מדף קרח ענק בגודל של 1,200 קמ"ר התפרק והתנתק במזרח אנטרקטיקה - ובקהילה המדעית מזהים זאת כסימן אזהרה נוסף מפני ההשלכות החמורות של ההתחממות הגלובלית. לפי מדענים, ההתנתקות התרחשה ככל הנראה ב-15 למרץ, בעקבות הטמפרטורות יוצאות הדופן ששררו ביבשת: מינוס 12 מעלות צלזיוס, שהן כ-40 מעלות מעל הממוצע בעונה. 

מדף קרח הוא משטח עבה של קרח צף שמתהווה בקצה של קרחון ובולט מעל האוקיינוס. כאשר מדף מתמוטט, נוטה להיות עלייה בקרח שזורם מהיבשה אל האוקיינוס, מה שמוביל לעליית פני הים - תופעה המאיימת על קהילות חוף ברחבי העולם.

מדף הקרח Conger באנטארקטיקה קרס (צילום: CNN)
מדף הקרח אחרי שהתנתק | צילום: CNN

ד"ר קתרין קוללו ווקר, מדענית כדור הארץ וכוכבי הלכת בנאס"א, אמרה ש"זהו אחד מאירועי הקריסה המשמעותיים ביותר באנטארקטיקה מאז תחילת שנות ה-2000". "סביר להניח שלא יהיו לזה השפעות ענקיות, אבל זה סימן למה שעלול להגיע".

 

 

"אנחנו נראה יותר מדפי קרח מתפרקים בעתיד עם התחממות האקלים", אמר פרופ' מאט קינג, מי שמוביל את המרכז האוסטרלי למצוינות במדע אנטארקטיקה. "מהירות ההתפרקות של מדף הקרח הזה מזכירה לנו שדברים יכולים להשתנות במהירות. לפליטת הפחמן שלנו תהיה השפעה באנטארקטיקה, וקווי החוף של העולם יהיו בסכנה מהר יותר ממה שאנחנו חושבים".

מדף הקרח Conger באנטארקטיקה קרס (צילום: לוויין)
מדף קרח קרס באנטרקטיקה | צילום: לוויין

אנטארקטיקה היא המקום הקר והקפוא ביותר על פני כדור הארץ, מה שהופך את ההתחממות הגלובלית למדאיג במיוחד עבור מדענים רבים. רק לפני חודש, נתונים הראו כי אנטארקטיקה תקבע השנה שיא בהיקף הקרח הנמוך ביותר - שטח האוקיינוס ​​המכוסה בקרח ים סביב היבשת.