נשים רבות נמנעות מעישון במהלך ההיריון, מתנזרות מאלכוהול או מוותרת על אכילת דגים נאים, מחשש שלכל אלו יהיו השלכות רעות על העובר. אך מחקר חדש מגלה סכנה נוספת שטמונה בהשמנת יתר בהיריון. מחקר ענק שמתפרסם בבריטניה בדק כ-68 אלף לידות ומצא שלילדים שאמהותיהם סבלו מהשמנה במהלך ההיריון היה סיכוי גבוה ב-60% לסבול ממחלת נפש בגיל הבוגר, 90% מהם יסבלו מסכיזופרניה.
השמנת יתר קשורה למגוון בעיות בריאות – החל מסיכון מוגבר למחלות לב, סוכרת, שבץ מוחי ופגיעה בתוחלת החיים. מתוצאות המחקר שמתפרסם עולה כי נשים שסובלות מהשמנה במהלך ההיריון - BMI של 35 ומעלה, מגדילות את הסיכוי שהתינוק שלהן יסבול מבעיות נפשיות, סכיזופרניה ונטייה להתמכרויות בהמשך חייו.
המחקר התפרסם בכתב העת היוקרתי Scientific Reports על ידי חוקרים מסקוטלנד ופינלנד שהתבססו על נתונים שנאספו מתיקים רפואיים של אימהות וילדיהן לאורך זמן. במחקר נבדקו למעלה מ-68 אלף רשומות רפואיות של לידות שהתרחשו בעיר אברדין בסקוטלנד בין השנים 1950-1999. החוקרים בדקו את מדד מסת הגוף (BMI) של היולדת בשבוע ה-16 להריון. כל הריונית קיבלה סיווג מתת-משקל, משקל תקין, עודף משקל, השמנת יתר והשמנת יתר חמורה. החוקרים הצליבו את הנתונים עם הרשומות הלאומיות של סקוטלנד על מנת לקבוע מי מהילדים קיבל אבחון בתחום בריאות הנפש בין השנים 1996-2017.
"השמנת יתר - סוג של דלקת"
על פי הממצאים, החוקרים גילו שלמשקל של האם במהלך ההיריון הייתה השפעה משמעותית על מצבו הבריאותי של הילד בטווח הארוך: תינוקות שנולדו לנשים שסבלו מהשמנת יתר היו בסיכון גבוה ב-60% לפתח מחלת נפש בהתבגרותו, בסיכון גבוה של 90% להשתמש בסמים ופי 2.8 לסבול מסכיזופרניה.
"הממצאים שלנו עשויים להיות בעלי השלכות חשובות על בריאות הציבור מפני שהם שמים דגש ומעלים למודעות את ההשלכות האפשריות של המשקל של האם במהלך ההיריון על מצבם הנפשי של הצאצאים שלה בבגרותם", כתבו החוקרים. "הממצאים שלנו שקושרים בין השמנת יתר של האם להפרעות נפשיות של הצאצאים בבגרותם, מדאיגים במיוחד בהתחשב בשכיחות ההולכת וגוברת של השמנת יתר באוכלוסייה בכלל ובקרב נשים בהריון בפרט".
המחקר לא הצליח להצביע על הסיבה בגללה השמנת יתר במהלך ההיריון משפיעה על המצב הנפשי של התינוק בבגרותו. ההערכה של החוקרים היא שהתופעה נגרמת ממתחים גופניים שונים. "השמנת יתר במהלך היריון הוא למעשה סוג של דלקת, ודלקת לפני הלידה עלולה להגדיל את הסיכון לבעיה פסיכופתולוגית אצל הצאצאים".
"השמנה של האם בהיריון עלולה להגדיל את הסיכון לסוכרת הריון, רעלת, לידה ממושכת יותר, ניתוחים קיסריים וסיכון גבוה יותר לזיהומים", מסביר ד"ר רז הגואל. רופא מומחה ומנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה. "גם מצבו הבריאותי של התינוק יכול להיות מושפע ממשקל האם והוא עלול לסבול בעתיד מסוכרת, השמנה, מחלות לב ועל פי המחקר הנוכחי גם מבעיות נפש כמו דיכאון, חרדה וסכיזופרניה. כיום קיים מגוון רחב של כלים שיכולים לסייע גם לנשים בהיריון עם השמנת יתר לרדת במשקל".
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כמחצית (48%) מהישראלים מסווגים כבעלי עודף משקל או השמנת יתר. במחקרים שנערכו בארה"ב עולה שכמעט שליש מהנשים בגיל הפוריות, בין גיל 20 ל־39, סובלות מהשמנת יתר, ורבע נוסף מהנשים בשכבת גיל זו הן בעלות משקל עודף.