על אף המודעות ההולכת וגוברת למשבר האקלים העולמי, משבר האנרגיה ששוטף את העולם מגיע ודוחק אותו הצידה. בעוד שלושה שבועות בלבד תתכנס ועידת האו"ם למשבר האקלים בגלזגו שבסקוטלנד. בעולם מתכוננים לסמן תאריך סיום לשימוש בפחם ולהאיץ את המעבר העולמי משימוש בדלק מאובנים (שמקורו בפחם, נפט וגז טבעי) לאנרגיות מתחדשות – לפני שיהיה מאוחר מדי.
ואולם, הנסיגה חזרה לשימוש בדלק מאובנים מדאיגה את המומחים, שמא הדבר יאט את אותו מעבר חיוני. במיוחד בנוגע לפחם, שהפך לנגיש יותר מאי פעם. "החשש הוא שהמחסור של סין באנרגיה מחזק את טענתה שהמעבר לאנרגיות מתחדשות מתרחש מהר מדי", מסבירה כריסטין שירר המפקחת של התוכנית העולמית למעקב אחר השימוש באנרגיה ובפרט פחם, שעוקבת אחר השימוש בדלקים מאובנים ברחבי העולם.
החורף המתקרב והכלכלה העולמית שמתאוששת מהר מהצפוי ממגפת הקורונה דוחקות בממשלות לחפש מקורות אנרגיה זמינים במהירות. התשתית הקיימת לשימוש באנרגיות מתחדשות כמו רוח או סולר פשוט לא מצליחה לעמוד בביקוש.
המדינות נאבקות אחת בשנייה, הסביבה נפגעת
קיימות מספר סיבות למחסור באנרגיה מלבד ההתאוששות מהמגפה שדורשת כעת יותר משאבים. התפוקה מאנרגיות מתחדשות אכזבה והייתה מתחת לציפיות. בבריטניה ובאירופה בכלל, החורף לא היה מאופיין ברוחות החזקות כמו תמיד – מה שגרם לפחות אספקה גם בטורבינות הרוח. בסין, המחסור בגשמים, התבטא גם במחסור באנרגיית המים הנדרשת.
במקביל, הואשמה רוסיה בכך שהאטה את אספקת הגז לאירופה במטרה לזרז את אישור צינור הגז בינה לבין גרמניה דרך הים הבלטי (Nord Stream). על אף ההכחשות של רוסיה, סגן ראש הממשלה אלכסנדר נובאק אמר מפורשות כי אם גרמניה תאשר את פרויקט צינור הגז, הדבר יוריד את המחירים.
הרשויות בסין מצידן שמרו כמויות גדולות של פחם שיובאו מאוסטרליה במחסנים. סין לא רצתה להראות לאוסטרליה שיש לה רצון או צורך להשתמש בייבוא ממנה, על רקע המתח בין שתי המדינות בנוגע לקריאות לחקור לעומק את המקור לנגיף הקוביד-19. הסוגיה הזו רק הגבירה את המחסור באנרגיה במדינה.
אירופה מפוצלת
בריטניה השמישה מחדש בחודש שעבר מפעל פחם, כדי לעמוד בביקוש האדיר לחשמל בממלכה. מדינות נוספות באירופה שוקלות שלא לסגור מפעלי פחם בשטחן מחשש למחסור דומה באנרגיה.
ההתפחויות הללו הן מכה להישג של אירופה עד כה, שדיווחה בשנה שעברה שייצרה בפעם הראשונה אי פעם יותר אנרגיות מתחדשות מדלקים מאובנים. בפרלמנט האירופי חוששים ואומרים בנוגע למשבר כי ללא פעולה נחושה ומיידית שתגביל את צריכת האנרגיה, התוכנית האירופית שמטרתה לצמצם לאפס את השימוש בגזי החממה עד 2050 (הגרין דיל) תאבד את תמיכתה.
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן מאשים את הפעולות של האיחוד האירופי נגד משבר האקלים, בכך שהדבר גרם לעלייה מתמשכת באנרגיה המופקת מדלקים מאובנים. מנגד, נציג האיחוד האירופי לאנרגיה טען כי ה"גרין דיל" הוא הפתרון היחיד שיש למשבר האנרגיה באירופה.
המשבר לא פוסח כמובן גם על ארה"ב. חלק מהמדינות בה שמתקשות להפיק גז טבעי משתמשות בנפט כדי למלא את המחסור באנרגיה. בחודש אוגוסט ביקש הנשיא ביידן מאופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, להאיץ את ייצור הנפט בעקבות העלייה החדה במחירי הבנזין – במטרה שהגידול בהיצע ימתן את המחירים הגבוהים. ניסיונו של ביידן לא עבד, ומדינות אופ"ק הודיעו השבוע שיוסיפו אספקה של נפט רק באופן הדרגתי.
על פי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, במטרה להגיע למצב שבו לא ייפלטו גזי חממה כלל בשנת 2050, על העולם להפסיק מיידית את הרחבת ייצור הדלקים המאובנים. דבר שכאמור המדינות מתקשות ליישמו בפועל.