוויזיה ואומרים 'לנו זה לא יקרה', לכן כשזה כן קורה זה מוזר למדי, במיוחד לשמוע את האנשים שצועקים, להריח את ריח העשן – זה מפחיד", הסביר פסקאל קורדונייה, אחד המפונים אשר שוחח עם התקשורת המקומית.
אותה השרפה, בשילוב עם שרפה נוספת מדרום לבורדו, הרסו כ-10,000 הקטרים (25,000 דונם) של אדמה ביום שבת, החרפה בהשוואה ל-7,300 הקטרים שכבר בערו ביום שישי. "יש לנו שרפה שתמשיך להתפשט כל עוד היא לא מתייצבת", אמר וינסנט פרייר, סגן הנציב של הקהילה בלאנגון שבז'ירונד. תושב אחד המתגורר ליד לה טסט-דה-בוק בז'ירונד תיאר את התנאים כ"פוסט-אפוקליפטיים". "מעולם לא ראיתי את זה בעבר", אמרה לסוכנות הידיעות AFP.
בספרד השכנה הכבאים נאבקו בשורה של שרפות שפרצו אחרי טמפרטורות גבוהות במיוחד, אשר הגיעו בחלק מהאזורים ל-45.7 מעלות. בדרום המדינה, ליד קוסטה דל סול, יותר מ-3,000 איש פונו מבתיהם בגלל השרפה ליד העיר מיחאס.
"יש בערך 40 בתים באזור כולם היו מאוד לחוצים ודרוכים, יצאו החוצה ועמדו על המרפסות כדי לראות מה בדיוק קורה", סיפרה אשלי בייקר, בריטית שחיה במיחאס, ל-BBC.
חלק מהשרפות הקשות ביותר תועדו בפורטוגל, אשר בחלקים ממנה טיפסו הטמפרטורות ל-47 מעלות. אחד מהטייסים אשר נשלח לסייע לתושבים באזור פוז קואה אף מצא את מותו תוך כדי מבצע החילוץ, אחרי שמטוסו התרסק סמוך לגבול עם ספרד.
אולם, אלה לא רק השרפות אשר הופכות את גלי החום לאיום ממשי על חיי אדם. במשרד הבריאות הפורטוגלי דיווחו בזמן אמת, תוך כדי האירועים, על 238 איש שמתו כתוצאה מגל החום בין 7 ביולי ל-13 ביולי, רובם קשישים, או אנשים עם בעיות בריאותיות ששמות אותם בסיכון מוגבר.
משבר האקלים, גרסת קיץ 22'
בארה"ב ובקנדה מתמודדים עם גם כן עם גל חום המעודד שרפות שמתפשטות ומאיימות על התושבים. בפארק יוסמיטי, אשר אלפי דונמים ממנו כבר נהרסו בשרפות, קיים חשש לאוכלוסיית עצי הסקויה העתיקים והגדולים.
עד כמה שנדמה כי מזג אוויר חם וגלי חום הם מנת חלקם של תושבים בחלקים מסוימים בכדור הארץ, חשוב להבין כי לא מדובר בתופעה שגרתית המאפיינת את העשורים האחרונים, אלא כחריגה ממה שהיינו מצפים לו אלמלא ההתחממות הגלובלית.
לפני שנתיים, אנשי הרשות המטאורולוגית, אשר מושכת היום את תשומת ליבנו, ערכו תחזית למזג האוויר במדינה ב-2050. החזאים עשו שימוש במודלים אשר מביאים בחשבון את שינויי האקלים, אשר כבר ב-2020 נראו כי ישפיעו על מהלך חיינו בכדור הארץ באופן משמעותי.
מדובר לא בתחזית של ממש, כמו זו שאנחנו רגילים לראות מדי ערב בסיום המהדורה, אלא בדוגמאות למזג האוויר שסביר ביותר שיהיה בעוד שלושה עשורים, בהתבסס על מה שצפוי מבחינה אקלימית.
In 2020, the @metoffice produced a hypothetical weather forecast for 23 July 2050 based on UK climate projections.
— Dr Simon Lee (@SimonLeeWx) July 15, 2022
Today, the forecast for Tuesday is shockingly almost identical for large parts of the country. pic.twitter.com/U5hQhZwoTi
ד"ר סיימון לי, מדען אטמוספירי באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, הבחין בקווי הדמיון בין התחזית שהוצגה אז לשנת 2050 לבין המצב הנוכחי עמו מתמודדים כבר היום בבריטניה. היום זה נראה כאילו אותה התחזית טעתה בשלושה עשורים, אבל לא כך הדבר. הדמיון הרב בין ההווה לעתיד הצפוי ממחיש כי המצב הבלתי נסבל אשר מיליונים חווים היום, הוא ככל הנראה יום ממוצע למדי בחייהם של הבריטים בעוד כשלושים שנה.
