רוש ישראל, נציגות תאגיד התרופות והאבחון הרפואי השוייצרי .F. Hoffmann-La Roche Ltd. בישראל, בשיתוף עם Start-Up Nation Central ו-ROX הכריזו על "אתגר האלצהיימר". מדובר בתחרות שמטרתה לגלות את סטארט-אפ שיוכל להתמודד עם אחד האתגרים המשמעותיים שעומדים בפני אנשי המדע והרפואה, העוסקים בחקר ובטיפול באלצהיימר - אבחון המחלה כבר בשלביה הראשונים.

לקראת התחרות יצאו החברות בקול קורא להצגת פיתוחים אשר יסייעו באבחון מוקדם של המחלה או בבדיקות סקר שיחזו את הסיכון לחלות. הזוכים בתחרות, אליה ניתן להגיש מועמדות עד 31 במאי 2022, יקבלו מענק בסך 100 אלף שקלים.

משרדי חברת התרופות רוש (צילום: Roche)
משרדי חברת התרופות רוש | צילום: Roche

"מתקיים מאמץ עולמי להתמודדות עם מחלת האלצהיימר שפוגעת בעשרות מיליוני מבוגרים בעולם", אומר מנכ"ל רוש ישראל אבי דנציגר, חברת תרופות אשר לוקחת גם היא חלק פעיל במאמץ. "אני חושב שלישראל וליזמים המבריקים כאן בתחום הביוטכנולוגיה יכולה להיות תרומה חשובה בפיתוח פתרונות טכנולוגיים שיסייעו למאמץ העולמי, ואנחנו רוצים להניע תהליך כזה ב’אתגר האלצהיימר’".  

משרדי חברת התרופות רוש (צילום: Roche)
משרדי חברת התרופות רוש | צילום: Roche

במסגרת התחרות, יתבקשו המפתחים להציג פתרונות טכנולוגיים דיגיטליים המותאמים להפעלה עצמאית ופשוטה עבור הקהל הרחב, כאלה המבוססים על מכשור וחומרה קיימת וזמינה כמו טלפונים חכמים. בנוסף, על המפתחים להתמקד בפתרונות שאינם פולשניים ושמסוגלים לייצר יכולת חישובית המאפשרת אבחון או ניטור, כמו גם באפשרות לבניית לממשק עם פרוטוקול הדאטה של מערכת הבריאות. לחלופין, המועמדים יוכלו להציג פתרון דיגיטלי מתחום הביולוגיה אשר יתמקד במדידת ביומרקרים, אשר יכולים לנבא את הסיכוי לחלות באלצהיימר או לאבחן את המחלה בשלב מוקדם.

אבי דנציגר, מנכ"ל רוש ישראל (צילום: שאולי לנדנר, Roche)
אבי דנציגר, מנכ"ל רוש ישראל | צילום: שאולי לנדנר, Roche

בוועדה המייעצת של אתגר האלצהיימר חברים נציגים של רוש (Roche) העולמית, רופאים מובילים בתחום האלצהיימר, נציג מטעם מכון טכנולוגי חולון (HIT), ומנכ"לית קרן הון הסיכון אלמדה ונצ'רס. הנבחרים אף יזכו ליהנות מבדיקת מערכות של חממת ROX של חברת רוש העולמית בגרמניה, ולייעוץ מקצועי עם מומחי אלצהיימר מובילים, אנשי HIT ואלמדה ונצ'רס, שהיא שותפות מוגבלת המשקיעה בחברות העוסקות בבריאות דיגיטלית ומיכשור רפואי. "כקרן המחויבת לחדשנות, אלמדה ונצ'רס, מחפשת חדשנות בתחום האבחון המוקדם של אלצהיימר", אומרת מנכ"לית אלמדה ונצ'רס ד"ר אירית יניב. "הצוות שלנו מנוסה מאוד באיתור חברות מבטיחות בתחום מדעי החיים, ויחד עם רוש נדע לאתר את החברות המבטיחות ביותר ולשים עליהן את הזרקור הנכון".

אלצהיימר. אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
אלצהיימר. אילוסטרציה | צילום: 123RF‏


 
בעולם חיים כ-55 מיליון איש עם דמנציה, מתוכם כ-150 אלף איש בישראל. שכיחותה של דמנציה, שאלצהיימר היא הצורה הנפוצה ביותר שלה, עומדת על 11.6% מכלל האוכלוסייה בגילאים 65+ בישראל, ובמדינות ה-OECD שיעור הסובלים מדמנציה עומד על 17.1%. כלומר, בכל 3 שניות מאובחן אדם חדש הסובל מדמנציה ברחבי העולם. שכיחותה של הדמנציה תמשיך לטפס, כאשר הצפי הוא שעד שנת 2050 נראה גידול של 56.5% בחולים הדמנטיים בישראל, לעומת גידול של 47.7% בממוצע. יחד עם זאת ועל אף התפשטותה של המחלה בשל הזדקנות האוכלוסייה, האבחון המוקדם שלה עומד על 20%-50% מהחולים בלבד.

אבי חסון, מנכ"ל Start-up Nation Central (צילום: מירי דוידוביץ')
אבי חסון, מנכ"ל Start-up Nation Central | צילום: מירי דוידוביץ'


 
"אלצהיימר היא מחלה מתמשכת המתחילה ממחלה שקטה, הרבה שנים לפני שמתחילים הסימפטומים, ובהמשכם חלה ירידה קוגניטיבית שהולכת ומחמירה עד שבסופו של דבר מגיעים למצב של דמנציה. אז אדם מפסיק להיות עצמאי עם פגיעה בלתי הפיכה בתאי המוח״, מסבירה ד"ר נועה ברגמן, מנהלת היחידה לנוירולוגיה קוגניטיבית, במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), החברה בוועדה המייעצת של התחרות. ״אנחנו מנסים להקדים את הטיפול כדי למנוע את הפגיעה העתידית בתאים. זה אתגר לא פשוט כי אנחנו צריכים לזהות את השינויים המוחיים כשאדם נראה בריא לגמרי מבחוץ. לכן, אנחנו שואפים לאתר את השינויים המוקדמים של המחלה, להבין את המנגנון שעומד מאחוריה וליצור חלון להתערבות טיפולית - לפני שקרתה פגיעה בלתי הפיכה".