פרסום ראשון: כמה ניסויים בבעלי חיים נעשו בשנה האחרונה? המועצה המפקחת על ניסויים בבעלי חיים מתכנסת היום ובפניה הוצג דו"ח המסכם את ההיתרים לניסויים בשנת 2021. מהנתונים עולה כי בשנה החולפת אושרו בישראל 3,607 היתרים לניסויים בבעלי-חיים, עלייה בהשוואה לשנה שעברה. המשמעות היא שישנם 416,414 יצורים שעליהם נעשו מחקרים, עלייה קלה בהשוואה לשלוש השנים האחרונות. רוב המחקרים מן הסוג הזה נעשים לצורכי קידום מחקר מדעי וכמחצית שימשו לקידום בריאות, רפואה ומניעת סבל.
על פי נתוני משרד הבריאות שהגיעו לידי N12, בשנת 2021 רובם המכריע של המחקרים בבעלי החיים נערכו על יצורים מסולם התפתחותי נמוך. 71.6% מהמחקרים בוצעו על מכרסמים כמו עכברים וחולדות, 22% מהמחקרים בוצעו על דגים ובעלי חיים אחרים עם דם קר ו5% מהניסויים בוצעו על תרנגולות ובעלי כנף נוספים.
רק 1.4% מהמחקרים בבעלי חיים בישראל בוצעו על בעלי חיים מסולם התפתחותי גבוה וביניהם ניתן למצוא קופים, אוגרים, גרבילים, סוסים, חמורים, עזים, כבשים וחיות בר ומשק נוספות. בהשוואה לשנת 2020, חלה עלייה קלה בשימוש בחולדות ובדגים בניסויים ולעומת זאת, ישנה ירידה בשימוש בעכברים ובעלי כנף.
בישראל נוקטים גישה הדומה לזו המקובלת ברחבי העולם ולפיה יש לערוך ניסויים בבעלי חיים מהסולם ההתפתחותי הנמוך ביותר שיכול לענות על צרכי המחקר. משרד הבריאות מוביל מאמצי שיקום של בעלי החיים שמשתתפים בניסויים, במיוחד כאשר מדובר בקופים, יונקים, חיות משק וחיות בר. בהשוואה עולמית, ישראל נמצאת במקום גבוה בשיעור השיקום של בעלי החיים.
בשנת 2021 ניתנו 3,607 היתרים פעילים לביצוע מחקרים בבעלי חיים וזו היא עלייה בהשוואה לשנה שקדמה לה ובה ניתנו 3,505 היתרים. הפרוצדורות במחקרים סווגו על ידי המועצה המפקחת בסולם של חמש רמות חומרה, כל אחת מהן מעריכה את פוטנציאל הכאב והסבל של בעלי החיים.
מהנתונים עולה כי במדד הסבל של בעלי החיים, מחצית מהמחקרים מדורגים ברמות חומרה גבוהות ומחצית מהן ברמות חומרה נמוכות. ב8.9% מהמחקרים רמת החומרה לסבל של בעלי החיים הייתה הנמוכה ביותר, 14.6% מהמחקרים היו ברמת החומרה השנייה, 26.4% מהמחקרים היו ברמת החומרה השלישית, 32.4% מהמחקרים היו ברמת החומרה הרביעית ו-17.7% מהמחקרים היו ברמת החומרה הגבוהה ביותר.
במהלך שנת 2021 הנפיקו ועדות ההיתרים 1,918 היתרים חדשים לעריכת מחקרים בבעלי חיים. לפני הנפקת ההיתרים מתקיים תהליך ארוך שבו נעשים מאמצים למזער את מספר בעלי החיים במחקר כדי להפחית עד כמה שניתן את סבלם. 14% מהבקשות למחקרים בבעלי חיים נדחו על ידי הועדה, או שהדיון לגביהן עוד לא הסתיים.
קרן מחקר של משרד הבריאות מממנת מענקי מחקר לפיתוח שיטות חלופיות לניסויים בבעלי חיים. במסגרת הקרן מומנו עד היום 15 פרויקטים, המפתחים דרכים לצמצום השימוש ביצורים חיים בניסויים. לאחרונה פורסם 'קול קורא' של משרדי הבריאות והמדע, למימון פרויקטים שמטרתם להביא לצמצום השימוש בבעלי חיים, בלי לפגוע בתוקף המדעי של המחקרים.