שרת האנרגיה קארין אלהרר משנה מדיניות: אחרי שהודיעה על הקפאת חיפושי הגז בשנה שעברה, הודיעה היום (שני) השרה על יציאה להליך התחרותי הרביעי לחיפושי גז. חידוש החיפושים טרם סיום תקופת ההקפאה שהייתה אמורה להימשך עד דצמבר 2022 מגיע לאור השינויים הקיצוניים בשוק האנרגיה העולמי בעקבות המלחמה באוקראינה, ולאור הפנייה הישירה של האירופים לישראל בבקשה לייצא גז, אשר פורסמה לראשונה ב-N12.

אתמול הנחתה שרת האנרגיה את אנשי משרדה להאיץ את ההערכות האסטרטגית לצורך חידוש החיפושים. "מדינת ישראל נרתמת לסיוע לאירופה בגיוון מקורות האנרגיה שלה. משבר האנרגיה העולמי מהווה הזדמנות למדינת ישראל לייצוא גז טבעי, זאת  לצד הדאגה הכנה והאמיתית למתחולל ביבשת", אמרה אלהרר במסיבת העיתונאים. השרה ומנכ"ל המשרד, ליאור שילת, הדגישו לצד חשיבות החיפושים לצורך ייצוא הגז, את העדיפות העליונה שתינתן למשק הישראלי, וכן הבהירו כי המשרד עדיין מחזיק בעמדה לפיה המהלך האסטרטגי החשוב ביותר כדי להתגבר על המשבר הוא בהאצה של פיתוח האנרגיות המתחדשות.

שרת האנרגיה, קארין אלהרר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שרת האנרגיה, קארין אלהרר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"נמשיך לפעול כדי להבטיח את הביטחון האנרגטי של ישראל, את גיוון מקורות האנרגיה שלנו וההשקעה באנרגיות מתחדשות ואת עתודות הגז עבור המשק הישראלי לעשורים הקרובים" ציינה השרה אלהרר. "בעקבות משבר האנרגיה העולמי התחלנו בשיחות עם המקבילים הבין לאומיים שלנו, בעיקר באירופה, ארצות הברית ומצרים, בניסיון להבין את האסטרטגיה שלהם אל מול המשבר", הוסיף שילת.

ניכר כי במשרד האנרגיה מודעים לביקורת הקיימת שרק צפויה להתעצם בעקבות ההכרזה, בעיקר מכיוונם של ארגוני סביבה. בניסיון להקדים תשובה לביקורת, הסבירו אנשי המשרד כי במובן מסוים הדבר מתיישב עם השאיפה להפחית את הפליטות. לטענתם, הכישלון לנצל את מקורות הגז הטבעי – בין היתר באזור הים התיכון – יביאו דווקא להרעת המצב בכל הנוגע ליעדי צמצום פליטת גזי החממה. "התחליף מבחינת האירופים לאנרגיה הוא פחם", ציין גיא סמט, הממונה על הנפט ואוצרות הטבע במשרד האנרגיה.

במשרד הסבירו כי השתלבותה של ישראל בקבוצת המדינות אשר ייצאו גז טבעי לאירופה היא לא רק צעד אסטרטגי שנועד לשפר את מעמדה הגיאופוליטי של ישראל, אלא גם בפועל מהלך אשר יש בו כדי לצמצם את הפגיעה הפוטנציאלית ביעדי הפחתת הפליטות ברמה הגלובלית. "האירופים היו מאוד ברורים באמירה כי אם לא יאתרו די מקורות חלופיים לגז הטבעי שהם נזקקים לו, חלק מהמדינות החברות באיחוד ייאלצו לחזור ולהשתמש בפחם לייצור חשמל, על אף הנזק הסביבתי הרב הנגרם ממנו", ציין שילת.

שרת האנרגיה של איחוד האירופי, קדרי סימסון (צילום: John Thys, Reuters)
שרת האנרגיה של איחוד האירופי, קדרי סימסון | צילום: John Thys, Reuters

בעקבות הסיכום בין שרת האנרגיה שלנו ונציבת האנרגיה של האיחוד, הוקם זה מכבר צוות עבודה ישראלי-מצרי-אירופי. במשרד עומלים על הסכם מסגרת משולש בין האיחוד, מצרים וישראל, (בדומה לזה שכבר קיים בין ישראל למצרים), שיאפשר לחברות הגז הטבעי לחתום לאחר מכן על הסכמים מסחריים ביניהן ולהעביר כמויות גדולות יותר של גז טבעי למצרים ומשם, אחרי הנזלה, לאירופה. בתוך כך, התקווה היא גם לחזק את הקשרים בין ישראל למצרים, ולמנף את המצב לטובת חיזוק המעמד הגיאופוליטי האזורי של ישראל.

