שר הביטחון גנץ הודיע אתמול (חמישי) על פיתוח מערכת לייזר מתקדמת ליירוט רקטות ופצצות מרגמה. רק עבור השלב הראשון של הפרויקט הוקצאו כמה מאות מיליוני שקלים. המערכת אמנם נחשבת לחדשנית ולראשונה מסוגה בעולם, אך מה למעשה היתרונות שלה על פני מערכות אחרות והאם מדובר בפריצת דרך גם בתחום הרפואה?
"מהבחינה המדעית-טכנולוגית קרן לייזר לשם יירוט היא דבר שרצו לפתח הרבה מאוד", מסביר ד"ר ליאור טבנסקי, מומחה לטכנולוגיות ביטחוניות מאוניברסיטת תל אביב. "היו בדרך אין-ספור מגבלות, שלפי ההודעה הזו נראות במידה רבה כבר לא רלוונטיות".
אחת המגבלות שציין היא מציאת מקור אנרגיה חזק עבור מערכת הלייזר. לדבריו: "הישענות על דלקים היא בעייתית - גם בגלל זמינות המשאב וגם בגלל הסכנה שביירוט המאגרים. לכן נדרשים במקרה כזה לפתח בטריה שתספק מספיק אנרגיה".
ד״ר טבנסקי הסביר שלא מדובר במערכת יירוט, אלא במערכת שנועדה לספק שכבת הגנה נוספת לישראל. "היא תתן מענה למה שהמערכות הקיימות לא יעילות נגדו, כמו למשל פצצות מרגמה או רחפנים שהופכים לבעיה שמטרידה את גופי הביטחון יותר ויותר".
"המערכת תתן מענה למה שהמערכות הקיימות לא יעילות נגדו, כמו למשל פצצות מרגמה או רחפנים"
ד"ר טבנסקי, מומחה לטכנולוגיות ביטחוניות באונ' ת"א
עוד הוסיף כי "העובדה שמדברים על יכול מבצעית, על רקע הצלחת שלבי הניסוי הראשוניים, מראה שיש כאן באמת פריצת דרך והבטחה שהמדינה מאמינה בה מספיק כדי להשקיע". ד"ר טבנסקי הבהיר כי אמנם אנו מדברים כעת על פריצת דרך אחת, אך למעשה מדובר בשילוב של מגוון תחומים.
"היו מגוון אתגרים שהיה צריך להתגבר עליהם כדי שנראה הודעה כזו ממשרד הביטחון", הדגיש. "לבטח מדובר בהצטברות של עשרות אם לא יותר פיתוחים שונים מתחומים שונים. הנדסה, אופטיקה, מחשוב, כימיה ועוד". בהמשך ציין כי מלהיבה אותו עוד יותר האפשרות שמגוון הפיצוחים יביאו להצלחה בתחומים שאינם בטחוניים, כפי שקרה פעמים רבות בעבר - כמו למשל בהתפתחות האינטרנט. "הפיתוח הנוכחי צפוי להיות רלוונטי גם לתחומי התקשורת, המחשבים והרפואה״.
בהמשך צינן ד"ר טבנסקי את ההתלהבות והדגיש כי "עדיין יש דרך לעבור כדי להפוך את המערכת למבצעית - לכזו שתתרום לביטחון של אזרחי ישראל בשטח". עם זאת ציין שההבטחה קיימת ונראה שזה מתקדם בקצב טוב״.