מפחיתים את כמות הסוכר – ומעלים את הסיכוי לסרטן: ממתיקים מלאכותיים נחשבו בעבר כרע במיעוטו. התחליף המשמין פחות של הסוכר הלבן והמזיק. אבל במהלך השנים אותו ממתיק סינטטי שנמצא בדיאט קולה, בקפה ובמוצרי החלב שונים התגלה כלא בריא במיוחד. מחקר חדש שהתפרסם ב-PLOS Medicine מציג תמונה הרבה פחות חיובית, כזאת שקושרת בין הממתיק המלאכותי לסיכוי מוגבר לסרטן.
חוקרים צרפתים מאוניברסיטת סורבון והמכון הלאומי לבריאות ומחקר רפואי בצרפת בחנו כ-103 אלף נבדקים שדיווחו על הרגלי התזונה שלהם בשלוש השנים האחרונות. לחוקרים הייתה גישה גם למידע על מצבם הרפואי טרם תחילת המחקר וגם למצב הסוציו-אקונומי' הדמוגרפיה שלהם ומשתנים נוספים. מניתוחים שעשו החוקרים בקרב המשתתפים שחלו בסרטן עולה קשר בין מחלה לבין צריכה של תוספי סוכר מלאכותיים. כידוע גם למשקל ותזונה, לרמת הפעילות הגופנית, למין, לגיל ולמצב בריאותי כללי יש השפעות רבות על הסיכוי לחלות בסרטן והחוקרים התייחסו גם לנתונים האלה בבואם לבחון את ממצאים.
מהניתוח שעשו עולה כי הנבדקים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של תחליפי הסוכר, היו בסיכון של 13 אחוזים יותר לחלות בסרטן. לדבריהם, הקבוצה שנמצאה חולה צרכה כמויות גדולות יותר מאלה שלא צרכו ובייחוד את התחליפים הדומיננטיים ביותר והמסוכנים ביותר: E951 ו-אצסולפאם-K שאותם ניתן למצוא במשקאות דיאט כאלה ואחרים. הסיכון הגבוה ביותר היה לחלות בסרטן השד ולסוגי הסרטן הקשורים בהשמנה.
"הממתיקים המלאכותיים אינם תחליפים בטוחים לסוכר", אמרו החוקרים. "יש לשחזר את המחקרים האלה בקובצות גדולות יותר אך עדיין מדובר במידע חשוב שיכול לעזור לאיגוד המזון האירופאית לבטיחות ולמזון לקבל החלטות".