יבשת אירופה סובלת מירידה חדה בכמות הציפורים ובארבעים השנים האחרונות הצטמצמו מספר דרורי הבית ב-247 מיליון פרטים. מיני ציפורים אחרים שהיו בעבר בכל מקום ברחבי היבשת סובלות מירידה עצומה בכמות שלהן. מחקר חדש מצא שאחת מכל שש ציפורים באירופה פשוט נעלמה - ירידה של 600 מיליון עופות בארבעת העשורים האחרונים.
בין המינים הנפוצים שהולכים ונעלמים מהשמיים ניתן למצוא זנבונים צהובים שאיבדו יותר מ-90 מיליון פריטים, הזרזירים שמספרם הצטמצם ב-75 מיליון וציפורי עפרוני שאיבדו 68 מיליון פריטים. מחקר שהתפרסם במגזין RSPB, BirdLife International והאגודה הצ'כית לצפרות ניתח נתונים של 378 מתוך 445 מיני הציפורים שבעבר שגשגו בשטחי מדינות האיחוד האירופי ובריטניה, ומצא כי השפע הכולל של הציפורים ירד ב-17%-19% בין השנים 1980-2017.
הירידה הכוללת והלא פרופורציונלית במספר הציפורים גבוהה במיוחד בקרב המינים שקשורים לאדמות חקלאיות. דרור הבית נפגע בצורה הקשה ביותר ואיבד מחצית מאוכלוסייתו, בעוד שדרור העצים הצטמצם ב-30 מיליון ציפורים. מספר הציפורים משני המינים הצטמצם בגלל שינוי שיטות החקלאות, אבל גם דרורי הבית נעלמים מערים רבות מסיבות כמו מחסור במזון, מחלות כמו מלריה של עופות וכמובן - זיהום האוויר. השינוי בשיטות ושטחי החקלאית גורמים לאובדן בתי גידול והחקלאות הכימית גורמת לירידה גם במספר החרקים שהציפורים אוכלות.
מגמה דומה גם באמריקה
"המחקר שלנו הוא קריאת השכמה לאיום האמתי של הכחדת הציפורים", אמרה פיונה ברנס, המחברת הראשית של המחקר ומדענית שימור בכירה ב-RSPB. ברנס אמרה כי הפגישה של אמנת האו"ם למגוון ביולוגי שתתקיים בשנה הבאה היא צעד חיוני: "אנו זקוקים לפעולה מתואמת ברחבי חלקי החברה כדי להתמודד יחד עם המשבר שפוקד את הטבע והאקלים. משמעות הדבר היא קידום חקלאות ידידותית לטבע והגנה על מינים, פיתוח ייעור בר קיימא ופיקוח דיג, כמו גם הרחבה מהירה של השטחים המוגנים".
על פי המחקר נוסף, בעוד ש-900 מיליון ציפורים נעלמו בסך הכל, 203 מתוך 378 המינים שנחקרו דווקא גדלו במספרם. 66% אחוזים מ-340 מיליון הציפורים שמספרם גדל היו משמונה מינים. מספרם של 11 מיני עופות דורסים יותר מהכפיל את עצמו מאז 1980, כולל הבז הנודד, עיט לבן ועוד. אבל מינים כאלה נדירים יחסית ולכן אוכלוסיותיהם עדיין קטנות ברובן.
על פי מחקר נוסף, אחוז הירידה במספר העופות באירופה דומה לזה שקיים בצפון אמריקה, שם 3 מיליארד ציפורים נעלמו מאז 1970. אנה סטנבה, ראש ועדת השימור הזמנית ב-BirdLife Europe אמרה: "הדוח הזה מדגיש בקול רם וברור שהטבע משמיע אזעקה. אמנם הגנה על ציפורים שכבר הפכו נדירות או בסכנת הכחדה הביאה לכמה מקרי התאוששות מוצלחים, אבל זה לא מספיק. ציפורים נפוצות הופכות פחות ופחות נפוצות, בעיקר בגלל שהחלל שבו הן תלויות למחייתן נעלם, בגלל פעילותם של בני האדם. הטבע נמחק מהאדמה החקלאית, מהים ומהערים שלנו. ממשלות ברחבי אירופה חייבות לקבוע יעדים חוקיים מחייבים לשיקום הטבע. אחרת ההשלכות יהיו קשות, גם עבור הציפורים וגם עבור המין שלנו".