מחקר חדש בסין חושף ממצאים מדאיגים על הקשר בין לחץ ופוריות: חוקרים מאוניברסיטת שיאן ג'יאוטונג השמיעו לקבוצת חולדות צרחות קולניות במשך 3 שבועות, כ-6 שעות ביום. בסיום התקופה המלחיצה, גילו החוקרים שכמות הביציות של החולדות קטנה יותר ושאיכותן נפגעה.
חולדות נקבות, כמו נשים, נולדות עם כמות מוגבלת של ביציות בגופן. בניגוד לתאים אחרים בגוף, האישה לא יכולה לייצר ביציות נוספות במהלך החיים – אם כמות הביציות יורדת, או שאיכותן ניזוקה, אין דרך לחדשן. לחץ הוא אלמנט שכיח בחיינו המודרניים ועולמה של אישה מלחיץ אף יותר. לרוע המזל, ייתכן שזה עלול להזיק לפוריות.
כדי לבדוק השפעה של גורמי לחץ, חוקרים בסין חשפו חולדות לרעשים קולניים: צרחות מבעיתות, רעש לבן ורעשי רקע שונים. החוקרים הציבו רמקול בגודל 50 ס"מ מעל הכלובים של החולדות המסכנות וחשפו אותן לרעשים איומים פעמיים ביום: 3 שעות בבוקר ו-3 שעות בערב.
בסיום שלושת השבועות, ניתחו החוקרים פרמטרים של פוריות בגוף החולדות ומצאו כי ה"רזרבה השחלתית", כלומר יכולת השחלה לספק ביציות פוריות, נפגעה: "מצאנו שהרזרבות בשחלות של נקבות שנחשפו לצרחות פחתו. לפיכך, יכולתן להתרבות נפגעה", העידה ד"ר ווניאן שי, אחת השותפות למחקר.
שימוש בצרחות אינו כלי נפוץ במחקרים על השפעות לחץ. ברוב המקרים, משתמשים באמצעים מתונים יותר כמו מניעת מזון או אורות מהבהבים. במקרה הזה, סברו החוקרים שהדרכים המקובלות אינן מלחיצות מספיק והקליטו את צרחותיו של אחד משותפי המחקר, פרופסור צ'ן הואנג, לטובת העניין.
הממצאים מלמדים על ירידה בהורמון אסטרוגן כתוצאה מהחשיפה לרעשים, כמו גם ירידה בהורמון אנטי-מולריאני, שנוצר בשחלות וקשור לפוריות האישה. "המחקר חשוב כדי ללמוד על הסיבות לירידה ב'רזרבה שחלתית'", סיפרה ד"ר שי. "כדאי לעמוד בדיוק על הקשר בין סטרס כרוני ואיכות הביציות כדי להעריך את המגבלות הקיימות בהתערבות קלינית לטובת פוריות".