כוס יין אדום אחת ליום יכולה לשפר את הבריאות שלנו, כך לפחות מאמינים לא מעט אנשים. אך מתברר כי זה ככל הנראה לא המצב. באוניברסיטת אוקספורד בבריטניה פרסמו השבוע מחקר חדש לפיו כל כמות של אלכוהול מזיקה למוח ופוגעת בתפקודו. המחקר בדק את תפקוד המוח של 25 אלף אנשים בבריטניה ומהבדיקה עולה כי החלק שאחראי על עיבוד המידע נפגע עקב שתיית אלכוהול. המחקר עדיין לא עבר ביקורת עמיתים אך בשל כמות המשתתפים הגדולה שבו, האפשרות לטעות סטטיסטית או מחקרית קטנה מאוד.
"ככל שאנשים שתו יותר, כך הצטמצם נפח החומר האפור במוח שלהם", הסבירה אניה טופיוואלה שהובילה את המחקר. "נפח המוח מצטמצם ככל שאנחנו מזדקנים ובאופן מהיר וחמור יותר אצל הסובלים מדמנציה. נפח מוח קטן יותר מנבא ביצועים גרועים יותר בבדיקות זיכרון. כל כך הרבה אנשים בטוחים שהם שותים בצורה מבוקרת ומאמינים שהשתייה לא מזיקה או אפילו מסייעת לבריאות שלהם. בגלל שעדיין לא מצאנו תרופה למחלות ניווניות כמו דמנציה, הכרת הבעיה שבשתייה אלכוהול היא חשובה ביותר".
החוקרת הבכירה מסבירה שאלכוהול הוא לא הגורם העיקרי לירידת תפקוד המוח אבל הוא משמעותי: "אלכוהול תרם לירידת נפח המוח רק ב-0.8% אבל זאת תרומה גדולה יותר מאשר כל גורמי הסיכון האחרים שיש לנו שליטה עליהם. אלכוהול, בניגוד להזדקנות, הוא גורם שאנחנו שולטים עליו".
צוות החוקרים בדק אם דפוסי שתייה מסוימים או סוגי משקאות ומצבי בריאות שונים יכולים גם כן להשפיע ומצא כי אין כזה דבר שתייה בטוחה. "כל צריכת כמות כלשהי של אלכוהול תורמת לירידה בנפח המוח", אמרו. על פי המחקר, אין הבדל בין שתיית בירה, יין או משקאות אלכוהוליים אחרים. עם זאת, מאפיינים בריאותיים כמו לחץ דם גבוה, השמנת יתר וגורמי סיכון אחרים יכולים להשפיע על קצב השינויים במוח.
אלכוהול הוא אחד מגורמי המוות הכי נפוצים בעולם. בשנת 2016 הוא היה גורם הסיכון הנפוץ ביותר למוות בקרב גברים ונשים בגילי 15 עד 49 והיווה כמעט אחד מכל עשרה מקרי מוות. כך על פי מחקר שפורסם ב-The Lancet בשנת 2018.