הטנקים והטילים הרוסיים שמופנים לאוקראינה מאיימים לא רק על אזרחיה, אלא גם על אספקת המזון והביטחון התזונתי של תושבי אירופה, אפריקה ואסיה. חלק גדול ממדינות העולם מסתמך על שדות החיטה הפורים של אזור הים השחור – הידועים כ"סל הלחם של אירופה" - ובראשם באוקראינה וברוסיה.
כמו מיליוני תושבי אוקראינה שנאלצו להצטרף לחזית או לנוס מהמדינה בניסיון להגן על חייהם, גם החקלאים האוקראינים נאלצו לנטוש את שדות החיטה שלהם. במקביל, נסגרים שדות תעופה שבדרך כלל שולחים מהם אספקת חיטה לרחבי העולם וכן מוצרים נוספים שמהם מכינים לחם, נודלס ואף אוכל לחיות. במקביל, גם רוסיה, מעצמת חקלאות לכשעצמה, עלולה לספוג מכה בענף ייצוא החיטה בעקבות הסנקציות מהמערב.
על אף שבינתיים לא נרשמו שיבושים באספקת החיטה העולמית, המחיר זינק בחדות בשיעור של 55% כבר שבוע לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, בשל החשש ממה שעוד עלול לבוא. אם המלחמה תתארך, מדינות שמסתמכות על ייצוא חיטה במחיר סביר מאוקראינה ייספגו ממחסור כבר החל מחודש יולי הקרוב, כך מסרו מומחים לסוכנות הידיעות AP.
מצב שכזה עלול לגרום לאי-בטחון תזונתי ולהכניס אנשים רבים למעגל העוני במדינות כמו מצרים, מייבאת החיטה הגדולה בעולם ולבנון שבשתיהן הסובסידיות הממשלתיות שולטות בתחום הלחם. באירופה כבר מתכוננים למחסור במוצרים מאוקראינה ולכך שהמחירים יעלו – מה שיביא ליוקר גם בבשר ובחלב ולמצב שהצרכנים יצטרכו לספוג את העלויות של החקלאים שנפגעים.
רוסיה ואוקראינה יחדיו מהוות כמעט שליש מייצוא החיטה והשעורה העולמי. אוקראינה היא גם ספקית ענק של תירס והמובילה העולמית באספקת שמן חמניות שמשמש גם בהכנת אוכל מעובד. המלחמה עלולה לצמצם את אספקת המזון העולמית, במקביל לעליות המחירים הגבוהות ביותר מאז שנת 2011.
רוסיה ואוקראינה יחד גם מייצאות 75% משמן החמניות בעולם, המהווה 10% מאספקת שמן הבישול בעולם כולו. לשם הדגמה, בשנת 2020 לבדה מדינות אפריקה ייבאו מוצרי חקלאות בשווי 4 מיליארד דולר מרוסיה ו-90% מתוכם היו חיטה.
בישראל: התייקרות בקמח בעשרות אחוזים
טחנות הקמח כבר הודיעו לרשתות השיווק כי הן מעריכות שהקמח צפוי להתייקר באופן מיידי בכ-18% החל מעוד יומיים, כך פרסמנו לראשונה אתמול ב-N12. ישנן שני סוגי חיטה - זו שמקורה במזרח אירופה וזו האמריקנית. מחירה של האחרונה, שנחשבת ליקרה יותר, צפוי לעלות בין 40-50%. ההתייקרות הזו צפויה להשפיע על כל מוצרי היסוד - מלחם ועוגות ועד בשר.
בהודעה שנשלחה לקמעונאים מאחת מטחנות הקמח נכתב "אנו תקווה שהמלחמה תסתיים במהרה, ושוק הסחורות יחזור לטווח מחירים נורמלי. אם שוק הסחורות לא יחזור למצבו, טרם פרוץ המלחמה, אנו צופים עליה נוספת בשיעור של עשרות אחוזים שתחול גם היא בשבועות הקרובים".