רעידת אדמה בדרגת 1.4 הורגשה בברלין ביום שישי האחרון במהלך הופעה של של הרכב האינדי-רוק הבריטי פלרונס דה מאשין. כיצד זה קרה והאם זה יכול לקרות שוב? פרופ' שמואל מרקו מהחוג לגיאופיזיקה באוניברסיטת תל אביב מסביר.
האם קפיצה בו זמנית של עשרות אלפי אנשים יכולה לגרום לרעידת אדמה?
"אפילו קפיצה של אדם אחד מרעידה את האדמה. הרעידות דומות לגלי קול, אם מדברים חלש אז מי שנמצא לידי שומע, אם 100 אנשים צועקים שומעים יותר רחוק. כשאדם קופץ זה גורם לרעידה באדמה, הרעידה אומנם תורגש רק במטרים הקרובים, אך אם אלפי אנשים קופצים בבת אחת - בהחלט האדמה רועדת וירגישו את זה במרחק רב מסביב. חיישנים רגישים הנקראים סייסמוגרפים יכולים לגלות תנודות כאלה גם במרחק של קילומטרים".
"אנחנו יוצרים במכוון רעש באדמה גם על ידי מכה עם פטיש על הקרקע או באמצעות משאית ענקית שמצוידת בפטיש ייעודי שמייצר רעידות אדמה שמרגישים במרחקים של קילומטרים", הוסיף פרופ' מרקו, "אנחנו מרעידים את הקרקע במכוון ועושים את זה ביום יום במדע הגיאופיזיקה בסקרים שנקראים 'סקרים סייסמיים'. מטרת הסקרים הללו היא לחקור את תת הקרקע, את מבנה כדור הארץ, לחפש מרבצים, נפט, מים, וכדי לתכנן הקמה של מבנים גדולים. המכות בקרקע בזמן ביצוע 'סקר סייסמי' מרעידות את הקרקע ואנחנו קולטים את ההדים שחוזרים, בדומה לאולטרסאונד שמשמש ברפואה".
זה משנה על איזה משטח מתבצעת הקפיצה?
"כן. זה עובד בדיוק כמו גלי קול, בכדי שלא יכנסו רעשים מבחוץ צריכים להיות בחדר מבודד קול (כמו באולפן)", הסביר פרופ' מרקו, "אותו הדבר משטח – למשל אם נבנה משטח שנשען על קפיצים, אז המשטח יזוז הרבה אבל רוב האנרגיה תיבלע בקפיצים ופחות יעבור לאדמה. כאשר אדם יקפוץ ישירות על האדמה זה תלוי בסוג סלע שקופצים עליו, ובסלע שמתחתיו ומתחתיו. סוג המשטח בהחלט משפיע על מעבר הגלי הקול או התנודות שמרעידות את הקרקע.
זה צריך להיות על הקרקע או שגם באצטדיון או טריבונה זה אפשרי?
"גם האצטדיון מונח על הקרקע בסופו של דבר. אם שמים טריבונה אז היא תספוג חלק מהאנרגיה ואם הקרקע מעבירה את זה הלאה זה יגיע למרחקים גדולים. זה לא משנה אם אצטדיון או טריבונה, חומרים מעבירים גלי ויברציה. כשנותנים מכה על חומר כלשהו הוויברציה מתקדמת בקצב שהוא אופייני לחומר. גם נוזלים ולא רק מוצקים מעבירים גלים. כשעדר פילים רץ מרגישים את הקרקע רועדת, כשמפעילים מכבש בסלילת כביש והוא נותן מכות בקרקע מרגישים ברדיוס של קילומטרים. בדיוק אותו הדבר קורה כאנשים שקופצים".
אם כל האנושות תקפוץ בו זמנית, מה יקרה?
"יהיה קשה מאד לתאם כזה כבר", הסביר פרופ' מרקו, "עד שהאות לקפוץ יעבור מאדם שנמצא שנמצא בארץ וישלח לאדם במקום מרוחק , עדיין עם כל פלאי הטכנולוגיה יקח כמה שניות, תלוי במרחק. תמיד תהיה השהייה. אם מילארדי אנשים יקפצו בו זמנית, כשהאנושות לא מפוזרת בצורה הומוגנית - במדבר סהרה שכמעט ריק מאדם לא ירגישו כמו שירגישו בניו יורק".
לאיזה עוצמות יכולה רעידת אדמה כזאת להגיע?
"ניתן להעריך את האנרגיה, למשל אם נניח 70 קילו לאדם בממוצע כפול 10 מילארד אנשים בעולם. כשכל אחד/ת קופץ לגובה של 20 ס"מ ממוצע לאדם... בגדול מדובר על אנרגיה מאוד קטנה. יחסית לרעידות אדמה טבעיות הרסניות".
זה משנה אם הקפיצה תהיה נקודתית או שגם חפץ מאוד מאוד כבד שנופל על הקרקע יכול ליצור את אותו אפקט?
"כן, כל חפץ, ככל שיותר כבד ונופל מיותר גבוה תהיה אנרגיה יותר גבוהה. התופעה הפיזיקלית הבסיסית כשאנחנו עושים הפרעה בחומר והעובדה שאנחנו שומעים את זה, זה כי הקול עובר בחומר. אנשים שקופצים בהופעה זה לא שונה ממכה בפטיש".
לסיכום. רעידות אדמה מלאכותיות נוצרות ביום יום בהרבה פעילויות אנושיות וזאת תופעה רגילה, זה יכול להיות מכת פטיש, מחיאת כף, נגינה של תזמורת וכו'.