ניתוח תמונות לוויין שהתקבלו לאחרונה מראה כי רוסה עושה שימוש בדולפינים צבאיים מאולפים בבסיס חיל הים שלה בים השחור, ככל הנראה כדי להגן על הצי שלה מפני מתקפה מתחת לפני הים.
מכון חיל הים האמריקני (UNSI) בחן צילומים של אותו בסיס הממוקם במפרץ סבסטופול, והסיק כי שתי מכלאות דולפינים הועברו למקום כבר בחודש פברואר, מיד עם תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה. לרוסיה יש היסטוריה של אימון דולפינים לצרכים צבאיים ובעבר עשו בהם שימוש להעברת אמצעי לחימה.
הבסיס בסבסטופול הוא חיוני ביותר עבור הצבא הרוסי בזכות קרבתו לחצי האי קרים, עליו השתלטה רוסיה עוד ב-2014. לפי הניתוח של מכון חיל הים האמריקני, מספר רב של ספינות רוסיות שעוגנות שם, שאמנם נמצאות מחוץ לטווח טילי האויב, הינן פגיעות למתקפות תת ימיו.
גם אוקראינה אימנה דולפינים באקווריום משלה ליד סבסטופול, כחלק מתוכנית סובייטית שנגנזה בשנות התשעים. במהלך המלחמה הקרה הן ארה"ב והן ברית המועצות פיתחו דרכים לאמן דולפינים, אשר יכולותיהם בתחום האקולוקציה (איכון הד), מאפשרות להם לאתר אובייקטים מתחת למים, כמו למשל מוקשים.
סאם לה-גרון, עורך באתר UNSI News, מסביר כי בזכות יכולות אלה, דולפינים מסוגלים להבחין במה שמערכות אלקטרוניות ומכניות לא יצליחו לראות. כמו כן, פחות סביר שהם יפעילו בטעות את המוקשים עצמם, בזכות יכולתם לחמוק במהירות בסביבה הימית. בשונה מכלי שיט, אין להם "חותמת מגנטית" שעלולה להפעיל מוקש.
התוכנית הישנה להפעלת דולפינים הוחזרה לפעילות בשנת 2012 על ידי הצי האוקראיני, אך ב-2014 הגיעו הדולפינים לידי הרוסים מיד אחרי הפלישה לחצי האי קרים. באותה התקופה סוכנות הידיעות הרוסית RIA Novosti פרסמה כי הרוסים מתכננים להרחיב בעצמם את התוכנית להפעלת דולפינים. "המומחים שלנו פיתחו מכשירים חדשים שממירים את האיתור הסונרי של הדולפים שמתחת למים לסיגנלים על המוניטור (צג) של המערכת. לחיל הים האוקראיני אין את התקציב לכאלה יכולות, ולכן שם נאלצו לשים את התוכנית על המדף".
New #satelliteimagery collected this morning reveals the loading of probable Kalibr missiles on a Kilo-class submarine in the Black Sea port of Sevastopol, Crimea, Ukraine. pic.twitter.com/zM3jE9YPlo
— Maxar Technologies (@Maxar) April 29, 2022
בשנתיים שלאחר מכן רוסיה אף הייתה מעורבת ברכישה של דולפינים נוספים. צילומי לוויין מ-2018 מעידים כי שימוש בדולפינים באותו האופן נעשה גם בבסיסה של רוסיה בעיר טרטוס שבסוריה.
השימוש בדולפינים, וביונקים בכלל, לא רק שאיננו חדש, אלא גם איננו בלעדי למדינות בריה"מ לשעבר ולארה"ב. במהלך מלחמת העולם הראשונה עשתה בריטניה שימוש באריות ים כדי למצוא צוללות. חלק מהדיווחים בהקשר הזה נשמעים לעיתים אף סוריטאליסטים למדי. ב-2007 טענו האירנים כי הם "עצרו" 14 סנאים, בטענה שהם נתפסו בגבולות המדינה כשהם נושאים ציוד ריגלו מערבי. ב-2013 המשטרה המצרית תפסו חסידה בחשד לריגול, מכיוון שהבחינו בתווית שחוברה לגופה (מה שבסוף התברר כסימון של מדענים צרפתים שרצו לעקוב אחר תנועותיה).