מחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet Healthy Longevity נמצא שערכי כולסטרול גבוהים בגיל העמידה עלולים להגדיל משמעותית את הסיכוי לסבול מדמנציה. על פי הממצאים, ככל שאדם מבוגר יותר – כך הסיכון עולה. המחקר נחשב לגדול ביותר מסוגו, עקב אחר התיקים הרפואיים של כ-1.8 מיליון מבוגרים בבריטניה ומצא כי אנשים הסובלים מערכים גבוהים של כולסטרול מעל גיל 40 היו בסיכון גבוה של כ-60% לפתח דמנציה עשר שנים מאוחר יותר.
החוקרים השתמשו בנתונים אנונימיים ממאגר המחקר הקליני בבריטניה (CPRD) של יותר מ -1.8 מיליון אנגלים מעל גיל 40. החוקרים ערכו מדידה של ערכי הכולסטרול בין השנים 1992 ל-2009 ועקבו אחרי התיקים הרפואיים שלהם למשך 23 שנים או עד שאובחנו עם דמנציה.
על פי הממצאים מתוך כלל הנחקרים, 953,635 בני אדם היו עם ערכים גבוהים של כולסטרול (LDL). 2.3% מכלל הנחקרים על כולסטרול גבוה, אובחנו גם כסובלים מדמנציה או מאלצהיימר. למעשה, אנשים מתחת לגיל 65 עם ערכי כולסטרול גבוה - LDL מעל 200 מיליגרם לדציליטר היו בסיכון גבוה של 60% לסבול מדמנציה ואלצהיימר בהשוואה לאנשים עם ערכי כולסטרול נמוכים – LDL מתחת ל-100 מיליגרם לדציליטר.
החוקר הראשי ד"ר מסאו איווגאמי: "המחקר שלנו הוא הגדול והרחב ביותר שנעשו בתחום והוא מספק תוצאות מדויקות שעד היום לא נראו כמותן. מקרים רבים של דמנציה ניתן למנוע אילו אנשים רק יכירו את גורמי הסיכון להתפתחות המחלה כמו צריכה מופרזת של אלכוהול, לחץ דם גבוה, השמנה, חשיפה לזיהום אוויר וכעת – גם ערכי כולסטרול גבוה".
החוקרים מסבירים שיש גורמים לדמנציה שקל להתמודד איתם ויש גורמים שהם יותר קשים להתמודדות, אולם חשוב לדעת שלא תמיד דמנציה היא גזרת גורל בגיל המבוגר וישנן פעולות שניתן לעשות על מנת להפחית את הסיכון לתחלואה. לדבריהם, הקפדה על פעילות גופנית, הקפדה על משקל תקין ושמירה על בריאות הלב וכלי הדם עשויים להקטין את הסיכוי לסבול מדמנציה בגיל מבוגר.
מחלה שהולכת והופכת קשה יותר
דמנציה היא מחלה חשוכת מרפא שגורמת לירידה בתפקוד כתוצאה מפגיעה בזיכרון. כתוצאה מהמחלה נפגעים תפקודי החשיבה באופן משמעותי ויוצרים קושי בתפקודים מנטליים כמו היכולת להתרכז, לקרוא ולחשוב. במרבית המקרים המחלה מתקדמת לאט אולם הסימפטומים של דמנציה מחמירים עם הזמן. על פי הערכה בישראל חיים כ-150 אלף בני אדם עם דמנציה.
הכולסטרול הוא תרכובת אורגנית הנמצאת בתאי הגוף, מחזור הדם ובמזון מן החי. "הכולסטרול הרע" הוא סוג של מולקולה שתפקידה לשנע שומנים ברחבי הגוף. הגוף שלנו צריך את הכולסטרול הרע ואף מייצר אותו בעצמו בכבד. הבעיה היא שלעודף של כולסטרול רע יש נטייה מוגברת לשקוע בדפנות של כלי הדם ולהידבק אליהם, לגרום לטרשת עורקים וכתוצאה מזה גם להתקפי לב ואירועים מוחיים.
רמת כולסטרול (LDL) לאדם בריא נעה סביב 120 מיליגרם לדציליטר אולם ערכים אלו משתנים מאדם לאדם על פי מצבו הרפואי. על מנת להוריד את ערכי הכולסטרול הרע מומלץ לשנות את אורח החיים, להפחית בעישון ואלכוהול ולעשות פעילות גופנית. בנוסף, ניתן לטפל בחולים עם ערכי כולסטרול גבוה גם בסטטינים. בשנים האחרונות נכנסו לשימוש תרופות חדשות מעכבי PCSK9. התרופות הללו שנמצאות בסל הבריאות ניתנות בהזרקה תת עורית אחת לשבועיים והוכחו כיעילות בהפחתת רמות הכולסטרול (כ 55-60% בממוצע). מחקרים קליניים גדולים בהיקפם הוכיחו שהוספה של טיפולים אלו מפחיתים את רמות כולסטרול בדם וגורמים לירידה בסיכון לפתח תחלואה ממחלות לב וכלי דם.