בעקבות החשד להימצאות כתם שמן מול חופי ישראל והגדרת האירוע כ-Tier-3, התקיימה הערכת מצב במשרד להגנת הסביבה יחד עם ראשי ונציגי רשויות החוף בישראל. בתום הערכת המצב הוחלט לבטל את הגדרת המקרה כ"אירוע לאומי (Tier-3)" ולהחזיר את הכוחות וכלי השיט שנשלחו לאזור.
יחד עם זאת, הוחלט כי צוותי המשרד להגנת הסביבה ימשיכו לאייש את חדר המצב בחיפה ומחר יתפרסו לאורך החופים פקחי היחידה הימית כדי לנסות לאתר ממצאים חדשים. חשוב להדגיש כי תוצאות בדיקות המעבדה למי-ים יתקבלו ככל הנראה רק בעוד כמה ימים. הבדיקות, שנדגמו על ידי המשרד להגנת הסביבה, עשויים לשפוך אור נוסף על האירוע.
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג אמרה כי "נכון לעכשיו אין ממצאים קונקרטיים המעידים על קיומו של כתם נפט לחופי ישראל" עם זאת במשרד מבינים שהסיכוי להימצאות כתם כזה הוא גבוה ולכן מתכוננים שם "לגרוע ביותר", דבריהם.
ההיערכות ברמת Tier 3 נובעת מהאינדיקציות שנאספו, הן מהלוויין האירופי EMSA והן מהמידע שנאסף על ידי טיסת כוחות הביטחון שנשלחה לבקשת המשרד לבדיקה בים. מה שהתקבל כחשד לכתם נפט בלוויין הופיע בצילומים תרמיים של מטוס כוחות הביטחון ״כפסים שחורים אשר נקלטו בדומה למה שנראה באינדיקציה הלוויינית, וזה הרתיע אותנו", מציין רני עמיר, מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה.
"הפסים האלה נעים צפונה בהתאם לממצאיו של מודל שהכנו קודם לכן, והחשש הוא שאם ישנו כתם נפט - הוא יגיע בחסות הסערה מחר לחופי ישראל בימים הקרובים". עמיר הוסיף כי כחלק מההיערכות כבר נשלחו כלי שייט מצוידים אשר יהיו מוכנים להכיל את הכתם, אם יימצא כזה ואף לשאוב אותו. על פי המודלים של המשרד, הזיהום יתפרש ממרכז הארץ עד מטה אשר ונהריה.
זנדברג הוסיפה כי בהתאם להגדרת האירוע כ-Tier 3, אירוע בסדר גודל אזורי עד לאומי המדינה לוקחת על עצמה את האחריות לניהול האירוע. הממשלה ערוכה להקצאת כלל המשאבים הדרושים לרשויות במידה ותינתן הנחיה חד משמעית בנושא, כולל תקצוב וציוד הרשויות באמצעי ספיגה, במקרה שיתקבלו עדויות על זיהום שמן בים: "רשויות החופים מולנו בשיתוף פעולה והמערכות מוכנות ואף פועלות. אנו מקווים שנישאר ללא ממצאים, והיעדר הממצאים זה מה שמעודד בסיפור הזה נכון לעכשיו. כשיש דלקים פוסיליים - יש דליפות. מה שאנחנו רואים זה תוצאה בשטח של הסיכון הזה שקיים תמיד".
עמיר התייחס לשאלת מקור הכתם, והבהיר כי כבר עכשיו עורכים חקירת נתיבי נסיעה של כלי שיט, וכי אם יהיו אשמים תהיה למשרד יכולת להגיע אחריהם במהרה. באשר לסברה כי מדובר בקונדנסט, חומר לוואי של קידוחי נפט, הסביר עמיר: "אין קשר לאסדות הגז באופן חד משמעי, ולא מדובר בקונדנסט לפי ההערכות שלנו, שאגב עלול היה להגיע גם מכלי שיט".
אריק רוזנבלום, מנכ"ל עמותת אקואושן: "עמותת אקואושן פועלת בזמן אמת בכדי לזהות האם יש כתם והיכן הוא נמצא, במקביל נערכים למצב הרע ביותר בו הכתם מגיע לחופי מדינת ישראל. לצורך כך הוצאנו הבוקר ספינת תגובה ראשונה, "The Mediterranean Explorer" , אשר יצאה בתיאום ובהנחיית היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה, ונמצאת בדרכה לכתם החשוד על מנת לזהות את מיקומו ולצלם ולדגום את שפך הנפט במידה שישנו. עוד אנחנו פועלים לגיוס מתנדבים על מנת שיגיעו לנקות פסולת מהמחופים, זאת בכדי שלא יהוו מכשול לניקוי הכתם אם וכאשר יגיע. אנחנו מקבלים דיווחים ישירים מהמתנדבים האם ישנם ניצנים של שמן בחופים".