כמה כוסות קפה אתם שותים ביום? מחקר חדש שפורסם ביום שלישי האחרון בכתב העת המדעי PLOS MEDICINE באנגליה, מעלה שצריכה מתונה של קפה או תה במהלך היום - תפחית את הסיכוי שלכם ללקות בדמנציה או שבץ מוחי. המחקר בוצע בקרב 365,682 מבוגרים בגילים 50-74 – וקבע שאלה ששתו בין שתיים לשלוש כוסות קפה ביום, או בין ארבע עד שש כוסות תה - הפחיתו את סיכויים ללקות בדמנציה ב-28%, ובשבץ מוחי – ב-32%, זאת בהשוואה לאלה שאינם שותים קפה כלל.
השאלה המרכזית שנשאלה קבוצת המחקר היא כמה כוסות קפה הם צורכים בכל יום. לאחר מכן, עקבו החוקרים אחר התוצאות הרפואיות של כל אחד מהנחקרים במשך עשור. בסיומו – נרשמו בבתי החולים 5,079 מקרי דמנציה ו-10,053 מקרים של שבץ מוחי. לי שווהאם, ממובילי המחקר, מסביר כי הוא איננו מבוסס על קשר סיבתי, ושהוא "לא יכול להגיד בוודאות שלשתות יותר קפה או תה זה טוב למוח". שווהאם הוסיף: "אנחנו רק יכולים לומר שבמחקר הזה – מי שדיווח על צריכה מתונה של קפה או תה היו בסבירות נמוכה יותר ללקות בדמנציה או בשבץ, כך במהלך 10 שנות המחקר".
למרות התוצאות, למחקר היו גם הרבה מגבלות. החוקרים מציינים במאמרם שהצוות התבסס רק על נתונים ודיווחים מצד הנבדקים עצמם. כך שאם הרגלי הצריכה של מי שהשתתפו בניסוי השתנו במהלך תקופת המחקר – הנתונים הללו לא נאספו. עוד מציינים החוקרים כי דיווח עצמי על שתייה עשוי להיות מדד מסובך, מכיוון שאנשים יכולים לטעות באשר לכמות הכוסות שהם שתו, וגם ההגדרה של 'כוס' יכולה להשתנות. המשתתפים במחקר היו הומוגניים למדי, בעיקר לבנים, ומ"אזורים פחות מקופחים מבחינה סוציו-אקונומית בבריטניה".
קפאין נקשר בעבר גם לסיכון נמוך יותר לחלות באלצהיימר, או ללקות באי ספיקת לב ובפרקינסון. למרות זאת, היתרונות הבריאותיים של הקפה שנויים במחלוקת – בעיקר כשרמות הצריכה גבוהות. קווין מקונוווי, סטטיסטיקאי מהאוניברסיטה הפתוחה באנגליה, סייג בשיחה עם גרדיאן הבריטי: "הקשר בין הסיכון לדמנציה או שבץ מוחי לשתיית קפה או תה פעל רק עד נקודה מסוימת. ברגע שהצריכה עלתה לשבע-שמונה כוסות ביום, הסיכון לשבץ היה גבוה ביחס לאנשים שלא שתו קפה, וגבוה הרבה יותר מאשר מאלה ששתו שתיים-שלוש כוסות ביום".