"אנחנו מקווים שלא נגיע למצב הזה", אמר מדען האקלים של השירות המטאורולוגי, ניקוס כריסטידיס. "שינויי האקלים כבר עכשיו משפיעים על הגעתו של מזג אוויר קיצוני לבריטניה. הסיכוי ל-40 מעלות היום הוא רב יותר פי 10, בהשוואה למציאות מקבילה שבה האקלים הטבעי לא מושפע מפעולות האדם", אמר והוסיף "הסיכויים לחצות את סף 40 המעלות הולכים וגוברים בקצב מהיר".
משמעות הדבר היא הרבה מעבר לכמה ימים של אי נוחות בקיץ, וההחמרה אשר מודגמת במקרה זה על מזג האוויר בבריטניה היינה רלוונטית עבור מדינות העולם כולו. בסין, אשר גם בה סובלים בימים אלה מטמפרטורות גבוהות במיוחד החוצות את סף 40 המעלות, מדווחים על עלייה במקרי השבץ המוחי, אשר משערים כי נגרם כתוצאה מהשילוב הקטלני בין החום לבין אחוזי הלחות הגבוהים; כל זה בצל הפסקות חשמל יזומות שנועדו להבטיח אספקת חשמל לצורך מיזוג האוויר.
מחקרים שנערכו בעולם מראים קשר בין גלי חום לבין תמותה, אחד נערך בישראל ופורסם השנה. המחקר של המשרד להגנת הסביבה ואוניברסיטת תל אביב מצביע על הנתון המדאיג לפיו 45 איש בממוצע מתים בישראל מדי שנה, בגלל גלי חום.
לעתים קשה לאבחן ולבודד את השפעת גלי החום באופן על מקרי התמותה העודפת, ולכן מחקרים מדעיים הם קריטיים בהקשר הזה. בקיץ שעבר, כאשר בצפון מערב יבשת אמריקה התמודדו עם תנאים דומים, מאות מתו במהלך גל החום. נתונים שהגיעו אז מקולומביה הבריטית הצביעו על יותר מ-800 מקרי "תמותה עודפת".
מדובר במקרי מוות שנגרמו כתוצאה ממגוון מצבים בריאותיים שהתעוררו והחריפו כתוצאה מהחום. "מקרי המוות הללו לא מייצרים תחושת דחיפות כמו תמונות של שרפות ושיטפונות", מסבירה קריסטי אבי, חוקרת אקלים ובריאות מאוניברסיטת וושינגטון, ומסבירה שמסיבה זו החום הוא 'רוצח שקט'. "אנשים לא מודעים לכך בדרך כלל, לא חושבים על הסיכון שמשויך לשהייתם בסביבה כה חמה". בעוד רובנו נרגשים לקראת הקיץ ולחוויות החיוביות שהוא מביא, ככל שמשבר האקלים מחריף, אנחנו צריכים לשים יותר לב לסיכון החום, ולדאוג לאוכלוסיות הפגיעות שבינינו".
מה באשר לישראל?
מנהל השירות המטאורולוגי במשרד התחבורה, ניר סתיו, מסביר כי השינויים באירופה מחייבים שינוי בצורת ההתנהלות, מה שכולל הקמת מערכים ותכניות פעולה להתמודדות. הוא מוסיף כי בישראל, קיים קושי מובנה בזיהוי מגמות שינויי האקלים.
"אנחנו נמצאים בתפר בין האקלים הים תיכוני לבין האקלים המדברי - כך שתנועה של מערכות מזג האוויר אירופאיות דרומה מביאה לסופות וגשמים מרובים, ותנועה של מערכות מזג האוויר המדבריות צפונה גורמת לעצירת גשמים וגלי חום", כך מזג האוויר ההפכפך עלול להותיר את הרושם כי אירועי קיצון הם חלק מהשגרה.
עם זאת, סתיו מוסיף: "בניתוחים סטטיסטיים קפדניים ניתן לראות שגם אצלנו גלי החום מתעצמים ומתרבים, הטמפרטורות עולות, כמות ימי הגשם יורדת ועצמת הגשמים עולה". המנהל מאמין כי מרכז החישוב האקלימי הלאומי, שאושר היום בהחלטת הממשלה, צפוי לאפשר למדינת ישראל לנתח בצורה מפורטת את השפעת ההתחממות הגלובלית על אזורינו, וכך לסייע למשרדי הממשלה לקבל החלטות מושכלות ומבוססות נתונים בכל הנוגע לטיפול במשבר.