הטמפרטורה הממוצעת בישראל עלתה ב-30 השנים האחרונות במעלה וחצי. חם לנו יותר, אבל מצד שני יש גם יותר שטפונות ואירועי גשם קיצוניים. בקיצור – משבר האקלים. אחד האתגרים המשניים של המשבר הזה, כך מסתבר – הוא אספקת מזון טרי. במטרה לספק מענה לאותו אתגר, משרד החקלאות בשיתוף קהילת GROWING IL, שמטרתה לקדם חקלאות מתקדמת טכנולוגית – יצרו את תחרות keep it cool שתנסה לפתח פתרונות חקלאיים וטכנולוגיים שעשויים לסייע בהתמודדות עם המשבר והשלכותיו.
לתחרות ניגשו 15 חברות ושלל פטנטים בשלבי פיתוח שונים, ולאירוע הגמר שהתקיים אתמול (רביעי) הגיעו 5 חברות. שתי החברות שהגיעו למקומות הראשונים, זכו במענק על סך 50 אלף שקלים, ויערכו ניסוי שיוכיח את פוטנציאל הפיתוח של המוצרים שלהם.
במקום הראשון זכתה חברת "סאליקרופ" שפיתחה טכנולוגיה שתקנה לזרעים כמו אורז, חיטה, עגבניות וכדומה עמידות גבוהה יותר בפני תנאי מזג אוויר קיצוניים - כמו גם בפני מליחות גבוהה של הקרקע ושל מי ההשקיה. הפיתוח מבוסס חשיפת הזרע לפורמולה מיוחדת שמותאמת לתנאי השדה הקשים. ניסוי שערכה החברה באזורי הערבה והנגב, בשטח שגודלו מעל 200 דונם לימדה על שיפור משמעותי בהיקף היבול בשטחים שהמליחות בהם גבוהה.
לצידה, דורגה חברת "עידית". החברה פיתחה טכנולוגיה ייחודית של "האבקה מלאכותית" שמקנה יותר שליטה על מטעי צמחים. הפיתוח מחקה את פעולת הרבייה הטבעית של צמחים על ידי האבקה באמצעות דבורים וחרקים נוספים – ואפילו הרוח. הטכנולוגיה מבוססת על "בנק" של אבקה לרביית צמחים שונים, שמאפשרת התאמה גנטית של האבקה לזן הצמח, בלי קשר למועד בשנה שבו הצמח פורח. לחברת "עידית" ישנם נכון ל-2019 שני בנקים כאלה – בארץ ובאוסטרליה. השימוש בטכנולוגיה מגדיל את היקף היבול בהשוואה להאבקה טבעית, כך על פי ניסוי שנערך בישראל ובארצות הברית.
בנימוקי השופטים נאמר שלשני הפיתוחים פוטנציאל לצמצום השפעות שינויי האקלים ברמה הארצית והגלובאלית. לגמר התחרות הגיעו גם חברת פוליגריין שפיתחה פולימט העוזר לעמידות צמחים במפגעי חום ויובש. חברת רוטס שמפתחת מערכות לויסות טמפרטורות הקרקע, וחברת אמונשן שמפתחת מודל אקלימי.
נעמה קאופמן פס, מנכ"לית משרד החקלאות: "בישראל, כמו בשאר מדינות העולם, משבר האקלים וההתחממות הגלובאלית מביאים עמם אתגרים רבים הנוגעים לביטחון המזון שלנו, ולמקורות המזון הטרי הזמין. קידום פתרונות טכנולוגיים שיש ביכולתם לתת מענה לאתגרים אלו, הוא אינטרס לאומי ראשון במעלה. ללא מאמץ שיטתי להיות בחזית הטכנולוגית של החקלאות, נתקשה לייצר מזון טרי עבור תושבי ישראל. התחרות תספק לנו פתרונות לטווח הארוך והקצר"