קריאת השכמה לעולם: בעיצומו של גל חום ארוך ומתיש, פרסם היום (שני) ארגון IPCC דוח מקיף שצריך להדאיג גם את הציבור. על הכנת הדוח עמלו במשך חמש שנים 234 מדענים מובילים ממעל 60 מדינות והוא מבוסס על העבודה המדעית של עשרות אלפי מדענים ברחבי העולם. בהתאם לממצאים, שינוי האקלים הרבה יותר מהיר מהצפוי ואנחנו נמצאים בעיצומו של המשבר הגלובלי החמור ביותר בתולדות האנושות.
על פי הדוח, שכיחות אירועי הקיצון, כגון גלי חום, שיטפונות וסופות צפויה להמשיך ולעלות בקצב מהיר. האירועים האחרונים שהתרחשו ברחבי העולם וגבו מחיר גבוה בחיי אדם, נפש ורכוש, ממחישים לנו באופן ברור את התוצאות.
על פי הדוח, רמת הפחמן הדו חמצני (CO2) באטמוספרה היא הגבוהה ביותר מזה 800 אלף שנים והגיעה במאי 2021 ל-419ppm. גם גובה פני הים ימשיך לעלות במשך מאות ואפילו אלפי שנים כתוצאה מחום שכבר נאגר במעמקי האוקיינוסים, ויביא להצפה של אזורים הסמוכים לים.
ההבדלים של חצי מעלה אולי נראים קטנים, אבל מחקרים מראים שמשמעות ההבדל בין עלייה של 1.5, 2 ו -3 מעלות צלסיוס עצומה. על פי התחזיות, ממוצע משך הבצורת העולמית יעלה בהתאם בין חודשיים, ארבעה ועשרה חודשים.
תמר זנדברג השרה להגנת הסביבה אמרה לאחר פרסום הדוח כי "אי אפשר להכחיש יותר את עוצמתו ודחיפותו של משבר האקלים וחשוב מכך, אי אפשר להכחיש או להטיל ספק בקשר שבין הפעולות האנושיות ובין שינויי האקלים. הדבר צריך להוות קריאת השכמה לכול העולם. בחודשיים האחרונים ישראל התחילה בפעולות הכרחיות, אבל עלינו להאיץ מאוד את קצב הפעולה ואת המוכנות שלנו. חובה להכריז על מצב חירום אקלימי ולהגדיר את משבר האקלים כאיום אסטרטגי".
פרופ' נגה קרונפלד-שור, המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה ואלון זס"ק, סמנכ"ל בכיר למשאבי טבע במשרד להגנת הסביבה: "עד כה נעשה מעט מדי על מנת למנוע את המשך ההתחממות בכל העולם. על מדינות העולם החתומות על אמנת האקלים להחיש את צעדיהן לצמצום פליטות גזי החממה ולשאוף למאזן של טפס פליטות. הבשורה האופטימית היא שעל פי המדענים עדיין לא מאוחר מדי, אבל צריך לפעול מהר ובנחישות".