מכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות המדע והטכנולוגיה יציגו היום (חמישי) את מערכי השיעור, שיישולבו במערכת החינוך וינגישו את משימת 'רקיע' לתלמידות ולתלמידי ישראל. שמונת המערכים יוצגו היום בכנס חינוך לחלל על-שם רונה רמון ז"ל לנשות ואנשי מערכת החינוך על-ידי המדענים והחוקרים שמובילים את הניסויים יחד עם נציגי מכון דוידסון לחינוך מדעי אשר פיתחו את מערכי הפעילות. מערכי השיעורים הייחודיים יאפשרו לתלמידי ישראל לבצע את הניסויים וללמוד עליהם באופן חוויתי במקביל לביצועם בתנאי מיקרו-כבידה על ידי איתן סטיבה בתחנת החלל הבינלאומית. כך, יזכו תלמידות ותלמידי ישראל לקחת חלק פעיל במשימת 'רקיע'.
במסגרת משימת 'רקיע', מקבלים הניסויים המדעיים, שנחשפו השבוע, מימד נוסף - חינוכי. בחודשים האחרונים עסק מכון דוידסון לחינוך מדעי, בשיתוף קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בפיתוח תכנים חינוכיים העוסקים בפעילות המדעית של המשימה. מדעני מכון דוידסון לחינוך מדעי שקדו על הנגשת הניסויים המדעיים המורכבים לתלמידות ולתלמידים, ובניית תכנים לימודיים על בסיסם, אשר יתמקדו בעקרונות מדעיים, הסברים לתופעות, יאפשרו התנסות בחשיבה ביקורתית, תכנון, ביצוע והערכת מחקר.
התכנים פותחו על בסיס תובנות שעלו בכנס ייחודי בו נפגשו אנשי החינוך הטובים בארץ והמדענים האמונים על הניסויים שיבוצעו על-ידי איתן סטיבה בתחנת החלל הבינלאומית. מחודש ינואר ואילך, התכנים יופצו ויעברו לכמיליון תלמידות ותלמידים מכיתה ה' ועד תיכון מכל רחבי הארץ. המערכים, שיופצו החל מהיום במערכת החינוך, יעלו לאתר משימת 'רקיע' לשימוש כל מורות ומורי ישראל, בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית.
משימת 'רקיע' אותה מובילות בישראל עמותת קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה נועדה לקדם ולהרחיב את תעשיית החלל הישראלית, להעניק הזדמנות לפריצות דרך של עשרות טכנולוגיות ישראליות וניסויים מדעיים בחלל, לתת במה לאמנות ישראלית, לקדם ולתרום לחינוך בישראל. במהלך שהותו בתחנת החלל יקדיש איתן סטיבה את רוב זמנו לביצוע הניסויים, וכן לפעילויות חינוכיות עבור ילדים ובני נוער בישראל. במסגרת המשימה יונגשו לראשונה בהיסטוריה תכנים חינוכיים מתחנת החלל הבינלאומית -בעברית.
שמונה מערכי הפעילות, שפיתח מכון דוידסון לחינוך מדעי בשיתוף קרן רמון וסוכנות החלל הישראלית מבוססים על הניסויים המדעיים שיבוצעו במסגרת משימת 'רקיע' על ידי איתן סטיבה. מערכי השיעור עוסקים במגוון נושאים, ביניהם רפואה מרחוק, קרינה ומערכת החיסון.
כך, בפעילות בנושא רפואה מרחוק בחלל, התלמידים ילמדו על ניסויים הקשורים במכשור רפואי מתקדם הניתן להפעלה עצמית אשר יסייע רבות לאסטרונאוטים בחלל וגם לתושבי כדור הארץ. בפעילות אחרת, המבוססת על ניסוי בהגנה מפני קרינה, ילמדו התלמידים על סוגי קרינה וכיצד ניתן להתגונן ממנה בחיי היומיום ובחלל. כדי להבין לעומק את הניסוי בפריסת אנטנת לווין בתנאי מיקרו כבידה ילמדו התלמידים על לווינים ועל האתגר הכרוך בפיתוח אנטנות ללווינים. התלמידים ילמדו על המיקרואורגניזמים שנמצאים בסמוך לגופנו ובתוכו, על השינויים המתרחשים הביולוגיים בקרב אסטרונאוטים בחלל, יערכו ניסויים בצלחת פטרי וישחקו במשחק שפותח במיוחד עבור הניסוי העוסק במיקרוביום. בפעילות על ניסוי הקשור בניטור תנועות עיניים, ילמדו התלמידים על היכולת לזהות תופעות של ורטיגו ומצבים פיזיולוגיים, בדגש על פוטנציאל הסיוע לאסטרונאוטים במשימות חלל. כמו כן, בפעילות על ניסוי הקשור במערכת החיסון ילמדו על האופן בו פועלת המערכת החיסונית ועל השיבושים שהשהייה בחלל עלולה לגרום לה. בפעילות שתוכננה במיוחד עבור ניסוי הטלסקופ הנוזלי, ילמדו התלמידים על האופן הייחודי בו ניתן לייצר עדשה באמצעות נוזל צמיגי בתנאי מיקרו-כבידה. בנוסף, ילמדו על ניסוי גידול הבשר המתורבת בתחנת החלל ועל הטכנולוגיה החדשנית המעורבת בו.
