מאמץ חיפוש עולמי חדש קורא לחוקרים, לקהילת שמירת הטבע ולקהילת הצפרות העולמית לעזור למצוא 10 מיני ציפורים נדירים שאבדו למדע. החיפוש אחר הציפורים האבודות הוא שיתוף פעולה בין Re:wild, הארגון האמריקני לשימור ציפוריםAmerican Bird Conservancy , ואירגון שמירת הטבע הבין-לאומי BirdLife International, עם תמיכה מדעית ממעבדת האורניתולוגיה של אוניברסיטת קורנל ופלטפורמת eBird הנמצאת בשימוש נרחב על ידי צפרים וצפריות ברחבי העולם, כולל בישראל.

זוהי הרחבה של תוכנית החיפוש אחר המינים האבודים של Re:wild שהושקה ב-2017 ומאז חשפה מחדש שמונה מתוך 25 המינים האבודים המבוקשים ביותר שלה. לדברי ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע, שמהווה את הנציגות הישראלית של ארגון BirdLife International, "כפי ששמו מרמז, החיפוש המחודש אחר הציפורים האבודות מתמקד בגילוי מחדש של הציפורים המסתוריות ביותר. הקמפיין העולמי החדש יתמוך במשלחות למציאת 10 ציפורים שלא נצפו כבר עשור או יותר", מוסיף ד"ר פרלמן.

לרתום את הציבור בארץ ובעולם

החיפוש אחר הציפורים האבודות מקווה לרתום את הכוח הקולקטיבי של קהילת הצפרות העולמית כדי לעזור בחיפוש אחר מינים ברשימת עשרת הציפורים האבודות המבוקשות ביותר. פלטפורמת eBird מדגימה מה קהילת הצפרות העולמית יכולה להשיג: ל- eBird יש כיום יותר מ-700,000 משתמשים רשומים שהגישו יותר ממיליארד תצפיות ציפורים ברחבי העולם. עם זאת, התצפיות הללו לא כללו דיווחים על עשרת הציפורים האבודות המבוקשות ביותר. "במהלך חמש השנים האחרונות, מאז השקנו את החיפוש אחר מינים אבודים, רשימת המינים שיכולים להיחשב אבודים גדלה ליותר מ- 2,000", אמר בארני לונג, מנהל בכיר לאסטרטגיות שימור עבור Re:wild. "מעולם לא תכננו לחפש את כולם לבד, אלא לעודד אחרים לחפש ולייסד שיתופי פעולה כדי לעזור. באמצעות השותפות החדשה הזו נוכל להוציא משלחות ממוקדות יותר למשימה החשובה. אם נוכל למצוא את הציפורים האבודות האלה, ארגוני שמירת הטבע יוכלו להגן עליהן טוב יותר מפני האיומים העומדים בפניהן."

לדברי ד"ר פרלמן, עשר הציפורים המבוקשות ביותר לא נצפו בטבע לפחות 10 שנים, אך הן אינן מסווגות כ"נכחדות" ברשימה האדומה של IUCN של מינים בסכנת הכחדה, כלומר נותר שביב של תקווה שלא נכחדו. "הסיבות מאחורי היעלמותם כוללות בין השאר הרס בתי גידול, צייד ומינים פולשים. במקרים מסוימים, ישנה תקווה שמינים אולי 'נעלמו' בגלל שמדענים לא יודעים איפה או איך לחפש אותם, או שאין להם גישה לבתי הגידול שלהם, אשר עשוי להיות מרוחק או במקומות אשר כיום יש אליהם מגבלות נסיעה. זו התקווה שמאפשרת מאמץ חיפוש עולמי כזה. רבות מהציפורים האבודות נמצאו באזורים עשירים ביותר במגוון ביולוגי, אך גם זקוקות בדחיפות למאמצי שימור כדי להגן על המגוון הביולוגי שלהן", הוא אומר.

