ברקע הגל הרביעי של הקורונה והעלייה הדרמטית במספר החולים במצב קשה, מתפרסמות השבוע תוצאות מחקר "העולם האמיתי" שבחן את יעילות התרופה רמדסיביר. אחרי שורה של מחקרים שנעשו על קבוצת חולים מצומצמת, כעת מגיעות תוצאות גם מחולים שקיבלו את התרופה ועל פי ניתוח הממצאים היא הוכחה כיעילה בהפחתת תמותה של חולי קורונה שהגיעו למצב קשה. הנתונים הוצגו השבוע בכנס השנתי של "פורום איגודי המיקרוביולוגיה העולמי" (WMF), והם מתבססים על מעקב אחר כמעט מאה אלף חולים מאושפזים מהנגיף בבתי החולים בארצות הברית.
התרופה, הידועה גם בשמה המסחרי 'ווקלורי', היא היחידה עד היום שאושרה לשימוש ברשויות הבריאות בארצות הברית, אירופה וישראל כדי להקל על חולים במצב קשה מנגיף הקורונה. כעת עולה מתוצאות המחקרים שהטיפול הצליח להפחית את הסיכוי לתמותה בעד 54 אחוזים. עוד נמצאה סבירות גבוהה שהחולים במצב קשה שקיבלו את התרופה ישוחררו מבית החולים במצב טוב בתוך 28 ימים מתחילת האשפוז.
שניים מהמחקרים מסתמכים על נתוני מגמות ותוצאות הטיפול בארה"ב ממאגרי המידע HealthVerity ו-Premier Healthcare. מחקר אחר ערך השוואה בין חולים שקיבלו את התרופה 'ווקלורי' במשך עשרה ימים, לבין אלו שטופלו בסטנדרט המקובל. מהתוצאות התגלה כי הסיכוי לשחרור מוקדם מבית החולים במצב טוב, היה גבוה יותר עבור מי שקיבל את התרופה.
גם בישראל ישנם חולים שקיבלו את הטיפול הזה. פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל-השומר, אמרה: "כרופאה נתתי את הטיפול ממש בתחילת המגפה לחולים שהיו במצב קשה מאוד ואחרי שקיבלו את התרופה, מהלך המחלה השתנה ב-180 מעלות. מאוחר יותר גם המדע ביסס את התחושות שהרגשתי, כשהתחילו להתפרסם נתונים ראשונים ממחקר הדגל של התרופה, שהראה שרמדסיביר קיצר את משך זמן המחלה אצל חולים שזקוקים לחמצן ושיפר את דרגת החומרה. אבל על מנת להראות שיפור בתמותה היה צורך במחקרים גדולים מאוד".
לדברי הרופאים המטפלים בקורונה, תוצאות המחקרים מהעולם האמיתי שפורסמו עתה מעודדות מאוד. פרופ' רהב: "משמח מאד לראות ירידה בתמותה, אני נזכרת בימים הראשונים של מגפת האיידס, כאשר עדיין לא היו טיפולים, והראשון היה חבל הצלחה. התוצאות האלה של רמדסיביר מחזקות אותי, מה עוד שמבחינת בטיחות - התרופה מאוד בטוחה. אני מקווה שמחקרים על הטיפול במחלה ימשיכו ושלא יקרה מה שקרה במגפות הקודמות כמו הסארס שכאשר שככה המגפה, הפסיקו את המחקר. כעת צריך להמשיך ולחקור ולחפש עוד ועוד אפילו כשיש בידינו חיסון".
התרופה שניתנת בעירוי פותחה במקור כדי להילחם בנגיף האבולה שהתפשט בעשור הקודם באפריקה אך בסופו של דבר הפיתוח שלה הופסק. התרופה הראתה בניסויי מעבדה פעילות נגד הווירוסים SARS ו-MERS, שהם קרובי משפחה של Covid-19. וירוסים אלה מצוידים, כמו הקורונה, במנגנון הגנה אוטומטי על הגנום של הווירוס, שעוקף תרופות אנטי-ויראליות אחרות.