המשבר כבר כאן: אתר התיירות הנחשק מאר מנור במחוז מורסיה שבספרד התמלא בימים האחרונים באלפי דגים מתים. דגלים אדומים שאוסרים על כניסה לים מונפים בכניסה ללגונה שנמצאת בדרום מזרח ספרד ובימים רגילים היא מלאה במתרחצים ובסירות. ארבע טונות וחצי של דגים מתים נמשו מהמים והסיבה שהביאה למותם היא מחסור בחמצן. לגונת המים המלוחים הגדולה באירופה גוססת כבר כמה שנים ובעבר היא סיפקה מראות קשים. כמו היום, גם  אז מדובר היה במחסור במחמצן שהרג את הדגים.

אז והיום – הסיבה זהה. החקלאים באזור משתמשים בדשנים אשר מחלחלים לאדמה ומגיעים בסופו של דבר למי הים והמים הרוויים בחומרי המזון מביאים לתהליך שנקרא העתרה – ריבוי קיצוני של אצות, צמחי מים וחיידקים. היצורים האלה משתמשים בהרבה חמצן, עד שלא נשאר לדגים ולשאר בעלי החיים בלגונה. האצות חוסמות את האור לצמחים שבפנים, ומותירות את בעלי החיים להיחנק ולהישטף אל החוף. והסיבה היא כמובן שינויי האקלים המהירים באזור.

דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד (צילום: רויטרס)
דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד | צילום: רויטרס
דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד (צילום: רויטרס)
דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד | צילום: רויטרס

חואן מנואל רואיז מהמכון הספרדי לאוקיינוגרפיה מסביר שהתכיפות של אירועים אלה בשנים האחרונות נובעת בין היתר מתופעות האקלים של ההתחממות הגלובלית. לא מספיק שהשיטפונות הקשים מזרימים את החומרים ללגונה וכך מזהמים אותה יותר, הישנותם של משקעים אגרסיביים מקשה על החקלאות המקומית ולא מותירה הרבה ברירה לחקלאים, אשר פונים יותר ויותר לעזרתם של הדשנים. כך נוצר מעגל קסמים של זיהום, ועל פי נתוני המכון, מאות טונות של "נוטריינטים" מהדשנים מוצאים את דרכם למי הלגונה.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by El Mundo (@elmundo_es)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Informativos Telecinco (@informativostele5)

התושבים, שחוזים בתהליך ההרס כבר עשורים, זועמים על הפוליטיקאים המקומיים שמזניחים את הניהול האקולוגי, ולא מקימים תשתית שתמנע או אפילו תקהה את ההשפעה ההרסנית של הפעילות החקלאית באזור. נשיא מחוז מורסיה, פרננדו לופז מיראס ממפלגת הימין, מאשים מבחינתו את הממשלה המרכזית שמורכבת ממפלגות השמאל: "אנחנו לא יכולים להרשות לאי-הפעולה הזו להימשך, אף לא לדקה אחת נוספת". במסיבת העיתונאים שכינס קרא להעביר את הסמכויות על החופים לממשלה המקומית, בטענה שהדבר יאפשר לו לפעול כדי למנוע את הגעתם של החומרים מן הקרקע אל המים.

מפגינים בעקבות הפגיעה הסביבתית בחוף מאר מנור, ספרד (צילום: רויטרס)
דגים מתים נסחפים לאורך החוף מאר מנור, ספרד | צילום: רויטרס

בסוף השבוע חסמו עשרות מפגינים את המסלול של מרוץ האופניים הנחשב "וואלטה אספניה" במחאה על המצב, תוך שהם דורשים להפסיק את הזיהום המתמשך של הלגונה. פעילים סביבתיים מזהירים כבר שנים מפני ההשלכות ההרסנית של תכנון עירוני בלתי מתחשב, ומקבלי ההחלטות שלא הקשיבו – נאלצים היום להתמודד עם האסון, שצפוי גם לפגוע בתיירות המקומית ובהכנסות ממנה. נטליה יורנטה נוסטי, מארגון אקולוגים בפעולה, מזהירה: "אם הרשויות לא יגיבו באופן מיידי – המצב יהיה בלתי הפיך".