המועצה הארצית לתכנון ובניה תדון מחר (שלישי) בתוכנית המתאר הארצית למתקנים חדשניים בים התיכון. בחודש דצמבר 2019 אושר מסמך המדיניות למרחב הימי של ישראל על ידי הוועדה לשמירת הסביבה החופית. במסמך נקבעו כללי המדיניות במרחב הימי והצביעו על כך שניתן להפיק תועלת כלכלית מהים אך הדבר לא נעשה. על פי המסמך, צריך לעשות שימוש מושכל במשאבי הים בישראל וכן להוריד חסמים שיסייעו להתפתחות חלק מהענפים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על מנת לעשות זאת, כך נכתב במסמך, יש צורך בקביעת הליך ייחודי לקידום החדשנות בים ושיפור היכולות התחרותיות של ישראל בפיתוח מיזמי חדשות במרחב הימי כבסיס לפיתוח ענפי הכלכלה הימית, כל אלה מחייבים מענה בהליך מיוחד. מטרת התהליך היא לאפשר לחברות סטארט-אפ וחברות העוסקות בפיתוח טכנולוגיות הקשורות לים לקיים ניסויים בטכנולוגיה חדשנית על מנת לבחון את ההתכנות שלהן. למתן מענה לצורך של החברות לבצע ניסויים ימיים יכולה להיות תרומה משמעותית למשק בתחומים כמו שמירה על הסביבה הימית, אנרגיה מתחדשת, ניטור, חינוך ונופש ימי.
קרדיט: TheDOCK. Maritime Innovation Venture Capital
כחלק מתפיסה זו, התוכנית מציעה מסגרת תכנונית יעילה להקמת מתקנים ניסיוניים וזמניים הבוחנים את ישימותן של טכנולוגיות חדשות בתקופת הרצה. בתוכנית זו יהיה ניתן למיזמים ניסיוניים להגיש לרשויות התכנון בקשה להיתר להקמת מתקן לתקופת קצרה. הניסויים שיתאפשרו במסגרת תכנית זו הם ניסויים בעלי טביעת רגל סביבתית נמוכה על הסביבה הימית, זמניים ושניתן להשיב את המצב לקדמותו בתום תקופת ההרצה. הניסויים שייערכו לא יטילו מגבלות משמעותיות על פעילותם של משתמשים אחרים במרחב הימי. התוכנית תחול באזורים בתחום המים הריבוניים של ישראל, במגוון אזורים ועומקים שיתנו מענה לבדיקות שונות ומגוונות. השטחים אינם כוללים אזורים ימיים מוגנים שיועדו לשמירת הטבע והמורשת כפי שנקבעו על ידי מסמך המדיניות למרחב הימי.
קרדיט: TheDOCK. Maritime Innovation Venture Capital
מנכ"ל משרד הפנים ויו"ר המועצה הארצית, מרדכי כהן: "ההזדמנות לקדם מתקנים ופרויקטים חדשניים בים התיכון במטרה לשפר את התחרותיות, תאפשר גם לרשויות המקומיות להשתתף בפיתוח הכלכלי במרחב הימי. המהלך המבורך יסייע להתמודדות עם אתגרים המשפיעים על הסביבה החופית הסמוכה, לצד מקסום מרחב פיתוח שטרם מוצה, תוך שמירה מוקפדת שלא לפגוע חלילה במרקם הימי העדין".
מנהלת האגף לתכנון ארצי במינהל התכנון, רונית מזר: "לאחר עבודה מאומצת של גיבוש ואישור מסמך המדיניות למרחב הימי, בהובלת מינהל התכנון, והעלאת המונח "כלכלה כחולה" לשיח הציבורי. אנו צועדים עוד צעד קדימה, למימוש הפוטנציאל הכלכלי הטמון במרחב הימי, תוך הגנה על המערכת האקולוגית הימית. התוכנית הינה נדבך נוסף בדרך לקידום טכנולוגיות חדשניות במרחב הימי, שתגדיר שטחים לקידום פיתוח וחדשנות בים, באמצעות הגדרת כללים לפעילות".