פחות מיממה חלפה לאחר "יום השיבוש" שהגיע בעקבות אישור החוק לצמצום עילת הסבירות בקריאה ראשנה, ומפגינים ופוליטיקאים מביעים ביקורת על יד קשה של המשטרה. תיעודים של מעצרים אלימים, פרשים הודפים לקרקע מוחים ובהם אנשים מבוגרים, וכמה פצועים שהגיעו לבתי החולים - הובילו גם את גנץ להגיב כשהגיע אמש לקפלן: "זה חמור מאוד - צריך להפעיל מינימום כוח". שוחחנו אתמול (רביעי) עם כמה ניצבים לשעבר, וחלקם הודו: "נראה שזה רוחו של השר שמרחפת", אולם אחרים דווקא חשבו אחרת: "אלה המפגינים שמסלימים את המחאה".

הניצב בדימוס אהרון אקסול, לשעבר מפקד המחוז תל אביב, טען שככל שהמפגינים מסלימים את המחאה, כך מידת התגובה המשטרתית היא בהתאמה. לעומתו, הניצב בדימוס אריה עמית, תקף את התנהלות השוטרים בשטח וטען: "הם מקבלים הנחיות להיות יותר קשים - אין בכלל מה לדבר".

עמית הדגיש כי ההנחיות של מפקדי המחוזות בשטח מגיעות ככל הנראה מהרצון לרצות את השר בן גביר: "יש לזה הסבר מאוד פשוט, רוחו של השר התחילה לרחף קרוב מאוד לאוזניהם של מפקדי המחוזות היות ונפתח המרוץ למפכ"לות. לצערי הם לא כל כך מראים עמוד שדרה או יושרה מקצועית, מאוד מעציב אותי שהם מתכופפים בגלל פוליטיקה".

לדבריו של עמית, כשתיעוד של פרש דורס מפגין או אדם מבוגר שנפצע מופץ -"אפשר להבין שהמשטרה מתחילה להתנהג אחרת". אחרת ממנו חושב אקסול, שהתעקש שכלל לא קיימת הנחיה: "זה הכול תלוי במחאות ובעוצמת הנגד שאיתה השוטרים מתמודדים".

כביש 1 נחסם במחלף חמד (צילום: n12)
כביש 1 נחסם במחלף חמד, מכת"זית הופעלה על המפגינים | צילום: n12
שוטרים מאבטחים הפגנה נגד המהפכה המשפטית (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
חסימת שוטרים בנתב״ג | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

עוד טען אקסול: "ככל שהמפגינים עולים שלב ומסלימים את המחאה, אם למשל הם סוגרים צמתים ומשבשים בצורה קיצונית את שגרת החיים בישראל, מבעירים צמיגים ויורדים לכבישים בין-עירוניים - מידת התגובה היא בהתאמה. גם אם היו מקרים בודדים של אלימות כזאת או אחרת, יש לבחון כל מקרה לגופו. אם יש פרש שפעל לא כדין, יש לפעול נקודתית, אי אפשר לקחת את זה למקום של 'כל המשטרה אלימה'".

גם הניצב בדימוס דוד צור, שכיהן כמפקד מחוז ת"א, חושב שאין הנחיה כלשהי שמגיעה מלמעלה לפיה יש להיות קשים יותר אל מול המפגינים, ולדבריו, ההתנהלות של השוטרים בשטח הגיעה בעקבות "ההתגרות הגוברת של המוחים שלא מסתפקים רק במחאה שקטה והמונית".

עם זאת, צור הבהיר שכן ניתן לראות את השפעתו של השר שמחלחלת מטה: "ראינו את הדיון שבו השתתפו המפכ"ל והיועצת המשפטית לממשלה, שם הם נדרשו להסביר למה אין עצורים ופינויים. הדבר הזה משפיע וגם אם אין הנחיה מפורשת - מספר המעצרים הופך להיות סוג של הישג, הלחץ של בן גביר כשהוא מדבר ישירות עם מפקדי מחוזות ניכר - וזאת תופעה שהיא פסולה לגמרי".

צור התייחס גם לתחושת ה"מרוץ" שייצר השר בן גביר והתחרות בין הקצינים במשטרה. "זה הופך למצעד של קצינים, שמתמודדים על המפכ"לות ורוצים למצוא חן, ויש פה מאזן אימה של 'תעשו את המדיניות שלי' ואז אולי יהיה לכם סיכוי", הוסיף. "מצב מאוד בעייתי שבהינתן שלא יהיה מי שירסן את הדברים המפקדים בשטח יהיו צריכים להיות בלי חוט שדרה מאוד חזק, צמודים לאמת המקצועית שלהם וזה לא פשוט".