חברת התרופות הגרמנית "ביונטק" שעומדת מאחורי אחד מהחיסונים המוצלחים לנגיף הקורונה, עתידה להשתמש בטכנולוגיה זהה לפיתוח חיסון עבור מלריה. החברה שפיתחה את החיסון הראשון לנגיף הקורונה בשיתוף החברה האמריקנית "פייזר" תחל ניסוי רפואי ל"חיסון מוגן ואפקטיבי למחלת המלריה" עד לסוף השנה הבאה.
לדברי ארגון הבריאות העולמי (WHO) התגלו כ-229 מיליון מקרים של מלריה ברחבי העולם בשנת 2019, כאשר באותה השנה נפטרו מהמחלה 409,000 בני אדם. ילדים מתחת לגיל חמש מהווים את האוכלוסייה העיקרית הנפגעת מהמחלה, והם מהווים 67% ממקרי המוות נכון לשנה זו. רובם המוחץ של המקרים התרחשו באפריקה, אשר 94% ממקרי המוות מהמחלה התרחשו בשטחה.
לדברי מנכ"ל "ביונטק" אואור שאהין: "אנחנו כבר עובדים על חיסון לנגיף HIV ולמחלת השחפת, כאשר מלריה היא המחלה השלישית שיש לה צורך רפואי שנותר ללא מענה. ישנה כמות אדירה של נדבקים מידי שנה, מספרים גבוהים של מטופלים מתים. מדובר במחלה קשה הגורמת לתמותה גבוהה בקרב ילדים". שאהין מכיר בחשיבותו של הפרויקט אך גם בראשוניותו, ובעובדה שאין ערובה בטוחה להצלחתו. לדבריו, החברה מאמינה שזהו "התזמון המושלם להתמודדות עם האתגר", זאת לאור הממצאים שנאספו בפיתוח החיסון נגד נגיף הקוביד-19.
מהי מחלת המלריה?
מלריה מהווה זיהום טפילי המועבר לקורבן דרך עקיצה של יתושים נגועים, המתחמקים מזיהוי המערכת החיסונית. מטרתו של החיסון הינה להפוך את הטפיל לנראה ובר תקיפה של המערכת החיסונית.
כיום ישנו רק חיסון אחד למחלת המלריה בשם "Mosquirix", אך הוא יעיל רק ב-39% מהמקרים. חוקרים במוסד "אוקספורד ג'נר" מפתחים גם הם חיסון פוטנציאלי למחלה, המהווה הבטחה רפואית לטווח הארוך, אך הפצתו לא צפויה בשנים הקרובות.