"בקרב על המימון הפסדנו אבל אני מאושרת שלא ויתרנו על התהליך למרות הכל", אומרת ליבי מרגולין בת ה-31 ל-N12 מחדרה במלונית היולדות בבית החולים שיבא תל השומר. את ליבי פגשנו לפני כשנתיים, בריאה לחלוטין ונשואה באושר. למרות שעל פי כל המדדים הבריאות שלה הייתה טובה, היא הייתה אז אחרי החלטה קשה – כזאת שלא כל אישה הייתה מסוגלת לקבל. ליבי עברה כריתת שדיים, וזאת מפני שהיא נשאית של הגן BRCA והייתה בעיצומו של מאבק למימון הפריות חוץ גופיות לנשים במצבה.
אחד מכל ארבעים נשים או גברים אשכנזים נושאים בגופם את הגן המקולל שמוטציה שלו מעלה את הסיכון לסרטן השד ל-80%, ולסרטן השחלות עד ל-60%. אמא של ליבי חלתה ומתה מסרטן שהביא הגן, אחותה חלתה והחלימה והיא, שליוותה אותן בכל הקושי האינסופי הזה, לא רצתה להיות חולה. ממש כמו אנג'לינה ג'ולי גם היא בחרה להסיר את שדיה. ההמלצה עבור נשאיות של BRCA היא קודם כל ללדת ורק אז להסיר שחלות. הסרה של שחלות ושדיים מורידה את הסיכוי לתחלואה באופן משמעותי, לאחוזים בודדים.
נשאיות של הגן יכולות לעבור בדיקות תקופתיות שעשויות לעזור בגילוי מוקדם, זאת בעזרת מימון של משרד הבריאות. אך הבעיה מתחילה כשהן ממשיכות ללדת תינוקות שב-50% מהמקרים יהיו נשאים של הגן בעצמם. דורות על דורות של נשים וגם גברים שעלולים לחלות בסרטן ואת זה אפשר למנוע בעזרת הפריות חוץ גופיות, אבל זה יקר מאוד.
כאן נכנס מחקר חדש של ד"ר נדב משען מבית החולים איכילוב, שעל פי תוצאותיו נראה שלקופות החולים עדיף לממן לזוגות נשאים את הטיפול היקר לברירת עוברים. טיפול שיזהה עוברים נשאים של BRCA, כך שאפשר יהיה להחזיר לגוף האישה רק עוברים "נקיים". על פי המחקר, עלות הטיפול תהיה פחותה מאשר עלות הטיפול באישה או גבר חולי סרטן.
ליבי נאלצה לעבור שבע הפריות חוץ גופיות כאשר רק שני עוברים יצאו ללא הגן המסרטן ועל הכל היא שילמה באופן פרטי – עשרות אלפי שקלים. כך היא מספרת: "רוב העוברים שלנו יצאו נשאים בבדיקה במעבדה. אחרי שבע שאיבות שעברתי, בהן היו בסך הכל שני עוברים ללא המוטציה - השני נקלט. אנחנו מתאוששים לנו במלונית. בקרב על המימון הפסדנו אבל אני מאושרת שלא ויתרנו על התהליך למרות הכל".