אירועי מזג אוויר קיצוניים, בהם גלי חום חזקים ושיטפונות הרסניים יהפכו בקרוב ל"נורמה החדשה", כך עולה מדוח האקלים של הארגון המטאורולוגי העולמי (WMOׂׂ) לשנת 2021. הדוח, מדגיש כי העולם כפי שהכרנו אותו "משתנה לנגד עינינו", כאשר ב-7 השנים האחרונות (כולל שנה זו) נמדדו הטמרפרטורות הגבוהות ביותר שנרשמו.
הנתונים העדכניים והדוח לשנת 2021 התפרסמו השנה מוקדם מן הרגיל - בהתאמה לתחילת ועידת האקלים של האו"ם בגלזגו. ממצאי הדוח, שופכים אור על המציאות הגלובלית העתידית ומשרטטים את עיקרי המשבר. מהדוח עולה כי ממוצע הטמפרטורות של 20 השנים האחרונות (משנת 2002) טיפס לראשונה ביותר ממעלת צלזיוס מעל הרמות הפרה-תעשייתיות. נוסף על כך, מהמחקר עולה כי מפלס הים העולמי עלה לשיאים חדשים בשנה החולפת.
דוח מצב האקלים מספק תמונת מצב של מדדי אקלים רבים, בהם: טמפרטורות, אירועי מזג אוויר קיצוניים, עליית פני הים ותנאי האוקיינוס. המחקר מגלה כי 7 השנים האחרונות, כולל זו, הינן החמות ביותר שנרשמו לאורך ההסיטוריה. העלייה הנלווית בטמפרטורות דוחפת את כדור הארץ ל"טריטוריה לא ידועה" ,לפי הדוח, עם השפעות שילכו ויתגברו.
"אירועי קיצון הם הנורמה החדשה", אמר פרופסור פטרי טאלאס, מזכ"ל הארגון המטאורולוגי העולמי. "ישנן עדויות מדעיות הולכות וגדלות לכך שחלק מן התופעות הללו נושאות את טביעת הרגל של שינויי אקלים שנגרמו על ידי האדם", אמר. פרופ' טאלאס פירט כמה מן האירועים הקיצוניים שאירעו השנה ברחבי העולם והזהיר מפני אירועי אקלים קיצוניים נוספים.
בין האירועים שציין פרופ' טאלאס היו הגשמים (במקום שלגים) שתועדו יורדים לראשונה בשיאה של יריעת הקרח של גרינלנד, גל החום בקנדה ובחלקים סמוכים של ארצות הברית שהעלה את הטמפרטורות לכמעט 50 מעלות צלזיוס בכפר בקולומביה הבריטית, גשמים בכמות חודשית שירדו במהלך פחות מיממה בסין, שיטפונות קשים בחלקים מאירופה ושנה שנייה ברציפות של בצורת בדרום אמריקה אשר הפחיתה את זרימת הנהרות ופגעה בחקלאות, בתחבורה ובייצור האנרגיה ביבשת.
התפתחות מדאיגה נוספת הינה העלייה במפלס מי הים העולמי. מאז שנמדדו לראשונה על ידי מערכות מבוססות לוויין מדויקות בתחילת שנות ה-90, פני הים עלו ב-2.1 מ"מ בשנה מ-1993 עד ל-2002. אבל משנת 2013 עד 2021, העלייה יותר מהכפילה עצמה ל-4.4 מ"מ, בעיקר כתוצאה מאיבוד מואץ של קרח מקרחונים וממשטחי קרח.
"מפלסי הים עולים מהר יותר כעת מאשר בכל זמן אחר באלפיים השנים האחרונות", אמר פרופסור ג'ונתן בומבר, מנהל המרכז לגלאסיולוגיה בבריסטול. "אם נמשיך במסלול הנוכחי שלנו, העלייה הזו עלולה לעלות מעל ל-2 מיליון עד שנת 2,100 ותעקור כ-630 מיליון אנשים מבתיהם ברחבי העולם - ההשלכות של זה בלתי נתפסות", הוא הזהיר.