תהיו עירניים כשאתם קוראים את זה: השחקנית ג'ניפר אניסטון, בת 53, התוודתה השבוע בריאיון לאתר PEOPLE שהיא סובלת מנדודי שינה חמורים ומייסרים כבר משנות השלושים לחייה. אחרי הסרטון שפרסמה לפני שלושה חודשים ביוטיוב כדי להעלות מודעות לבעיה – הנה שאלון שבאמצעותו תוכלו לבדוק אם גם לכם יש נדודי שינה.
אם לוקח לכם יותר מחצי שעה להירדם, השינה שלכם לא רציפה, אתם מתעוררים מוקדם, או מרגישים עייפים גם אחרי מספר סביר של שעות שינה – אתם חלק מהמועדון, זאת גם אם עניתם בחיוב על שאלה אחת. על פי נתונים של שירותי בריאות כללית – מהבעיה הזו סובלים בכל רגע נתון בין 15% עד 30% מהישראלים.
ד"ר גילי גבעתי, מומחית לרפואת שינה וסגנית מנהל המרכז הרפואי ברזילי מסבירה: "הנזק בחוסר שינה הוא נוראי. גם באיכות החיים שלנו, אבל גם יש לו משמעות גופנית. התחלואה שלנו גדלה אם אנחנו לא ישנים טוב, והסיכון למחלות מסובכות עולה".
הבעיה הזו שכיחה יותר אצל מבוגרים. היא נפוצה יותר פי 2 אצל נשים מאשר גברים, והיא שכיחה יותר אצל חסרי עבודה ממעמד סוציו־אקונומי נמוך, אלמנים, גרושים או פרודים. הסיבה המרכזית לנדודי השינה היא מתחים שנוצרים בגלל תקופה קשה שגורמת לאי שקט, דאגות וחרדות.
פרופסור גיורא פילר, מנהל מערך השינה בכללית מחוז חיפה ובית החולים כרמל, מציע סיבה נוספת – הרגלי שינה לא טובים: "כדי לטפל נכון בנדודי שינה, צריך קודם לכל לסגל הרגלים נכונים, קוראים לזה היגיינת שינה נכונה".
הטיפים של המומחים לשינה טובה
ריכזנו עבורכם את הכללים שיקנו לכם הרגלי שינה טובים: זה מתחיל מללכת לישון ולקום בשעות קבועות, לישון עד שמרגישים רעננים - ואז לצאת מהמיטה. עוד מומלץ להימנע מקפאין החל משעות הצהריים, לא לשתות אלכוהול בסמוך לשינה ולא להשתמש במיטה לקריאה, אכילה וצפייה בטלוויזיה. בנוסף, פעילות גופנית עדיף לעשות לפחות 5 שעות לפני השינה, לא להיכנס למיטה לפני שמרגישים רצון לישון, ואם לא נרדמתם אחרי כל זה – צאו מהמיטה, עשו משהו שמרגיע אתכם, ורק אז נסו שוב.
אם יש לכם נדודי שינה, מומלץ לפנות לרופא המשפחה או מומחה שינה אחר ולהתייעץ איתו. לפעמים יפנו אתכם למעבדת שינה, ורק אם לא הצלחתם לפתור את הבעיה באמצעות שינוי הרגלי השינה אז תשתמשו בתרופות. הן עלולות ליצור תלות אצל המטופל, וגם לגרום לישנוניות, ולפגיעה בקואורדינציה ובתפקוד השכלי ביום למחרת.
"כן חשוב לטפל בזה, זו לא רפואת מותרות. שינה היא בסיס לתפקוד שלנו", אומרת ד"ר גבעתי. פרופסור פילר מוסיף: "אנחנו משתדלים לא לתת טיפולים תרופתיים, אבל בסופו של דבר אם צריך תרופות עדיף לקחת תרופות ולישון, מאשר לא לקחת תרופות ולא לישון".