דוח מדאיג: שתי סוכנויות המזון של האו"ם פרסמו השבוע אזהרות חריפות לעתיד משבר המזון העולמי. על פי דוח משותף של תוכנית המזון של האו"ם (WFP) וארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO), המחסור במזון נובע מהזעזועים שעבר ועובר העולם בשנים האחרונות – מהתפשטות הקורונה, דרך משבר האקלים ועד למלחמה באוקראינה. על פי הסוכנויות, גם לעליית מחירי הדלק - שנובעת גם היא מהמלחמה באוקראינה - יש השפעה משמעותית על המשבר שהולך ומתרחב וגובה את חייהם של רבים במדינות העניות.

"הפגיעה היא לא רק בעניים ביותר", אמר מנכ"ל WFP דייויד ביזלי. "משברי המזון העולמיים מאיימים להכריע מיליוני משפחות במעמד גבוה יותר, כאלה שנחשבות ליחסית מסודרות באזורים המועדים. התנאים היום גרועים בהרבה מאלו שהיו בזמן האביב הערבי ומשבר המזון של שנת 2007. אז התפשטו מהומות ב-48 מדינות".

הדוח קורא למדינות לפעול בדחיפות כדי לסייע למוקדים שבהם יש מחסור במזון והרעב בהן הולך ומחריף. בין המדינות שכבר היום נתונות במצב קשה אפשר למצוא את אינדונזיה, פקיסטן, פרו, סרי לנקה, אתיופיה ומדינות נוספות באפריקה. "ההשפעות צפויות להיות חריפות במיוחד כשחוסר היציבות הכלכלית גוברת, המחירים עולים ויש ירידה בייצור המזון עקב שינויי האקלים", נכתב בדוח המשותף של סוכנויות האו"ם. "בצורת חסרת תקדים פוגעת במזרח אפריקה. במדינות כמו סומליה, אתיופיה, קניה ודרום סודן שמתמודדת כבר שנה רביעית גם עם הצפות".

משבר המזון העולמי מתרחב (צילום: AP)
מליוני משפחות עלולות לסבול מרעב קיצוני | צילום: AP
משבר המזון העולמי מתרחב (צילום: AP)
משבר המזון העולמי מתרחב | צילום: AP
משבר המזון העולמי מתרחב (צילום: AP)
מדינות אפריקה באסיה בסיכון גבוה | צילום: AP

הדוח ציין את ההצפות שמגיעות בעקבות גשמים עזים ומרוכזים שיורדים בפרק זמן קצר. הן גורמות לפגיעה בחקלאות ולסיכון בסאהל, רצועה עצומה באפריקה המשתרעת מדרום למדבר סהרה. בדוח ניתן מקום גם לעונת ההוריקנים האינטנסיבית באיים הקריביים וכמות גשמים מתחת לממוצע באפגניסטן. המדינה האסייתית כבר סובלת ממספר עונות של בצורת, אלימות וטלטלות פוליטיות, כולל לאחר נסיגת ארה"ב ועליית שלטון הטליבאן בקיץ שעבר.

הסוכנויות תייגו שש מדינות שנמצאות תחת כוננות גבוהה ביותר, המתמודדות עם תנאים קטסטרופליים: אתיופיה, ניגריה, דרום סודן, תימן, אפגניסטן וסומליה. על פי הדוח כ-750,000 מתושבי אזורים אלו עומדים בפני רעב ומוות. מתוכם כ-400,000 נמצאים באתיופיה - המספר הגבוה ביותר שנרשם בכל מדינה מאז הרעב בסומליה ב-2011. על פי מחקר של גורמי בריאות שנערך באפריל ופורסם בסוכנות הידיעות AP, לפחות 1,900 ילדים מתחת לגיל 5 מתו מתת תזונה באזור טיגרי ומערב טיגרי באתיופה.

גל חום בהודו (צילום: reuters)
גל חום בהודו | צילום: reuters
גל חום בהודו (צילום: reuters)
גל חום בהודו | צילום: reuters

גלי חום חסרי תקדים בפקיסטן והודו

חודש אפריל האחרון היה החם ביותר בהודו ופקיסטן בכל הזמנים. גל החום שהכה בפקיסטן, ממערב להודו, הביא לטמפרטורות חסרות תקדים. בכמה ערים במחוז סינד נרשמו שיאים של 47 מעלות. לפי הרשויות באיסלאמבאד, זוהי הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה בדרום מזרח המדינה בתאריכים הללו. "זו הפעם הראשונה מזה עשורים רבים שפקיסטן חווה תופעה בשם שנה ללא אביב", אמר שרי רחמן, השר לשינויי האקלים בפקיסטן.

מעבר לפגיעה הקשה בבריאות האזרחים ובאורח חייהם, גל החום צפוי להכביד אף יותר על משק המזון העולמי, שכבר כעת ניצב בפני אתגרים קשים. על רקע החשש הכבד ממחסור עולמי בחיטה בעקבות המלחמה באוקראינה – כעת גל החום בהודו מציב סכנה נוספת.

גל חום בפקיסטן (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות
יותר מ-750 מתו (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

הודו מגדלת את מרבית התצרוכת החקלאית שלה בעצמה, אולם כעת נפגע יבול החיטה בהודו באופן דרמטי. בשל הפגיעה, ההערכות הן כי הודו תיאלץ לייבא כמויות גדולות של חיטה ממקורות חיצוניים כדי להשלים את הפערים הגדולים שייווצרו.

"בשל גל החום איבדנו כ-500 ק"ג של חיטה לכל הקטר מעובד", אמר גורבינדר סינג, מנהל מערך החקלאות בפאנג'ב. הערכות מוקדמות בהודו מעלות את האפשרות לאובדן של בין 10% ל-50% מיבול החיטה בשנה הקרובה. מעבר לפגיעה ביכולתה של הודו לעמוד בביקוש החיטה של האוכלוסייה המקומית, כעת עולה חשש כי לא תוכל לעמוד בהתחייבויות יצוא החיטה שלה עבור מדינות שרק לאחרונה ביקשו למצוא ספק חדש במקום אוקראינה.