בחג שמחת תורה שהתקיים אתמול (חמישי) אמרו יהודים בארץ וברחבי העולם את תפילת הגשם. שלוש פעמים ביקשו המתפללים מבורא עולם שישיב רוח ויוריד גשם במקום ברכת "מוריד הטל" (שנאמרת החל מחג הפסח). הקשר בין היהדות ובין מזג האוויר הוא קשר הדוק. בשיחה עם פרופ' פינחס אלפרט והחזאי נחום מליק מסבירים השניים על החיבור בין הדת היהודית ובין אקלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אחד הדברים המרתקים ביותר בנושא הזה הוא המיקום הייחודי של ארץ ישראל", מסביר פרופ' פינחס אלפרט, מחבר הספר "גשם ורוח - מטאורולוגיה בראי היהדות". "ישראל נמצאת בין ארבע מערכות אקלים מנוגדות שנאבקות אחת בשנייה. יש עוד מקום אחד בגלובוס עם מאפיינים דומים אך הנקודה הזו היא מעל האוקיינוס השקט. הצומת הזה בו אנו נמצאים גורם לכך ששיווי המשקל האקלימי בארץ הוא מאוד עדין. ישראל היא חלום בלהות לחזאים. התנודתיות היא גדולה מאוד ביחס לכל מקום אחר בעולם".
לדברי פרופ' אלפרט עובדה זו מהווה את הביטוי המדעי לפסוק "והיה אם שמוע תשמעו... ונתתי מטר ארצכם בעתו... וחרה אף ה' בכם ועצר את השמים ולא יהיה מטר". "האיום של בורא עולם מקבל ביטוי במפות הסינופטיות שמנתח אלעד זוהר ויתר החזאים. התנודתיות הייחודיות של האקלים הישראלי מקבלת ביטוי מדעי".
טל - ברכה או קללה?
פרופ' אלפרט מצא תימוכים מדעיים למורשת היהודית גם בכל הקשור לטל. "על פי מסורת חז"ל הטל הוא דבר מאוד חיוב, יותר חיובי מגשם מפני שגשם יכול להסב גם נזק", מבהיר החוקר. "בניגוד לחז"ל אנשי המדע סוברים הפוך. על פי מחקרים טל גורם לפטרת בצמחים ומזיק מאוד לגידולם. במחקר שערך כמה שנים הראינו פרופ' יפתח בן אשר ואני שבטל יש ברכה גדולה מאוד באזורי אקלים דומים לשלנו". פרופ' אלפרט כי הטל מאפשר את גידול הצמחים בשעות הבוקר. "מצאנו בבוקר הגידול של העלים הוא גדול פי שבעה מאשר בשעות הצהריים. כאדם דתי, כשאני מוצא הסברים מדעיים לדברים שאבותינו ידעו זה מעניק לי נחת רוח רבה".
גם מבחינת נחום מליק, מטאורולוג ויהודי מאמין, עבודתו ודתו משתלבות. "למרות כל האמצעים שעומדים לרשותנו, ישנן לא מעט תופעות שאנו המטרואולוגים עומדים חסרי תשובה מולם. לדוגמה, אנו יודעים לומר מדוע סופות טורנדו מתרחשות אך לא יודעים להסביר מדוע הסופות מתרחשות דווקא במקום מסוים ולא במקום אחר. בגלל כלליות ההתרעות ישנם לא מעט הרוגים כתוצאה מסופות טורנדו בכל שנה. יש מנגנונים שנשגבים מבינתנו".
"לכל התצפיות ולניתוחים שלנו יש נקודה שמעבר אליה אנחנו מגששים באפלה", מבהיר מליק. "בחורף שעבר היה חודש שלם בו לא ירד גשם כלל. המטאורולוגים חיפשו את הסיבה לכך, והעלו כל מיני השערות, אך לא הייתה לכך תשובה מוחלטת. לא הכל מובן לנו. מבחינתי זה המקום בו האמונה והמקצוע שלי מתחברים".