לפני מספר חודשים, כולנו שמענו את ההצהרה של ראש הממשלה בוועידת גלזגו, לפיה בשנת 2050 ישראל תגיע לאיפוס פחמני. על פניו, זה נשמע עוד הרבה מאוד זמן, אך על מנת להשיג את היעד יש לנקוט בצעדים משמעותיים כבר מעכשיו.
אחד הצעדים הנדרשים הוא יישום הרפורמה בנצילות האנרגטית, המגביל את השימוש בגזי קירור מסוימים בשל השפעתם המזיקה על אפקט החממה ושינוי האקלים, והחלפתם לגזים ידידותיים לסביבה. ואכן, בספטמבר הקרוב תיכנס לתוקפה תקנת אימוץ היעילות האנרגטית האירופאית. במסגרתה, מחוייבת המדינה להחליף את הגז השכיח כיום במזגנים- A410 לגז R32, אלא שהבעיה היא שמדובר בגז השייך למשפחת גזים דליקים בעלי נפיצות והשימוש בו כרוך בהכשרה ובהסמכה שלא קיימת היום ללמעלה מ- 5,000 טכנאי ומתקיני מיזוג אוויר בשוק המזגנים הביתיים.
חשוב להבין את העוצמה של שוק מיזוג האוויר בישראל: בכל שנה נמכרים כאן 900 אלף עד מיליון מזגנים. מדובר בשיעור חדירה מהגבוהים בעולם כך שב-95% מבתי האב בישראל קיים מזגן, לעומת רק כ-10% בתי אב באירופה בהם יש מזגן. מזגן הוא מוצר חובה בכל בית ישראלי וברוב המקרים מדובר ביותר ממזגן אחד.
נכון להיום, על פי המשרד לאיכות הסביבה האמון על הנושא, אסור לייבא ולשווק בארץ מזגנים עם הגז הידידותי R32, עד שיאושר חוק הסדרת מקצוע מתקיני המזגנים, אחד המקצועות הפרוצים בישראל, עליו אחראי משרד הכלכלה, ועדיין לא ברור מתי יתאפשר. יתרה מכך, ביולי השנה תחל הגבלה בגובה של כ-18% על היקף הייבוא של גז החממה המזהם A410 ולכך שתי משמעויות קריטיות: האחת, פגיעה קשה בתעשיית מיזוג האוויר הישראלית, שכן 100% מהייצור לשוק המקומי מבוסס על גז זה. בנוסף, הדבר יגרום למחסור של כ-200 אלף מזגנים בשנה וכמובן יפגע ביכולת מתן השירות למזגנים מותקנים. מכאן, שהדרך לעליית מחירים דרמטית הן של מזגנים והן של מתן שירות הולכת ומתקצרת וכבר לקראת סוף 2022 נפגוש גל התייקרויות משמעותי מאוד בעקבות המחסור בהיצע.
מאבקי הכוחות בין המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הכלכלה גורמים להקפאת הרפורמה והתחלת שינוי משמעותי רחב היקף, שלא יתקיים כאן ללא וועדה מקצועית נטולת אינטרסים והתייחסות רצינית לנושא.
משבר האקלים וההתחממות הגלובלית הם לא מושגים ריקים מתוכן, אלא בעיה אמיתית שלא ניתן להדחיק עוד. נושא הקיימות חוצה מנהיגים והנהגות ועומד בראש סדר העדיפויות ללא קשר למפה הפוליטית. מדינות רבות בעולם השכילו לאמץ רפורמות ולפעול למען שינוי אמיתי, ובהחלט הגיע הזמן שנעשה זאת גם בישראל. במדינה בה בכל יום יש מי שמאיים לפרק את הממשלה, הרפורמה תמשיך להישאר תקועה, ואנו נישאר עם הבטחות בלתי מושגות. פוליטיקה היא לא מותרות, ישנו קשר ישיר בין נפילת הנהגות ואיתם התהליכים הרגולטוריים לבין יוקר המחייה שלנו, שימשיך לעלות כל עוד לא ייעשה צעד משמעותי בנושא.
הכותב הוא מנכ"ל אלקטרה מערכות אקלים ואנרגיה