איורים של הציפורות האבודות | קרדיט: lynx educate

מגוון משפחות - חמש יבשות

עשרת הציפורים המבוקשות ביותר משתרעות על פני חמש יבשות ומגוון משפחות, מיונקי דבש ועד עופות דורסים. חלקם אבדו למדע רק לאחרונה, בעוד שאחרים אבדו במשך יותר ממאה שנה. שני מינים, הינשוף Siau Scops-Owl והיונה Negros Fruit-dove, תועדו רק פעם אחת בכל ההיסטוריה, באמצע המאה ה- 19 וב-1953, בהתאמה. עשר הציפורים האבודות המבוקשות ביותר הן:

● ציפור השיר הקטנה Dusky Tetraka, שתועדה לאחרונה בשנת 1999 במדגסקר
● ציפור היער South Island kōkako, שנצפתה לאחרונה בשנת 2007 בניו זילנד
● רץ המדבר Jerdon's Courser, שנראה לאחרונה בשנת 2009 בהודו
● התחמס Itwombwe nightjar, שנראה לאחרונה בשנת 1955 בקונגו
● דיה קובנית, נראתה לאחרונה בשנת 2010 בקובה
● יונת הפירות Negros Fruit-dove, נראתה לאחרונה בשנת 1953 בפיליפינים
● יונק הדבש Santa Marta sabrewing, נראה לאחרונה בשנת 2010 בקולומביה
● הפרוש Vilcabamba brush-finch, נראה לאחרונה בשנת 1968 בפרו
● הליו ההימלאיה, נראה לאחרונה 1877 בהודו
● הינשוף הקטן Siau Scops-Owl, נראה לאחרונה בשנת 1866 באינדונזיה

שתי משלחות, בהובלת שותפים מקומיים ולאומיים וממומנות במסגרת השותפות בחיפוש אחר ציפורים אבודות, מתכוננות לצאת לשטח במהלך השנה הקרובה. המשלחות יתמקדו בינשוף הקטן באינדונזיה ובטטרקה במדגסקר.Siau Scops-Owl נראה לראשונה ולאחרונה לפני 155 שנה, כאשר הוא תואר לראשונה על ידי המדע. במהלך 20 השנים האחרונות היו מעט תצפיות וקריאות דיווח לא מאומתות של ציפור שעשויה להיות הינשוף. חלק גדול מהיער שבו נמצא הינשוף נהרס, אך בהתחשב בקושי העצום לאתר ולזהות ינשופי יער קטנים, פעילי שימור טבע מאמינים כי יש סיכוי שאוכלוסייה קטנה ונחבאת עדיין שורדת. הטטרקה Dusky Tetraka תועדה לאחרונה במדגסקר לפני 22 שנה. לפני כן היו מעט מאוד תצפיות מאושרות של ציפור זו ביערות הגשם של מזרח מדגסקר. מין אחד ברשימה, South Island kōkako מהאי הדרומי קוקאקו בניו זילנד, כבר היה במוקד של משלחת חיפוש. ארגון הדקה מהאי מוביל פרוייקט קהילתי לחיפוש אחר הציפור ב-11 השנים האחרונות, לאחר תצפיות אפשריות ודיווחים על מה שנשמע כמו קריאות של הציפור. הם השיקו קמפיין חיפוש פומבי בשנת 2017 שהביא כמעט 300 דיווחים על מפגשים אפשריים עם הציפור, אשר, בנוסף לדיווחים היסטוריים, נוספו למיפוי ולתיעוד.

ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחרה להגנת הטבע מוסיף: "אמנם עשרת המינים האבודים לא נמצאים בישראל, אך התשתית עליה מתבסס המאמץ הבינלאומי קיימת גם כאן. השימוש במידע שמגיע ממדענים אזרחיים לצרכי שמירת טבע מאפשר להגיע למקומות חדשים אליהם לא יכולנו להגיע, ללא מערכות לאיסוף מידע על ציפורים כמו eBird. גם בישראל, המידע שמגיע מהציבור דרך eBird משמש לצרכי שמירת טבע, ומאפשר בין השאר לעקוב אחר מצבם של מינים בסכנת הכחדה. החברה להגנת הטבע, שהיא הנציגה של BirdLife Israel בישראל, משקיעה רבות בקשר עם הציבור על מנת שהמידע שמגיע אלינו יהיה מדויק ואיכותי, ויוכל לשמש לשמירת טבע טובה יותר".