מידע חדש שמגיע מצילומים לווייניים של נאס"א מראה כי השפעת התפרצות הר הגעש בטונגה שאירעה בחודש ינואר האחרון הגיעה עד לחלל. ההתפרצות גרמה לרוחות במהירות של סופת הוריקן וכן לזרמים חשמליים בחלק העליון של האטמוספירה. חוקרים קבעו: "ההתפרצות גרמה לאחד מהשיבושים הגדולים ביותר בחלל בהיסטוריה המודרנית".
עוד ב-N12:
- מאות אלפי ברקים בדקה ומטוסים שחוזרים ללא תשובות: התפרצות הר הגעש בטונגה והשאלות הפתוחות
- הר געש תת-ימי התפרץ באוקיינוס: צונאמי פגע באיים הסמוכים
- התפרצות הר הגעש בטונגה: "נפגענו מאסון חסר תקדים"
ההתפרצות הגעשית בטונגה גרמה לגלי הלם וצונאמי. בעקבותיה נהרגו 3 אנשים, נגרם הרס עצום לבתים באיזור והתפזרו עשן ואפר רבים שכיסו את הסביבה.
על פי המחקר האחרון שנעשה בעקבות ההתפרצות ופורסם במגזין Geophysical Research Letters חוקרים עשו שימוש בתצלומים חדשים שנלקחו מלוויינים של נאס"א והסוכנות האירופאית לחלל. הם מצאו בחלק העליון של האטמוספירה ענני עשן המכילים גז וחלקיקים שהתפזרו באוויר בחסות הרוחות החזקות והמהירות שגרמה ההתפרצות. כמו כן, זוהו זרמים חשמליים שנגרמו כתוצאה מכך.
התמונות החדשות הראו כי התפרצות הר הגעש שלחה רוחות חזקות אל השכבות הדקות ביותר של האטמוספירה – שם הן צברו מהירות גבוהה יותר. "מהירות הרוחות שנמדדה ביונוספרה (שכבה הממוקמת מעל הסטרטוספרה) נמדדה בכ-720 קמ"ש (450 מייל לשעה). מה שהופך אותה לגבוהה ביותר שנמדדה מתחת לגובה של כ-2000 מטר". (מהירותו של ההוריקן העוצמתי ביותר שנמדד בכדור הארץ הייתה כ-320 קמ"ש).
"קיימת רצועה הסמוכה לקו המשווה ובה קיימים זרמים חשמליים חזקים מאוד בעוצמה של מאות קילווואט", הסביר בריאן הארדינג, פיזיקאי מאוניברסיטת קליפורניה, "זו הייתה הפעם הראשונה שראינו את הזרמים שם מתחזקים עוד יותר כתוצאה ממשהו שקרה על הקרקע בכדור הארץ".