ההתחממות הגלובלית: גל חום כבד שהכה בגרינלנד באמצע אוגוסט גרם להפשרת שטחים נרחבים של שכבת הקרח היבשתי. השבוע טס ג'וש וויליס מנאס"א מעל האזור ותיעד את מה שעובר על קרחון הענק, שגודלו פי 3 משטחה של טקסס. בריכות מים נראות ככתמים שחורים על גבי המרחבים הלבנים – באופן שממחיש היטב את מה שהמדענים מתריעים מפניו כבר שנים. בעשורים האחרונים מתעדים מדענים מספר שיא של אירועי הפשרה בגרינלנד, ומלבד לנוף שמשתנה, המשמעות היא שיותר מדי מים זורמים לאוקיינוסים ומעלים את מפלס פני הים.
ההתחממות הגלובלית - סיקור N12:
- הדוח שמזהיר מפני שינויי אקלים בלתי הפיכים
- אלפי דגים מתים הציפו את הלגונה המדהימה בספרד
- האו"ם מזהיר: ההתחממות הגלובלית מסכנת את המזרח התיכון
התגלית הוויזואלית הפתיעה אפילו את המדענים עצמם. למעשה, וויליס והצוות שלו בכלל הגיעו למקום כדי להתקין חיישנים שיאפשרו למדוד את השפעת התחממות האוקיינוסים על הקרחונים. המראה שנגלה בפניהם לא הותיר להם ברירה, והם החלו לתעד את מצב הקרחונים ולהפיץ את מה שראו בפלטפורמות השונות.
Lots of meltwater on the #Greenland ice sheet at 1800 m these days. Big melt event. Usually it’s mostly white here this time of year. @PromiceGL https://t.co/VIBon1UV1D pic.twitter.com/HF7EbMYkt5
— Dirk van As (@DirkvanAs) August 20, 2021
מפקד המשימה, ג'ים האפי, אשר טס מעל גרינלנד כבר 25 שנים, סיפר לוויליס שהמראות היממו אותו. "בתור מדען, אני לא נוטה להסתמך על מה שמישהו סיפר לי שראה", אמר וויליס למגזין Mashable. "במקרה הזה, אני יכול להעיד שהתיאורים של הקפטן פשוט תואמים את הנתונים שיש בידינו".
קצב הפשרת הקרחונים שובר שיאים
ב-2021 בלבד הופשרו יותר מ-21 מיליון קילומטרים רבועים של שכבת קרח יבשתי, כ-2.5 מיליון קמ"ר מעל מהממוצע שנמדד בין השנים 1981-2010. "כל שנות ההפשרה הגדולות קרו במהלך שני העשורים האחרונים", אמר וויליס. הוא גם הצביע על הסיבה: "מדובר בתוצאה של מעורבות האדם באקלים, ותרומתו להתחממות הגלובלית".
אירועי הקיצון הללו מתרחשים גם בפסגה, שהיא בדרך כלל קפואה לגמרי. לפני כשבוע, ולראשונה בהיסטוריה המתועדת – ירד שם גשם בגובה של יותר מ-3 ק"מ מעל פני הקרקע. נתון נוסף משתקף בתמונות המרהיבות אך הקודרות הללו: עד שנת 1995, מאות שנים הפרידו בין אירוע הפשרה משמעותי אחד לאחר. מאז שנת 1995 – התרחשו כבר כמה אירועים כאלה. מדובר, אם כן, בעשורים בודדים שבמהלכם התחולל מה שבעבר קרה לאורך מאות ארוכות.
Watson River has a lot of meltwater running through it these days. It drains a large sector of the Greenland ice sheet, which has been hit by a serious melt event. @PromiceGL #greenlandguidance pic.twitter.com/P2MzH6d590
— Dirk van As (@DirkvanAs) August 22, 2021
בתיעודים נוספים שעלו לרשת, ניתן לראות גם את הכמות המים העצומה והלא שגרתית שזורמת בנהר הוואטסון, אשר משמש את המדענים בין היתר כדי להבין את קצב הפשרתם של הקרחונים בגרינלנד. כמו כן, אי חדש התגלה בגרינלנד עקב תזוזת הקרחונים ומהווה כעת את חלקת האדמה הצפונית ביותר שמוכרת – כ-30 מטרים רבועים שמזכירים לנו מה אנחנו עושים לכדור הארץ.