שמחה מתוקה לראש השנה: מכוורת "פרחי הגליל" ביישוב מנות שבגליל המערבי, שנשרפה בטרור חקלאי לפני כשנה, הוקמה שנית בסיוע פרויקט גיוס המונים. המכוורת המחודשת נפתחה לראשונה רגע לפני החגים ונחנכה במסגרת "פסטיבל הדבש" של מועצת הדבש.
באוקטובר 2020, בשעות הערב המאוחרות, גילתה הדבוראית הוותיקה נגה ראובן (70) כי המכוורת שהקימה לפני כ-36 שנים הוצתה ונהרסה עד היסוד. כוחות הכיבוי נאבקו בלהבות במשך יותר מתשע שעות, אך לא הצליחו להציל את מפעל חייה של ראובן, שכלל מאות כוורות דבש וכוורות לגידול מלכות והאבקה. הכול נשרף - מכון הרדייה, מפעל הדבש, הכוורות, מכולות מלאות בכ-15 טון דבש, משאית, כלי רכב נוספים ומבנה מרכז המבקרים. תוצאות החקירה הצביעו על חשד להצתה מכוונת.
ראובן, דבוראית מאז 1984, מומחית בגידול מלכות דבורים, סיפרה ל-N12: "לאחר השרפה הנוראית שכילתה את מפעל חיי - לבי נשבר, כאשר כל עמלי ופרנסתי נשרפו מול עיניי. באותו הרגע חשבתי כי זה אובדן שלא ניתן להשיבו. אך למרות הקושי הרב, בני המשפחה וחבריי הטובים שכנעו אותי להקים מחדש את המכוורת. זו הייתה החלטה לא פשוטה, כי לא האמנתי שאזכה לראות את המכוורת קמה מחדש".
לאחר שהושק פרויקט למימון המונים שגייס כ-400 אלף שקלים – המכוורת התעוררה לחיים. "זה לא היה קורה לולא עזרתם הרבה של המוני ישראל שתרמו, חברי הדבוראים מרחבי הארץ, מועצת הדבש, ארגון 'השומר החדש' וחניכות שנת השירות המתנדבות בו ועמותת 'עטלף' של בוגרי שייטת 13, חבריו של אחי יואב ז"ל שנהרג בפשיטה על האי גרין ב־1969", אומרת ראובן. "אני מודה מכל לבי לכולם".
"היום הכוורות שלי שוב פעילות במלוא המרץ, ומלאות בשפע דבש לראש השנה", סיפרה. "אני נרגשת עד דמעות". המכוורת משתתפת באירועי "פסטיבל הדבש" השנתי של מועצת הדבש, שבמסגרתו תערוך ראובן סיורים במכוורת שיכללו בין היתר פעילות חווייתית למשפחות והתנסות ברדייה עצמית. ראובן גם תספר את סיפורה ותציע את הדבש החדש לטעימה ורכישה.
בחודשים האחרונים ארגון "השומר החדש" סייע לראובן בשמירה על המכוורת ובטיפול בה. חניכות שנת השירות של הארגון התנדבו מדי יום להשתתף בעבודות השונות במכוורת ועזרו לראובן בשיקומה.
אחת המתנדבות, יעל דקל, סיפרה: "בחצי השנה האחרונה עזרנו לנגה לשקם את מפעל חייה מאפס וסייענו בשמירות בלילות כדי לדאוג שהיא לא תחווה נזק נוסף. הגענו למכוורת כשלא היה שם כלום, והתחלנו מיד לעזור בבניית גדרות. כיום ישנה מכוורת מדהימה ואנחנו מרגישות בה כמו בבית - בונות כוורות, רודות דבש וממלאות בצנצנות. השיקום הצליח בזכות הנחישות של נגה. נדהמנו ושמחנו לפגוש אישה חזקה, מלאת רוח חיים ושמחה שלא מתייאשת ועובדת קשה יום ולילה. היה לנו העונג לעזור לשיקום המכוורת, להכיר את נגה וללמוד ממנה המון".
בישראל פועלים כיום כ-500 דבוראים המטפלים בכ-120 אלף כוורות, שרובן משמשות להאבקת גידולים חקלאיים. מנתוני "מועצת הדבש" ו"השומר החדש" עולה כי מאז תחילת השנה, נגנבו למעלה מ-200 כוורות המכילות כ-4,000 חלות דבש, בנוסף ל-500 חלות דבש שנגנבו ללא הכוורת. בנוסף, יותר מ-100 כוורות שהכילו כ-5 טון דבש נשרפו באזור הצפון וכ-100 כוורות נפגעו במכוון. הנזק הכלכלי מהמקרים הללו עומד על כמיליון שקלים וחצי.
מנכ"ל מועצת הדבש, אופי רייך, הגיע לסיור במכוורת החדשה ואמר כי "נגה ראובן מסמלת אופטימיות אינסופית, הניכרת בקרב חקלאים רבים המתמודדים עם אתגרים רבים ועם טרור חקלאי. לאורך השנה האחרונה נגה עדיין חוותה אירועי ונדליזם ופשיעה בכוורות שלה. הקמת המכוורת החדשה הינה הוכחה לכוחה של נגה ואמירה ברורה כי היא אינה מתייאשת וממשיכה בפועלה להמשך קיום המפעל הציוני והחקלאות הישראלית".
רייך הוסיף: "אני קורא לציבור לתמוך ולעודד תוצרת חקלאית ישראלית, להגיע למכוורות בכל הארץ במסגרת 'פסטיבל הדבש' ולרכוש לחג דבש טהור, טעים ובריא ישירות מהדבוראים. מהסיורים במכוורות ניתן ללמוד כי דבורת הדבש אינה רק יצרנית דבש מעולה, אלא גם המאביקה המרכזית בטבע, שאחראית להפרייה של 80% מהיקף הגידולים החקלאיים".