ישראל נגמלת: אתם נכנסים למרכול, מגיעים לקופה ואז נזכרים – השקיות הרב פעמיות שוב בבית. אז נכון, חוק השקיות לפעמים יכול להטריד ברמה היום-יומית, אבל מתברר שהוא עובד. בשנה שעברה נרשמה בישראל ירידה של 75% בצריכת שקיות חד פעמיות, שמזהמות את הסביבה, כך על פי דוח של המשרד להגנת הסביבה שפורסם היום (שני).
הדוח מציג נתונים אופטימיים של החוק, שנכנס לתוקף בשנת 2017 במטרה לצמצם את השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות, על ידי כך שחייב לראשונה את רשתות השיווק הגדולות בארץ למכור לצרכנים שקיות פלסטיק, ולא לחלקן בחינם.
הנתונים האופטימיים שמציג הדוח מוכיחים כי יישומו של החוק קוצר פירות: הישראלים רוכשים פחות שקיות מפני שאלו עולות להם כסף, וכתוצאה מכך הדרישה לשקיות פלסטיק יורדת משמעותית. ניתן לראות שבשנת 2016, טרם נכנס החוק לתוקף, רשתות השיווק רכשו יותר ממיליארד וחצי שקיות פלסטיק, בעוד שבשנת 2020 הן רכשו כחצי מיליארד בלבד.
עוד נמסר מהמשרד להגנת הסביבה, כי בכוונתם להמשיך ו"לגמול את מדינת ישראל מפלסטיק" בכך שימנעו חלוקה חינמית של שקיות בכלל המשק הישראלי, ולא רק ברשתות השיווק הגדולות. השרה להגנת הסביבה, חברת הכנסת תמר זנדברג, הציגה את הדוח והדגישה: "אנו מחויבים לשמור על ירידה דרמטית בצריכת שקיות הנשיאה החד-פעמיות. אפעל לקידום חקיקה משלימה למניעת חלוקה בחינם של שקיות בכלל המשק הישראלי".