במכתב ששלחה השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג לשר האוצר ליברמן ולשר החקלאות עודד פורר הזהירה כי הורדת מכסי יבוא הבקר הוא צעד שגוי ומסוכן. "רפורמה כזו נעשתה בעבר - ועליית המחירים המשיכה". בהמשך הזהירה: "יגרום להשלכות סביבתיות חמורות".

"המהלך האחרון להורדת מכסי יבוא הבקר (כולל יבוא מקנה חי) הוא מהלך שגוי, שבצדו הרבה יותר חסרונות מיתרונות", כתבה זנדברג - ונימקה: "על פי נתוני ה-OECD, אזרחי ישראל הם כבר עתה משיאניות צריכת הבקר בעולם (מקום רביעי אחרי ארגנטינה, ברזיל וארה"ב).

ב-6 שנים האחרונות היה גידול של 50% בצריכת הבשר הממוצעת לנפש (עומדת כעת על כ-20 ק"ג לשנה). בנוגע לצריכת העוף השנתית, ישראל מובילה בפער עצום את הטבלה העולמית, עם צריכה של 64 ק"ג בשר עוף לנפש. רק לשם השוואה, הממוצע במדינות ה-OECD הוא 31.3 ק"ג לנפש, ובעולם – כ-14 ק"ג לנפש".

"גורם מרכזי להתחממות כדור הארץ"

"על פי המלצות משרד הבריאות וארגון הבריאות העולמי, צריכת החלבון מהחי בישראל צריכה לרדת משמעותית. הצריכה הנוכחית יוסיפו לסיכון מוגבר לתחלואת הסרטן", הוסיפה זנדברג במכתבה. היא הוסיפה כי "על פי דוחות ה-FAO (ארגון המזון והחקלאות), תעשיות המזון מן החי הן גורם מרכזי להתחממות כדור הארץ ואחראיות ל-18 אחוז מפליטות גזי החממה כתוצאה מפעילות אנושית (יותר מאשר כל אמצעי התחבורה גם יחד: באוויר, בים וביבשה). זאת בנוסף להשלכות סביבתיות חמורות נוספות ופגיעה קשה ברווחת בעלי החיים".

תמר זנדברג (צילום: Yonatan Sindel Flash 90)
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג | צילום: Yonatan Sindel Flash 90

השרה להגנת הסביבה ציינה כי "הרי לא ברור כלל שביטול המכס אכן יוריד את מחירי הבשר בישראל. הרי נעשתה כבר רפורמה במיסוי יבוא הבקר לישראל ב-2014, ולפי דוח מבקר המדינה, המשיכה מאז עליית המחירים של כ-4.5% - 6% במדד מחירי הבשר".

לבסוף פירטה את הצעדים שיש לעשות: "על מנת להוריד באמת את יוקר המחייה על מוצרי מזון, הדרך הנכונה היא להפחית את צריכת הבשר ולהגביר את צריכה הקטניות והירקות והפירות האיכותיים, המקומיים והמקיימים. באופן הזה, התזונה הישראלית תהפוך גם לבריאה יותר וגם ליקרה פחות ונוכל בדרך גם לשמור על הסביבה והטבע הייחודיים בישראל".