כעשרים לוויינים ישראלים פעילים משייטים כיום סביב כדור הארץ. היום (חמישי) הצטרפו אליהם שמונה לוויינים חדשים – שבנו כ-200 תלמידי תיכון משמונה רשויות מקומיות ברחבי הארץ, ונקראים "לווייני תב"ל" - קיצור של 'תלמידים בונים לוויינים'.
הלוויינים שוגרו יחד מפלורידה שבארה"ב בטיל של חברת SPACEX לצד לוויינים נוספים. גובהו של הטיל ממנו שוגרו 550 קילומטר, והם ייכנסו למסלול סביב כדור הארץ. התלמידים שבנו אותם למדו במוסדות חינוך באופקים, גבעת שמואל, טייבה, ירוחם, מעלה אדומים, נצרת וקרית אתא.
מדובר ב"ננו לוויינים" – לוויינים קטנים שצורתם קובייה ומשקלו של כל אחד מהם כ-850 גרם, שהם פחות מחבילת סוכר. על כל אחד משמונת הלוויינים יש מחשב זעיר, מערכת חשמלית עם לוחות סולריים קטנים ומערכת קשר עם אנטנות קפיציות קטנות שאמורות להיפתח אחרי שייכנס למסלולו.
על אחת מהפאות של כל לוויין יש מחזירי אור, המכונים "רטרו-רפלקטורים" – התקנים קטנים בגודל בגודל 2.5 סנטימטרים, שמחזירים קרן לייזר לכיוון שממנו היא שוגרה. קרני הלייזר שיוקרנו אל הלווינים מתחנות קרקע יאפשרו לקבוע במדויק, על פי מדידת ההחזר שלהן, את מהירות הסיבוב העצמי של הלוויין, בהנחה שהקשר עם הרטרו רפלקטורים יפעל כהלכה.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן שהובילה את הפרויקט יחד עם סוכנות החלל הישראלית אמרה: "תוכנית תב"ל של סוכנות החלל הישראלית במשרדי בה תלמידים מ-8 רשויות שונות, יהודים וערבים, בנו לווינים שישוגרו לחלל מהווה ההתנסות חווייתית ומעשית בתכנון ובבניית לוויין, מקדמת את הידע המדעי והטכנולוגי של התלמידים ומעוררת סקרנות והשראה לעסוק בתחום. היא אחת התכניות המרגשות של משרד המדע וסוכנות החלל בכך שמחברת בין אנשים ובין עמים, ועושה שינוי חברתי"
מנכ"ל סוכנות החלל, תא"ל (מיל') אורי אורון, הוסיף: "זו תוכנית חינוכית מדעית פורצת דרך ברמה העולמית".