מטבעות עתיקים בני כ-1,700 שנה ובמשקל של כ-6 ק"ג נמצאו השבוע במקרה במהלך קמפינג משפחתי שאליו יצא מורה הדרך יותם דהאן בחוף הבונים. יותם ומשפחתו מהיישוב כליל שבגליל המערבי, מסרו את המטבעות, שהתגבשו עם הזמן לגוש אחד, לידי אוצרות המדינה ברשות העתיקות.
בפוסט שפרסם בפייסבוק סיפר יותר כי גוש המטבעות העתיקים אותר בחוף נווה ים שבאזור עתלית, קרוב לשפת המים – לא רחוק מהאוהל שהקים ביחד עם בני משפחתו. "הבחנתי בניצוץ שבהק מתחת לאור הפנס שמאחורי האוהל, וכשניגשתי לבדוק נדהמתי לראות שמדובר בגוש של מטבעות עתיקים", כתב יותם.
גוש המטבעות, שנראה כי היה צרור בבד בעת העתיקה ושהה במשך מאות שנים בתוך המים, הפך לדבוקה אחת. ד"ר דונלד צבי-אריאל, מומחה למטבעות עתיקים ברשות העתיקות, טוען כי לפי זיהוי ראשוני מדובר במטבעות מתחילת המאה ה-4 לספירה.
מנהל היחידה לארכיאולוגיה ימית ברשות העתיקות יעקב שרביט אמר כי "לאורך רצועת חוף הבונים יש אתרים ארכיאולוגיים מוכרזים רבים, בים ובחוף, שמעידים על פעילות אדם בסביבה זו כבר בתקופה הניאוליתית, לפני כ-9,000 שנה".
העדויות הארכיאולוגיות שנותרו בשטח מעידות כי לא פעם נקלעו אנשים למצוקה וספינתם גלשה לעבר החוף, יחד עם המטען שהיה על הסיפון. "המצבור הגדול של המטבעות שנמצאו יחד בגוש ושאריות הבד שנותרו עליו, מעידים על כך שהם היו יחד בתיק, וכתוצאה מהתחמצנות המתכת בסביבה הימית – המטבעות נדבקו זה לזה לכדי גוש גדול", מסביר שרביט מרשות העתיקות.
"מכמות המטבעות הגדולה ניתן להניח כי המטבעות היו שייכים לספינה ונועדו לפעילות מסחר", הסביר שרביט, והוסיף כי בסמוך למקום גילוי המטבעות, מצאה הרשות חלקי מטען של ספינה מסוף התקופה הרומית, הכוללים עוגנים וכלי חרס. "ייתכן שיש כאן מכלול של ספינה שנטרפה אל החוף והותירה אחריה שובל של חפצים ומטען".
כארם סעיד, מנהל מחוז חיפה ברשות העתיקות, שפגש את יותם לזיהוי מיקום מציאת המטבעות, מסר לו תעודת הוקרה על אזרחות טובה. "מסירת ממצאים לאוצרות המדינה מסייעת לנו, הארכיאולוגים, להשלים חלקים בפאזל של חקר ארץ ישראל", הבהיר.