ליאת בן-דוד, מנכ"לית מכון דוידסון, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע: "מכון דוידסון מתמחה ברתימת הסקרנות והתשוקה לחקור, ולתרגם אותן להישגים חסרי תקדים כבר מגיל צעיר. משימת רקיע היא אירוע שמצית בכולנו, ובטח שבילדות ובילדים, את הניצוץ המדעי. המשימה החינוכית של כל השותפים ברקיע היא להפוך את האירוע המדהים הזה מהשראה - למעשה. להפוך את הילדים שמשתאים מהניסויים שעורך איתן סטיבה, למדענים שמתכננים את הניסויים הבאים".
הדר ורניק, מנהלת המשימה החינוכית של משימת 'רקיע': "משימת רקיע הולכת להפוך את תחנת החלל הבינלאומית לכיתה המתקדמת ביותר בעולם, דרכה נוכל ללמד כמיליון ילדים וילדות עקרונות מדעיים לצד אזרחות, גיאוגרפיה ואפילו שירה בצורה חווייתית, עשירה ומהנה. התכנים החינוכיים שאיתן יעביר במהלך שהותו בתחנת החלל הבינלאומית, אשר נבנו בשיתוף פעולה עם ארגונים ואנשי חינוך, תלמידות ותלמידים יתנו הזדמנות לכולם להיות חלק מהמשימה, יעוררו את הסקרנות ואת העניין בחקר החלל בדרך חדשנית וייחודית. המשימה היא הזדמנות לקדם את חזונה של רונה רמון להשתמש בחלל כשפה משותפת, ולעורר השראה בילדים ונוער לחלום גדול ורחוק".
שלי רון-אדיב, מנהלת חינוך וקהילה בסוכנות החלל הישראלית: "סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה פועלת לאורך כל השנה להנגיש את תחום החלל לילדים ולילדות במדינת ישראל. אנחנו נמצאים בעידן התפתחות משמעותי בתחום החלל. הילדים והילדות של היום הם אלו שיגיעו לירח, למאדים ויפתחו את הטכנולוגיות שיאפשרו פריצות דרך בתחום. תפקידנו בסוכנות החלל לספק להם הכשרה מתאימה. משימת 'רקיע' היא משימה שלוקחת את יתרונות השוק הפרטי וממנפת אותו לטובת קידמה טכנולוגית חינוכית ברמה הלאומית. המערכים החינוכיים שפיתחנו במשימה להנגשת הניסויים המדעיים לילדי וילדות ישראל היא דוגמא מצויינת לכך".
מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע, עוסק בקידום ופיתוח של החינוך המדעי בישראל, ופועל להנגשה של המדע בכלל, ושל עשייה עדכנית בחזית המדע בפרט. המכון מפעיל מגוון רחב של תוכניות שעוסקות בהעשרת הידע ובהנגשת מדע. המכון עובד עם קשת רחבה של קהלי יעד. תוך הדגשת הרלוונטיות של המדע לחיי היום-יום, הנחלת ידע, מיומנויות וגישה מדעית ברמה גבוהה, ופיתוח חשיבה ביקורתית, סקרנות, יצירתיות וקבלת החלטות על בסיס מושכל.
כנס חינוך לחלל ע"ש רונה רמון ז"ל הוא אחד מאירועי השיא של שבוע החלל הישראלי של סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ומתקיים מדי שנה בסוף ינואר-תחילת פברואר, סמוך ליום נפילתו של האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון. הכנס נערך בשיתוף קרן רמון ומשרד החינוך ומטרתו לחשוף אנשי חינוך העוסקים בקידום החינוך המדעי והטכנולוגי ולימודי כדור הארץ והיקום למידע מקצועי, חידושים ולפעולות המתקיימות ברחבי הארץ והעולם בנושא חלל וחינוך. השנה יתקיים הכנס במתכונת מקוונת ויעסוק בנושא התרחבות "החלל החדש" והאפשרויות הצפויות בו.