חוקרים מצ'כיה מצאו שהקשבה לסונטה בשני פסנתרים של מוצארט יכולה למנוע התקפי אפילפסיה, ולהפחית את הגלים במוח שמעוררים את ההתקפים. החוקרים מבית החולים סנטה אנה שבברנו שבצ'כיה השוו בין ההשפעה של שתי יצירות קלאסיות שונות על מוחם של חולי אפילפסיה, ומצאו הבדלים משמעותיים בין השתיים.

"למרבה ההפתעה מצאנו הבדלים בין הסונטה לשני פסנתרים של מוצארט לבין סימפוניית ההפתעה של היידן", אמר פרופ' איוון רקטור שהשתתף במחקר. רקטור הוסיף שהחוקרים מאמינים שהמאפיינים האקוסטיים של היצירות של מוצארט משפיעים על גלי המוח שמעוררים את התקפי האפילפסיה ויכולים לצמצם את שיעורם בכשליש.

התזמורת הפילהרמונית הישראלית (צילום: עודד אנטמן)
צילום: עודד אנטמן

מוזיקאים שנחשפו למחקר העריכו שהרצף הקצבי של המוזיקה של מוצארט מעוררת את התגובה בקרב החולים. מריוס פפדופולוס, פסנתרן בריטי, אמר שהיצירות של מוצארט מנוגנת בקצב שמאפשר לגוף לשמור על רוגע מאחר שהיא אף משתלבת עם קצב פעימות הלב של המאזינים.

טורי רובינסון, חולת אפילפסיה ומנהלת אגודת החולים, הגיבה בהתרגשות לתוצאות המחקר ואמרה: "כשמצאתי שמשהו כמו מוזיקה עוזר לי להתמודד עם המחלה, זה שווה הכול בשבילי. אני מקווה שיותר אנשים שסובלים מאפילפסיה יוכלו להיחשף למידע הזה ולהשתמש בכל מוזיקה שתוכל לסייע להם".

ההנחה שיש אפקט מרפא ליצירותיו של מוצארט עלתה כבר בשנות ה-90, אך מדובר בבשורה ראשונה שמבוססת על מידע קונקרטי. כעת מומחים מעריכים שהמחקר עשוי לסלול את הדרך לפיתוח טיפול מותאם אישית באמצעות מוזיקה, ובכך לסייע בניהול ומניעה של ההתקפים.