כ-1,800 מטבעות, לוחות חרס עם כתב יתדות ואף טבעות עתיקות שלפי החשד נשדדו מאתרים קדומים בארץ – נתפסו בביתו של תושב מודיעין, כך הודיעו היום (חמישי) ברשות העתיקות. על פי הרשות, כוונת הסוחר הייתה למכור את העתיקות לחו"ל.

בין החפצים שנתפסו השבוע בביתו של תושב העיר, ישנם מטבעות נדירים שיש להם חשיבות מדעית וערכית רבה. בין היתר, מדובר במטבעות כסף קדומים מהתקופה הפרסית, מתקופת החשמונאים – ומימי המרד הגדול. עוד נתפסו מטבעות שנושאים את שמו של מנהיג מרד בר כוכבא, תכשיטים וחותמות ופסלון ברונזה קדום.

החיפוש בביתו החשוד, שהובילו  מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות בסיוע שוטרי תחנת מודיעין נערך בצו שופט בעקבות חשד שהאיש עוסק בסחר בעתיקות ללא רישיון. במהלך החיפוש, הבחינו הפקחים בעפר טרי שעוד קיים על חלק מהמטבעות והפריטים.  על פי החשד, החפצים הגיעו כתוצאה מחפירות בלתי חוקיות באתרים ברחבי המדינה.

פסלון האל הרמס, נתפס אצל סוחר העתיקות בלתי חוקי (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
אחד מהפסלים שנתפסו בבית החשוד במודיעין, "מחמיץ את הלב" | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות

מרשות העתיקות נמסר כי בחקירתו הודה הגבר בסחר בלתי חוקי, בהברחת מאות מטבעות לחו"ל ובקניית מטבעות משודדים וסוחרים לא חוקיים בשטחים, והכנסתם לישראל בניגוד לחוק. מהיחידה למניעת שוד עתיקות נמסר כי "בשבועות הקרובים תורחב החקירה על מנת לחשוף את מי שסיפקו את המטבעות לחשוד. בסיום החקירה יועבר התיק ללשכה המשפטית של רשות העתיקות, לבחינת הגשת כתב אישום כנגדו".

 

טבעות עתיקות, נתפסו אצל סוחר העתיקות בלתי חוקי (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
1,800 חפצים עתיקים | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות

 

חלק מהמטבעות שנתפסו אצל סוחר העתיקות הבלתי חוקי (צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות)
חפצים מהתקופה הפרסיץ, ימי החשמונאים - וימי המרד הגדול | צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות

"מחמיץ את הלב לחשוב על אתרי העתיקות הרבים שנהרסו לשם בצע כסף של סוחרים בערכי מורשת", אומר אילן חדד, המפקח על המסחר בעתיקות ברשות העתיקות. "מדובר בהיסטוריה של כולנו, שכבר אי אפשר יהיה לשחזר. פעילות היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות יחד עם משטרת מודיעין, אפשרה את סיכול הברחת הפריטים הקדומים מישראל לשווקים בחו"ל. החשוד פעל תוך טשטוש עקבותיו, ועל פי החשד הבריח באופן שיטתי אלפי מטבעות מישראל לחו"ל. החשוד, שעסק בסחר בעתיקות לפני שנים רבות, בקיא בהוראות החוק אך הוא בחר לפעול במודע כנגדו".

אלי אסקוזידו,  מנהל רשות העתיקות הוסיף: "מפקחי רשות העתיקות נאבקים מדי יום ולילה בתופעת שוד העתיקות ובסחר הבלתי-חוקי בעתיקות. הממצאים הקדומים שייכים למדינה ולציבור; לכל מטבע ומטבע סיפור ייחודי באמצעותו ניתן ללמוד על ההיסטוריה והמורשת של הארץ. סוחרים בלתי מורשים בעתיקות שרוכשים מטבעות משודדים וגנבים, מעודדים את שוד העתיקות, שנתלשות מסיפורן ההסטורי. רשות העתיקות תמשיך לפעולה בשיתוף גופי אכיפה נוספים, לסיכול הסחר הבלתי-חוקי בעתיקות".