התשובות נמצאות אי שם? הקונגרס האמריקני ערך היום (שלישי) שימוע פומבי על דיווחים בנוגע לתופעות אוויריות לא מזוהות בשמי ארה"ב. בשנה שעברה, משרד מנהל המודיעין הלאומי הגיש לקונגרס דוח ראשוני שסיכם וחשף את ההתקדמות שעשה כוח המשימה של חקר התופעות האוויריות הבלתי מזוהות, זאת במטרה לפענח את התופעות המסתוריות.
הדוח, בן 9 עמודים, הוא הבסיס לשימוע שיתקיים תחת ועדת המשנה של הקונגרס ללוחמה בטרור. הדוח תיעד יותר מ-140 מקרים ו-18 תקריות של מה שהממשלה מכנה רשמית "תופעות אוויריות לא מזוהות" (או UAPs) שעליהן טייסי צבא ארה"ב דיווחו מאז 2004.
"אנו מדברים על עצמים שלא ניתן לזהות מיד", הסביר רונלד מולטרי, תת שר ההגנה האמריקני בנושא מודיעין וביטחון לוועדת המודיעין של הקונגרס שדנה בדוח העבמ"ים. "היו כמה אירועים כאלה ובגלל שהם עשויים לאיים על הביטחון, אנו מחויבים לחקור אותם. נקים מרכז לזיהוי וחקר עצמים לא מזוהים שיעבדו עם עוד סוכנויות במטרה לשפר את זיהוי ואיפיון העצמים".
סקוט בארי ממודיעין הצי האמריקני אמר לוועדת הסנאט: "המסר שלנו מכאן ברור, אם אתם רואים משהו, תדווחו. אנחנו מגייסים למלאכת הזיהוי ארגונים בארה"ב וברחבי העולם ומשווים דיווחים כדי להבין טוב יותר את התופעות" (הוא הציג לדוגמא וידאו של משולש ירוק מרחף) עדיין, למרות הרצון לשקיפות, אנו לא תמיד יכולים להגיד מאיפה מגיע המידע כי חלק מהכלים שקולטים את העדויות - הם חסויים".
בארי הוסיף: "יש מספר קטן של אירועים שאנחנו לא יכולים להסביר, אלו האתגרים הרציניים שמעניינים אותנו היום. טכנולוגיות שאנו לא יכולים להסביר. אנו חולקים את המידע שלנו עם חלק מהמדינות ועם חלק לא. הדוח על העב"מים מציין בפירוש את סין ורוסיה כמדינות שעשויות להיות המקור של חלק מהעצמים הבלתי מזוהים".
"מערכות מטוסים צבאיות קלטו אותות"
בדיון שהחל בסמוך לשעה 16:00 (שעון ישראל) שני בכירים ממטה המודיעין במשרד ההגנה האמריקני העידו בגבעת הקפיטול, וסיפרו לוועדה ולציבור מה הממשלה יודעת על חפצים מעופפים לא מזוהים. מדובר בשימוע הציבורי הראשון בקונגרס בנוגע לעב"מים אחרי יותר מ-50 שנה: הדגש בדיון הוא על ההשלכות האפשריות על הביטחון הלאומי של ארה"ב ולא ישירות על קיומם של, למשל, חייזרים.
עם זאת, אותו הדוח כלל כמה עב"מים שנחשפו כבר בעבר בצילומי וידאו שהפנטגון פרסם. בתיעודים נראים עצמים מעופפים מסתוריים שמפגינים יכולות תמרון מרשימות, טכנולוגיית תעופה שלא נראית אנושית וחסרה אמצעי הנעה גלויים ומקור כוח, ועוד טכנולוגיות, שעד כמה שאנו יודעים או יכולים להבין - לא נהגו ופותחו במוח או במפעל אנושי. "נראה כי חלק מהתופעות האוויריות הבלתי מזוהות נותר נייח למרות רוחות חזקות, נע כנגד הרוח, מתמרן בפתאומיות או נע במהירות ניכרת, ללא אמצעי הנעה ניכרים", נכתב בדוח לפני 11 חודשים "במספר קטן של מקרים, מערכות מטוסים צבאיות קלטו אותות רדיו הקשורות לתצפיות תופעות אוויריות בלתי מזוהות."
השימוע היום בחן את ממצאי הדוח, והוצגה בו "הערכה ראשונית" בת 9 עמודים, שנערכה על ידי משרד מנהל המודיעין הלאומי וכוח משימה בראשות הצי שהפנטגון הקים ב-2020. "העם האמריקני ראוי לשקיפות מלאה", אמר יו"ר ועדת המודיעין אדם שיף בהצהרה בשבוע שעבר, שבה הכריז על הדיונים.
את היוזמה לתחילת הדיונים ופרסום הדוח יזם הנשיא דונלד טראמפ, שבדצמבר 2020 ביקש מהפנטגון לפרסם כל מה שידוע לו בנושא עצמים בלתי מזוהים. מנתחי המודיעין ממשרד ההגנה האמריקני שהכינו את ההערכות לא הציעו בהם ממצאים לגבי המקור של אף אחת מ-144 התצפיות, למעט אחת המיוחסת לבלון גדול שאיבד אוויר. כוח המשימה המקורי שהכין את הדוחות הוחלף בנובמבר האחרון.
רונלד מולטרי, שמפקח על פעילות כוח המשימה מתפקידו כתת שר בנושא מודיעין וביטחון, הוא אחד משני הגורמים הרשמיים שידווחו היום על הממצאים. העד השני הוא איש מודיעין של הצי האמריקני בשם סקוט ברי, שניהם יספקו חלק מהעדות שלהם מאחורי דלתות סגורות.
על פי הערכות, גם היום כמו בדוח שהוגש ופורסם בשנה שעברה, המודיעין האמריקני יספק יותר שאלות מתשובות ויבקש עוד כלים וכוח אדם כדי להעריך ולהבין את התופעות ולהבין האם מדובר בכלים או ניסויים מעולם התעופה האמריקני או פרוייקטים סודים של גופי ביטחון בארה"ב, אולי אפילו יוזמות של גופים פרטיים - מחקריים או כלכליים. ייתכן אף כי מדובר בכלים שמופעלים על ידי מעצמות זרות כמו סין או רוסיה (הדו"ח מצביע במפורש על השתיים). כך או כך - הדוח והמומחים לא פוסלים מקור "אחר" למרות שלא מפרטים מהו.
התקשורת האמריקנית מדגישה שהדיון והדוח מייצגים שינוי עמדה בממשל האמריקני אחרי שנים של הזנחה והתעלמות, ניחושים, ויחס של בוז לדיווחים על תצפיות של עצמים מעופפים מאז שנות הארבעים של המאה הקודמת. ידוע למשל שב-1969 הייתה תכנית של חקר עב"מים בעבר בשם "פרוייקט הספר הכחול", אבל היא בוטלה. במשך 17 שנות פעילותה היא ריכזה 12,618 תצפיות של עצמים בלתי מזוהים, ל-701 מהם לא נמצא הסבר משכנע.