קן ללא הפסקה: 3 גוזלי תנשמת בקעו השבוע בקינון התנשמות בשידור חי, והשבוע צפויים לבקוע גוזלים נוספים. הקן, שנמצא בתיבת קינון שהוצבה באחד מאתרי חברת "מקורות" במרכז הארץ, הוא חלק מהמיזם הלאומי לשימוש בתנשמות ובבזים בהדברה ביולוגית בשטחים חקלאיים, מיזם שהופך את התוצרת החקלאית שמגיעה בסופו של דבר לצלחת של כולנו לבריאה יותר ורעילה פחות. אבל במקרה אחד, גורם זר החליט לפלוש לקן ולהפתיע את הגוזלים הקטנים. הם השיבו לו מאבק שלא ציפה לו, ולבסוף צד אחד יצא המנצח.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
את התוכנית מובילות החברה להגנת הטבע יחד עם קרן הדוכיפת, השירותים להגנת הצומח וביקורת במשרד החקלאות, והיא כוללת כ-5,000 תיבות קינון מהצפון ועד לצפון הנגב, וכן מיזם משותף עם הירדנים והפלסטינאים במימון המשרד לשת"פ אזורי והחברה להגנת הטבע.
"במהלך חודש מרץ ולעיתים גם קצת לפני, יתחילו התנשמות בהטלת ביצים. הנקבה תטיל ביצה בכל יומיים ותתחיל לדגור כבר מהביצה הראשונה ו-8-9 ביצים הן דבר שבשגרה. לאחר כחודש של דגירה יבקעו הגוזלים בהדרגה. גוזל אחד בכל יומיים לפי סדר ההטלה. כך יוצא שבתיבה אחת אפשר למצוא את בכור הגוזלים כבר בן שבועיים ואחיו שבביצה עדיין לא בקע", אומר פרופ' יוסי לשם, איש החברה להגנת הטבע, אורניתולוג ופרופסור בבית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת ת"א. "הפרשי הגיל בין הגוזלים מבטיחים שגם במידה ותהיה תקופה דלה במזון, האחים הגדולים והחזקים יותר ישרדו. במהלך תקופת הדגירה הזכר דואג לצוד עבור הנקבה מכרסמים בשפע, לעתים אפילו יותר ממה שהיא מסוגלת לאכול".
פרופ' לשם מספר על שיתוף הפעולה בין בני הזוג: "לאחר שהגוזלים יבקעו, תצטרף אליו הנקבה וביחד יצודו עבור הגוזלים לפעמים אפילו 15 מכרסמים בלילה אחד. גוזלי התנשמות מתחילים לעזוב את התיבה בגיל כ-60 ימים, ולכן יש לפנינו עוד כחודש של אקשן בתיבה בה נראה את הגוזלים גדלים והופכים מגוש פלומה לבנה לאחת העופות היפים בארצנו".
השידור החי מקן תנשמות מאפשר הצצה לחייהם המרתקים של העוף הדורס בישראל, 24 שעות ביממה, כאשר רוב הפעילות בקינים מתרחשת בלילה כשהתנשמות מביאות לגוזליהם מכרסמים מהשדות החקלאיים. התנשמות, שעיקר מזונן הוא מכרסמים, משמשות ככלי יעיל להדברה ביולוגית בשטחים חקלאיים. משפחה של תנשמות צדות בכל שנה כ-2,000-6,000 מכרסמים, בהתאם לגודל הטרף, ומפחיתות את הצורך לשימוש ברעלים מזיקים ומסוכנים לאדם ולסביבה. בחברה להגנת הטבע מציינים כי לקראת עונת הרבייה, מחפשות התנשמות אתר קינון מתאים לגידול דור חדש של מדבירות ביולוגיות.
תיבות המוצבות בלב שטחים חקלאיים אשר סובלים פעמים רבות מפגעי המכרסמים הינם אתרים אידיאליים עבור התנשמות, שם יש להן אוכל בשפע ובקרבת מקום, כך מתאפשר לחקלאים לצמצם באופן משמעותי את השימוש בחומרי הדברה הפוגעים באדם, בחיות הבר, בציפורים הנודדות ובמאגרי המים, וכמובן ליהנות מהדברה ביולוגית. לאחר דגירה של כחודש בוקעים הגוזלים בהפרשים של יומיים האחד מהשני ויישארו בקן כחודשיים נוספים. לאחר מכן הגוזלים יחפשו להם נחלה משל עצמם.
המיזם לשימוש בתנשמות ובבזים כמדבירים ביולוגיים בחקלאות החל בשנת 1983 בקיבוץ שדה אליהו, הנושא את דגל החקלאות הידידותית לסביבה. בשנת 2008 הפך למיזם לאומי והורחב משמעותית, ומ-14 תיבות קינון בתחילת הדרך, יש כיום ברחבי ישראל למעלה מ-5,000 תיבות קינון, פרי שיתוף פעולה בין החברה להגנת הטבע, אוניברסיטת ת"א, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המשרד לשיתוף פעולה אזורי, חקלאים וגורמים נוספים.