מי הים ברצועת עזה שונים מעט הקיץ הזה: התושבים מדווחים שבפעם הראשונה אחרי שנים המים צלולים, בלי ביוב. החול נקי גם הוא – וניתן לנשום אוויר נטול גלי צחנה. לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס מתקני טיפול בשפכים הגבירו את פעילותם ברצועה, ובכך הפסיקו את זרימת מי הים העזתי ישירות לביוב ללא כל התערבות, זרימה שגרמה לאסון סביבתי מתמשך.
לפי גורמי איכות הסביבה ברצועה, המתקנים שבמימון בין-לאומי הפחיתו את הזיהום לשיעורים הנמוכים ביותר אחרי שנים רבות. "לא יכולנו לבוא לפה פעם כי הים היה מזוהם. הילדים שלנו חזרו הביתה עם וירוסים ומחלות עור. היום – האזור נקי והים נקי. כאילו אנחנו במדינה אחרת", אמרה לרויטרס סהר אבו בשיר, בת 52 ואם לארבעה.
להפסקת הזרמת מי הביוב לעזה יש השפעה מיידית על החופים הדרומיים של ישראל, ומסתבר שיד ישראלית תרמה להקמת מתקני הטיהור. מי שקידם את הפרויקט הוא ארגון "אקופיס", עמותה ישראלית-פלסטינית-ירדנית. גדעון ברומברג, מנכ"ל "אקופיס" אומר בשיחה עם N12: "אלו חדשות טובות, גם אנחנו מאוד שמחים".
גדעון מספר שהיוזמה החלה להתפתח בין 2016 ל-2017, כאשר הבנק העולמי פנה לארגון ואמר שכבר 12 שנים מנסים בבנק לבנות מתקן טיהור שפכים בעזה, ללא הצלחה. ברומברג מוסיף: "הארגון הבין-לאומי לא הצליח בגלל שהרשוית בישראל טענו שהחמאס גונב את המלט. וללא מלט, אי אפשר לבנות את מתקני הטיהור".
"מיד הבנו את הבעיה הביטחונית – אבל הביוב המשיך לזרום לים בכמויות מדהימות. 108 מיליון ליטר ביוב יצא מעזה בכל יום ב-2017. אז לא היה שם שום מתקן וכל השפכים זרמו היישר לים. יצאנו לחוף זיקים לבדוק את רמת הזיהום, חששנו למצוא מחלות במים וסמוך לחופים. מהתוצאות במעבדה מהחופים בזיקים ב-2017 ראינו שהחופים מזוהמים ומסוכנים לרחצה", אומר מנכ"ל "אקופיס".
לאחר שהתגלה שמתקן ההתפלה באשקלון נסגר לתקופות בגלל הזיהום מעזה, גם מקבלי ההחלטות השתכנעו שצריך לפעול כדי למנוע עוד אסונות: "הפוליטיקאים הבינו שאי אפשר להתנתק לגמרי מעזה, אז הצלחנו להכניס את המלט ובתוך שנתיים סיימו את בניית מתקן הטיהור הראשון – היום יש שלושה מתקנים מודרניים שמטפלים ב-60% מהביוב של עזה ולכן יש שיפור, לא רק בחופים של עזה – גם בזיקים, גם באשקלון וגם באשדוד".
מאיה יעקבס, מומחית לסביבה ימית, מייסדת ומנכ"לית שותפה במרכז לשיקום האקלים, אמרה ל-N12 שהיא שמחה ומברכת על השינוי: "בניגוד למה שחושבים אנשים, הים אינו מסוגל לספוג הכל. כשביוב של מאות אלפי אנשים נשפך באופן קבוע לים מדובר בזיהום גדול מאוד. שפכי אדם כוללים חיידקים, שאריות תרופות והורמונים שאין מקומם בים והם פוגעניים מאוד לסביבה הימית ולבני האדם".
"זרמי הים בישראל נעים רוב השנה מדרום צפונה, וכך רוב הזיהום הגיע גם אל חופי ישראל", ממשיכה יעקבס. "זוהי תזכורת לכך שזיהום סביבתי אינו יודע גבולות ואינו מבדיל בין אנשים, וכי עלינו לפעול יחד כדי להבטיח ים בריא. הפסקת הזרמת הביוב הוא אירוע חשוב ומשמח מאוד, ושלב בדרך להגשמת חזון זה".
כתב סוכנות הידיעות רויטרס בעזה דיווח מחוף הרצועה: "החוף חולי וארוך וכמעט ריק מדגלים אדומים שבדרך כלל המזהירים את המתרחצים מפני שחייה בגלל עשרות מיליוני מטרים מעוקבים של ביוב שזרם לים מדי יום" בתיעוד משם - אנשים יושבים סביב שולחנות פלסטיק על שפת המים, ילדים משחקים, אפילו בעלי הסוסים והגמלים הביאו את בעלי החיים שלהם לאמבטיה בים.
65% מהחוף בטוח ונקי
רשות איכות הסביבה והמים שמנוהלת על ידי חמאס מסרה כי השפכים שזרמו לים טופלו כעת באופן חלקי, מה שהופך 65% מהחוף לבטוח ונקי – ויש תוכניות להרחיב את החוף עוד יותר: "עונת הקיץ ברצועת עזה תהיה בטוחה יחסית לשנים קודמות בגלל השיפור המורגש באיכות מי הים", אמר מוחמד מסלח, מנהל משאבי סביבה של החמאס ברצועה.
בדיר אל-בלח שבדרום רצועת עזה תיעדו צלמים של רויטרס אנשים באתר נופש על חוף הים בשם "הלילות הישנים", שנבנה על ראש גבעה שצופה על החוף. משפחות ישבו במבני עץ צבעוניים "כשלא יהיה זיהום יהיו לי לקוחות רבים. זה עוזר לי לפצות על ההפסדים". אומר ראמי אל נעוק, שמפעיל מסעדה בחוף. דיר אל-בלאח. עזה, ששטחה 375 קמ"ר, היא ביתם של 2.3 מיליון פלסטינים. העוני והאבטלה בה עומדים על כ-50%, על פי רישומים מקומיים ובין-לאומיים.