כפי שניתן היה לצפות, לא מדובר בהחלטה שתתקבל בשוויון נפש בקרב פעילי האקלים והסביבה. בגרינפיס קוראים לה "שערורייתית", וטוענים כי מדובר בכניעת השרה אלהרר ללחצים של תאגידי הדלקים המזהמים. עוד טועני בגרינפיס כי פיתוח שדות גז חדשים יימשך שנים רבות ואין לו שום משמעות בכל הנוגע לגמילת אירופה מהגז הרוסי בתקופה הקרובה. "המדע הוא חד משמעי: הגז הוא דלק פוסילי מזהם, מסוכן לסביבה הימית ועתיר במתאן - גז חממה עוצמתי במיוחד. המשמעות המיידית של החלטתה של אלהרר היא שישראל לא תעמוד ביעדי האקלים שלה".

הפגנה נגד שימוש בדלקים פוסיליים, ועידת האקלים בגלז (צילום: Yves Herman, Reuters)
הפגנה נגד שימוש בדלקים פוסיליים, ועידת האקלים בגלזגו | צילום: Yves Herman, Reuters

לראייתם של המומחים והפעילים בגרינפיס, כלל אין צורך בגז נוסף כדי לספק את צורכי הגז של ישראל עשרות שנים קדימה, וקידוחים חדשים דווקא מסכנים את בטחונה האנרגטי של ישראל. "משרד האנרגיה מתנהל בחוסר שקיפות בכל הנוגע לרווחים הצפויים מייצוא הגז, לפוטנציאל הייצוא ולנזקים הסביבתיים והאקלימיים. "המשרד גם לא חושף את גובה ההשקעות הממשלתיות על סך עשרות מיליארדים בשנים הקרובות בתעשייה מזהמת זו. מדיניות אשר פוגעת בציבור ומשרתת את תאגידי הדלקים".

מנגד, באיגוד הגז הטבעי מיהרו לברך. "העולם משווע לגז טבעי ועל ישראל לסייע למאמץ הגלובלי. אנו מאמינים שבמימיה הכלכליים של ישראל ישנן עוד כמויות משמעותיות של גז טבעי שטרם נתגלו, ואנו מקווים שחברות גלובליות חדשות ייכנסו לפעילות חיפוש בישראל במסגרת ההליך התחרותי החדש", כך צוין בהודעה שנמסרה מטעם האיגוד.

יובל שטייניץ (צילום: פלאש 90)
יובל שטייניץ | צילום: פלאש 90

שר האנרגיה לשעבר, ח"כ ד"ר יובל שטייניץ, אשר היה מהמתנגדים הבולטים להחלטתה הקודמת של השרה להפסיק את חיפושי הגז, בירך אף הוא. בדצמבר 2021, הצהירה השרה אלהרר כי שנת 2022 תהא בסימן אנרגיות מתחדשות. בתוך כך הוביעה כי מכסות הייצוא של גז טבעי ממאגרי הגז הטבעי תמר ולוויתן לא יגדלו בשנה הקרובה, זאת בניגוד להמלצות וועדת אדירי 2.

 

 

בתוך כך, אמרה השרה מופורשות כי בשנה הקרובה משרד האנרגיה יאפשר יציאה להליך הרביעי למתן רישיונות לחיפושי גז טבעי. היום, כאמור, הכריזה השרה על בדיוק על הזנקתו של מהלך זה. אז צייץ בתגובה שטייניץ קריאה לשרה לשקול מחדש את החלטתה. היום מסר בתגובה: "לאור משבר האנרגיה העולמי ועליית המחירים הפראית, יש לנו הזדמנות פז להפוך לספקי אנרגיה משמעותיים לאירופה - וטוב עשתה שרת האנרגיה שאזרה את האומץ לחזור בה מהחלטתה הקודמת - דבר שאינו פשוט כלל וכלל".