מוקדם מהצפוי: למרות שהן אמורות להגיע לחופי הארץ רק בשיא עונת הקיץ – המדוזות כבר פה. לא רק שהן הגיעו מוקדם מהרגיל, אלא שהפעם מדובר בכמות גדולה במיוחד של מדוזות מסוג חוטית נודדת.
ההערכה היא שיהיו הקיץ הרבה יותר מדוזות בחופי ישראל בהשוואה לשנים קודמות. הצפי הוא שנחילי הענק שעושים את דרכם לכיוון ישראל, יגיעו בעיקר אל חופי אשקלון וחיפה. אל חוף הסטודנטים בחיפה, כמו גם אל חוף כאמל בעיר, כבר הגיעו המוני מדוזות – שמשאירות את הרוחצים בחוץ.
אחד המתרחצים בחוף הסטודנטים אמר ל-N12: "אני נכנסתי קצת, יש מלא מדוזות, לא כיף להיכנס. כל החוף מפוצץ אנשים - ואף אחד לא נכנס למים".
בשבוע שעבר שוחחנו עם ד"ר צפריר קופליק, מנהל אוסף הנבוביים במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב, ועמית מחקר במכון ליאון רקנטי ללימודי ים באוניברסיטת חיפה. שאלנו אותו כיצד להתגונן מפני צריבת מדוזות, איך לפעול במקרה של צריבה ומתי ניתן להיכנס שוב למים ללא חשש. הנה חלק מהתשובות שלו:
למה בעונה הזו של השנה?
שני גורמים עיקריים אחראיים להופעתן של המדוזות: זרמי הים ומחזור החיים. כאשר שני אלו חופפים, אז אנו חווים 'פריחה' של מדוזות במספרים גדולים. כעיקרון, למרות שהן בעלות כושר שחייה, המדוזות נחשבות פלנקטון (כל היצורים שאינם יכולים לשחות כנגד זרמי הים), ותלויות בזרמי הים שקובעים את כיוון התקדמותן. כמו כן, מחזור החיים של המדוזות תלוי בכמה גורמים סביבתיים שהחשוב ביותר שבהם הוא הטמפרטורה. כאשר התנאים מתאימים, למדוזות יכולת לייצר מספר עצום של צאצאים.
מתי ניתן יהיה לשוב להיכנס לים בבטחה מבלי חשש להיצרב ממדוזה?
כאשר הנחיל חולף אותנו, מי הים מתנקים באופן טבעי וזמן קצר לאחר מכן - ניתן להתרחץ בבטחה. יש מקרים או עונות שבהם אנו מרגישים צריבות בגוף במים, למרות שמדוזות לא נוכחות. בדרך כלל מקור הצריבות מיצורים אחרים השייכים גם הם למערכת הצורבים. יצורים אלו הם שקופים וקטנים וקשה מאוד להבחין בהם.
איך להתגונן מצריבה של מדוזה?
- לבוש לייקרה שמצמצם במידה ניכרת את החשיפה לתאים הצורבים.
- קיימים תכשירים כדוגמת קרם נגד קרינת שמש ייעודי להתגוננות מצריבת מדוזות.
- לחכות עד יעבור זעם (האפשרות הפחות עדיפה לתקופת חופשת הקיץ).
איך מטפלים לאחר צריבה של מדוזה?
עד לפני זמן לא רב, הטיפול שהיה מקובל בצריבת מדוזה היה שימוש בחומץ (ו...שתן). כיום ההמלצה היא שלא להשתמש בחומץ, אלא להסיר מהאזור שנצרב שיירי מדוזות ולשטוף אותו במי ים נקיים. אם מתפתחת תגובה חריפה (כדוגמת שלפוחיות גדולות) או/ו כאבים, יש לפנות לטיפול רפואי.