במהלך השבועות האחרונים יותר מ-20 טונות של דגים וחיות מים מתות נשטפו אל החוף של לגונת המים המלוחים הגדולה באירופה, "מאר מנור". מחאת ענק של אזרחים שהגיעו בסוף השבוע להפגין נגד אזלת היד של הרשויות המקומיות ושל ממשלת ספרד כבשה את העיר. המארגנים והרשויות במקום דיווחו על כ-70,000 אזרחים שנפרשו לאורך קילומטרים של קו החוף. במה שתואר כ"חיבוק גדל ללגונה" שילבו המפגינים ידיים, חלקו תפילה וחלקם אף לבשו שחורים כדי להביע התאבלות על הנזק הסביבתי. 

המפגן נועד להעלות את המודעות לאסון האקולוגי ההולך ומחמיר אשר הגיע לשיא חדש במהלך השבוע שעבר, עם מיליוני דגים מתים שצרבו תמונה כואבת בקרב המקומיים והתיירים בלגונה. ההפגנה אמנם הצליחה לתפוס את תשומת לב התקשורת הבין-לאומית, אך פעילי הסביבה והארגונים שעובדים במהלך כל השנה מול הרשויות שואפים בסופו של דבר להגיע להישג פוליטי ולהביא לשינו של גישה בקרב מקבלי ההחלטות. 

דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד (צילום: רויטרס)
דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד | צילום: רויטרס
דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד (צילום: רויטרס)
דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד | צילום: רויטרס

 

כבר שנים שהעיר, שהיא גם מוקד תיירותי מרכזי בזכות הלגונה, רואה ירידה מתמשכת בנוכחותם של בעלי החיים בלגונה, מה שמשפיע לרעה בין היתר על הדייגים. הממשלה המקומית הקפידה לאורך השנים לדבוק בגרסה כי מדובר בתוצאה מצערת של ההתחממות הגלובלית, אולם ארגוני הסביבה מסבירים שהמוות בלגונה הוא תוצאה ישירה של פסולת חקלאית וחומרי דישון אשר מוצאים דרכם, בשל היעדר תכנון עירוני מתאים – אל תוך המים. החומרים שמשמשים כ'נוטריינטים' (מזון) לאצות ולחיידקים שבמים מסייעים להם להתרבות בקצב מהיר, עד למצב שבו הם פשוט גומרים את החמצן לשאר בעלי החיים. הדגים נחנקים למוות ומגיעים לחוף. 

הבעיה מוכרת גם כאן בארץ, מסבירים בגרינפיס ישראל; ״כימיקלים לישראל מייצרים חומרי דישון ממפעלי ים המלח וממפעל הפוספטים ברותם. מלבד הזיהום האיום שזה מסב לים המלח ולאזור כולו, הזיהום עובר לאחר מכן בכל שדה חקלאי. אפשר וצריך לעבור למודל אחר של חקלאות״ טוענים בגרינפיס, ״חקלאות אקולוגית מעגלית בה פסולת אורגנית מהווה בסיס״.

מעבר לעובדה שמדובר באסון אקולוגי, יש לו גם יכולת לפגוע בכלכלה המקומית הנשענת על תיירות ודייג, ואת זה מבינים היטב המפגינים. הם אינם מקבלים את טיעון הממשלה ומפנים אצבע מאשימה לרשויות: "זה פשע שהם מניחים למקום הזה לגווע ככה. הם יודעים בדיוק מה קורה כבר תקופה, ואנחנו נמצאים כאן בהפגנה הזו כדי לדבר בשמו של מאר מנור, שלא יכול להגן על עצמו", אמרה אחת הנשים בהפגנה. גם נואליה ארויו, ראש עיריית קרטחנה, העיר השכנה, נעמדה לצדם של המפגינים: "זו קטסטרופה, אנחנו זקוקים לעזרה מידית עבור המערכת האקולוגית שניזוקה".

אל מול הטענות של המפגינים, ממשיכים לטעון החקלאים כי הם פועלים במסגרת החוק. בעוד שכל זה עשוי בהחלט להיות נכון, ההיסטוריה מלמדת כי בהיעדר מעורבות ממשלתית, וכשברקע ההתחממות הגלובלית שרק מגבירה את השימוש בדשנים שבסופו של דבר מגיעים ללגונה, אנחנו עתידים לראות אירועים מצערים כאלה שוב.