מאות אלפי תושבי העיר גומא שבמזרח קונגו נסו על נפשם אמש (שבת) בעקבות התפרצות הר הגעש ניאראגונגו. העיר הסמוכה להר מונה על פי הערכות העיר מונה כשני מיליון תושבים ורבים מהם נאלצו לעזוב את ביתם מחשש להגעת הלבה והאפר הוולקני לאזור. כוח של האו"ם סייע לתושבים המבוהלים כשהלבה הרותחת מתחילה לזרום ברחובות. 250 איש נהרגו בהתפרצות דומה שהתרחשה לפני כעשרים שנה.
התפרצות הר הגעש גרמה לעומס רב על קווי הטלפון ולהפסקת החשמל בעיר כשהתושבים מנסים למצוא פתרונות יצירתיים למצב החירום שאליו נקלעו. ממשלת קונגו כינסה ישיבת חירום, זאת למרות שמומחה מקומי סבר תחילה כי הלבה לא תגיע לאזורים מיושבים. ההתפרצות גרמה לשברים בצלע ההר, שמהם נטפה הלבה וזרמה לדרום העיר, עד לנמל התעופה ואפילו עד לכיוון רואנדה השכנה.
תושבי העיר מותחים ביקורת על רשויות קונגו על כך שלא נערכו כראוי להתפרצות ועל כך שהסתירו מידע רלוונטי לתושבים. ממשלת קונגו לא סיפקה אזהרות לתושבים בתחילת ההתפרצות והסוכנות האחראית על ניטור מצבו של ההר סברה כי מקור ההתפרצות הוא בהר המרוחק כ-13 קילומטרים ממנו. הטעות נבעה מכיוון זרימת הלבה, שבתחילה זרמה לכיוון הגבול עם רואנדה במקום לכיוון העיר.
Mount Nyiragongo encounter volcanic eruption, making lava flow through Goma of East Congo. #PrayForGomapic.twitter.com/2ap0JaAfA8
— Habour Sika⚓ (@melo_mylo) May 23, 2021
#Nyiragongo eruption: The government urged city of about 2 million to evacuate.
— Art Of Geology (@artofgeology) May 23, 2021
A new fracture opened up on the volcano, enabling lava to flow south towards Goma and reach the airport, on the eastern edge of the city. pic.twitter.com/jlCB9kztJP
"הגבול ברואנדה נסגר אז התושבים חזרו לצפון העיר גומא", אמר נציג הרשויות בקונגו. "בכל מקום רואים אנשים הולכים עם ילדיהם ומעט חפצים. מה שיכלו לקחת איתם. רובם פשוט יושבים ליד הכביש ומחכים שיוכלו לשוב הביתה. אולי נחזור הביתה בקרוב אבל אנחנו לא יודעים מה יקרה".
גומא נמצאת על שפת אגם קיוו שגבול קונגו-רואנדה ומונה באופן רשמי 670 אלף תושבים. אך על פי הערכות כשני מיליון בני אדם גרים באזור ולא כולם ידועים לרשויות. בשנת 2002 מתו 250 בני אדם בהתפרצות הר הגעש ובתיהם של כ-120 אלף בני אדם נהרסו. בשנת 1977 מצאו את מותם יותר מ-600 בני אדם בהתפרצות הקטלנית ביותר של ההר.