ביצת הפתעה: לאחר שנשכח במחסן המוזיאון מבלי ללכוד את תשומת ליבם של העובדים, עובר דינוזאור שמור התגלה בביצה מאובנת בגאנג'ואו שבדרום סין. הביצה היא אחת מעוברי הדינוזאורים השלמים ביותר שנחשפו אי פעם וזכתה לשם בייבי ינגליאנג - Baby Yingliang. גילו של העובר נע בין 72 ל-66 מיליון שנים, מה שהופך אותו לתינוק זקן במיוחד.
בייבי ינגליאנג נמצאה לראשונה בפארק התעשייה Shahe בשנת 2000 ונתרמה למוזיאון ההיסטוריה הטבעית של אבן יינגליאנג, בננאן שבסין. אנחנו שומעים על התגלית המרגשת הזו רק עכשיו כיוון שעד 2015, כאשר איש צוות הבחין בעצמות הבולטות מקליפתה, הביצה העלתה אבק במחסני המוזיאון. כדי לחקור את תוכן הביצית, יצרו אנשי המוזיאון קשר עם מומחים מאוניברסיטת ברמינגהם, שפרסמו כעת מחקר על ממצאיהם.
Meet ‘Baby Yingliang’! Our experts examined the 72 million-year-old embryo found inside a fossilised dinosaur egg in southern China, shedding new light on the link between the behaviour of modern birds and dinosaurs @LES_UniBham @EdinburghUni https://t.co/IVA2Un22zb pic.twitter.com/ZY1LE8i3Es
— UniBirmingham News (@news_ub) December 21, 2021
השלד הוביל את החוקרים למסקנה שמדובר באובירפטור, שהוא בעצם דינוזאור מסוג ציפור בעלת שתי רגליים. אורך הביצה הוא 17 ס"מ ורוחבה 8 ס"מ, והשלד עצמו הוא באורך 24 ס"מ.
Fion Waisum Ma, אחד ממחברי המאמר וד"ר חוקר באוניברסיטת ברמינגהם, אמר בגאווה: "עוברי דינוזאורים הם מהמאובנים הנדירים ביותר ורובם אינם שלמים וניתן למצוא בהם לרוב עצמות שנעקרו ממקומן. אנחנו מאוד נרגשים מהגילוי של בייבי ינגליאנג - הוא נשמר במצב מצוין ועוזר לנו לענות על הרבה שאלות על צמיחה ורבייה של דינוזאורים". עוד הוסיף החוקר כי מעניין להשוות בין עובר הדינוזאור לעובר תרנגולת ולראות את קווי הדמיון בין השניים.
Baby Yingliang was close to hatching, and had its head below its body, its back curled into the egg's blunt end and its feet positioned either side of it.
— Daily Mail Online (@MailOnline) December 21, 2021
Read More: https://t.co/EujjwgsmEs pic.twitter.com/dVTUSnAAK6
זמן קצר לפני הבקיעה, ידוע שציפורים מאמצות תנוחות תחובות, לפיהן הן מכניסות את ראשן מתחת לכנפיהן. המחקר של בייבי ינגליאנג, שנוקט עמדה דומה, מצביע על כך שהתנהגות זו התפתחה מדינוזאורים לפני עשרות או מאות מיליוני שנים.
פרופסור סטיב ברוסטה מאוניברסיטת אדינבורו, שהיה חלק מצוות המחקר, הוסיף ואמר: "הדינוזאור הזה בתוך הביצה שלו הוא אחד המאובנים היפים ביותר שראיתי אי פעם. הוא נראה בדיוק כמו תינוק מכורבל בביצה שלו, וזו עוד עדות לכך שמאפיינים רבים האופייניים לציפורים של ימינו התפתחו לראשונה באבות הדינוזאורים שלהם".