סופת טורנדו צולמה מפירה את השלווה במדינת קנזס. הסופה בדרגת EF3 נעה במהירות של כ-220 קמ״ש והעיפה מכוניות באוויר יחד עם מבנים שכאילו מתפוררים אל תוך המערבולת.

שירות מזג האוויר הלאומי הוציא הודעת אזהרה חמורה לסופות רעמים למספר מדינות המערב התיכון (Midwest) בהן קנזס, אייווה, מיזורי ונבראסקה. ראשי עיריית וויצ׳יטה דיווח על כ-50 עד 100 מבנים אשר ניזוקו, בייחוד בפרבר אנדובר.

_OBJ

עם זאת, נכון לעכשיו אין דיווחים על פציעות קשות. במסיבת עיתונאים שנערכה ביום שבת בבוקר הציגי הרשויות המקומיות אמרו כי לא אירעו מקרי מוות כתוצאה מסופת הטורנדו המשתוללת, למרות הנזקים החמורים למבנים ולמכוניות. ״אין לנו גם מי שממתינים לחילוץ, אז גם אין לכודים״, אמר מפקד מערך כבאות והצלה צ׳אד ראסל.

הערכות מצב מתקיימות באופן תדיר, והן כוללות גם את שליחתם של מטוסים ורחפנים, שתפקידם לסקור את מידת הנזק. ברשויות ביקשו מהתושבים לשמור מרחק, בעיקר מחשש מפני קווי ועמודי חשמל שנפלו.

סרטונים שפורסמו ברשת חושפים את ההרס הרב למבנה ה-YMCA, אשר הוטחו בו מכוניות וקירותיו התקלפו. “אנחנו מודים על כך שכל חברי הצוות מצאו מחסה באותם הרגעים ולא נפגעו״, כתבו בעמוד הפייסבוק של הסניף המקומי. כפי שניתן לראות במפה האינטרנטית Energy Outage Map, יותר מ-22 אלף לקוחות נותרו ללא חשמל מיד אחרי הטורנדו.

לפי שירות מזג האוויר הלאומי, אמצע אפריל עד אמצע יוני זו התקופה שמבחינה היסטורית נמדד בה שיעור סופות הטורנדו הגבוה ביותר בקנזס; קנזס היא לב ליבו של מה שנקרא ״סמטת הטורנדו״, מהאזורים הגאוגרפיים הפעילים ביותר מבחינה זו.

עד כמה זה עשוי להיות קשור לשינויי האקלים?

יש מדע שלם שעוסק בניסיון להבין את הקשר בין תופעות מזג אוויר לבין ההתחממות הגלובלית. סופות טורנדו קורות לאורך השנה, בעיקר בתנאי לחות וחום, כאמור, והן אף נפוצות באזור קנזס; הן בדרך כלל מלוות סופות רעמים, וקורות כתוצאה ממפגש פתאומי בין זרמי אוויר חמים וקרים ומשבי רוח. אלה תנאים שקיימים גם ללא קשר להתחממות הגלובלית. יתכן בהחלט ששינויי האקלים מחריפים תופעות כאלה, אבל החוקרים עדיין לא יודעים לומר זאת בוודאות.